בתימן דיווחו הערב (שבת) על פיצוצים עזים בעקבות תקיפה ישראלית בעיר חודיידה שבמערב המדינה. מדובר בשטח שבשליטת החות'ים. יותר משעה לאחר הדיווח, דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי אישר כי "מטוסי קרב של צה"ל תקפו באזור נמל חודיידה". התקיפה באה אחרי פגיעת הכטב"ם בלילה שבין חמישי לשישי בתל אביב. החות'ים קיבלו אחריות לשיגור הכטב"ם.
בהודעת דובר צה"ל הערב נמסר כי "מטוסי קרב של צה"ל תקפו מטרות בשימוש צבאי של שלטון הטרור החות'י במרחב נמל חודיידה שבתימן, בתגובה למאות המתקפות לעבר מדינת ישראל בחודשים האחרונים". עוד נמסר כי "אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף. אם יהיו שינויים - נעדכן".
בהצהרה שמסר מאוחר יותר הבהיר הגרי כי "צה"ל תקף לבדו". הוא הוסיף כי "עיבינו את מערך ההגנה ואנחנו ערוכים בכל הגזרות - אבל זה לא הרמטי". לדבריו, "אין לנו כוונה לתקוף את העם התימני, אנחנו פועלים מול האיום החות'י".
מקור תימני איים כי "התוקפנות הישראלית בחודיידה - תיענה בתגובה". מקור בכיר בח'ותים אמר כי "הנמל של חיפה יהיה המטרה" וסגן שר התקשורת של החות'ים אמר כי "התגובה תהיה קשה".
דובר החות'ים יחיא סריע אמר: "נגיב לתוקפנות הבוטה בחודיידה ונפגע במטרות חיוניות ביישות הציונית. אנחנו נערכים למערכה ארוכה מול ישראל עד שתיפסק התוקפנות ויוסר המצור בעזה. אזור תל אביב אינו בטוח".
"ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה"
לפי דיווחים, בין מטרות התקיפה מתקני זיקוק בנמל חודיידה, יעדים צבאיים, בניין משטרה צבאית וכן תחנת הכוח ראס כת'יב שמשמשת לייצור חשמל בעיר. בתיעודים מהאזור נראים עשן ואש במתקני נפט. לפי ערוץ אל-חדת' הסעודי, עשר תקיפות ישראליות של נמל חודיידה נעשו בבת אחת. אחרי התקיפה דווח על הפסקת חשמל בבירת תימן, צנעא. ערוץ אל-חדת' הסעודי דיווח כי "התקיפה השביתה את נמל חודיידה".
משרד הבריאות של תימן מסר כי לפחות 80 בני אדם נפגעו בתקיפה, ובסעודיה דווח על "עשרות הרוגים ופצועים". רשת אל-ערביה הסעודית דיווחה כי "מדובר בתקיפה משותפת לישראל, ארה"ב ובריטניה". ארה"ב ובריטניה, כך נטען, סייעו לישראל בתדלוק המטוסים. בארה"ב הכחישו את הדיווח ואמרו כי "ישראל פעלה לבד". לפי דיווחים, בתקיפה השתתפו יותר מעשרה מטוסים ישראליים, בהם מטוסי F-35 ו-F-15.
הבית הלבן מסר כי הנשיא ג'ו ביידן "עודכן בהתפתחויות במזרח התיכון". דובר של המועצה לביטחון לאומי אמר כי "אנחנו בקשר רציף עם ישראל בעקבות הפגיעה הקטלנית של הכטב"ם בתל אביב שבה נהרג אזרח. אנחנו מכירים בזכותה של ישראל להגן על עצמה. ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה היום ולא תיאמנו או סייענו למתקפות".
התקיפה אושרה בישיבת קבינט מיוחדת שנערכה היום בצוהריים. התקיפה בוצעה בזמן הישיבה שארכה כארבע שעות. השרים קיבלו זימונים אישיים מראש המל"ל צחי הנגבי 45 דקות לפני קיומה, כדי למנוע הדלפות. השרים התבקשו לא לספר על הזימון לאיש.
"ישראל מבינה - נפתחת חזית פעילה מול החות'ים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר הערב בהצהרה כי "הנמל שתקפנו אינו נמל תמים. הוא שימש למטרות צבאיות, הוא שימש כנקודת כניסה לנשק קטלני שסופק לחות'ים על ידי איראן. הם השתמשו בנשק הזה כדי לתקוף את ישראל, לתקוף את מדינות האזור, לתקוף נתיב שיט בין-לאומי, נתיב שיט מהחשובים בעולם. הפעולה הזאת פגעה במטרות במרחק 1,800 ק"׳מ מגבולותינו. היא מבהירה לאויבינו שאין מקום שהזרוע הארוכה של מדינת ישראל לא תגיע אליו".
גורם ישראלי בכיר אמר לאחר התקיפה כי "ישראל מבינה שבעקבות התקיפה נפתחת חזית פעילה מול החות'ים שתביא לשרשרת של תגובות, ומוכנה לכך". לדבריו, "בחלופה בין חילופי מהלומות לבין הבלגה מול הציר השיעי ואובדן הרתעה - תגובה עדיפה".
שר הביטחון יואב גלנט אמר הערב כי "את האש שבוערת עכשיו בחודיידה רואים בכל רחבי המזרח התיכון ולעניין הזה יש משמעויות ברורות. החות'ים תקפו אותנו יותר מ-200 פעמים - ובפעם הראשונה שבה הם פגעו באזרח ישראלי הכנו אותם. נעשה את זה בכל מקום שבו הדבר הזה יידרש. לדם של אזרחים ישראלים יש מחיר, הוא לא הפקר, את זה יודעים היום בלבנון, בעזה, בתימן וגם במקומות אחרים, אם יעזו לתקוף אותנו התוצאה תהיה זהה".
נתיב הכטב"ם שפגע בתל אביב
כטב"ם הנפץ שהתפוצץ במרכז תל אביב טס בנתיב חדש. הוא שוגר מתימן, עבר מכיוון מצרים לים התיכון ומשם לעומק שטח ישראל. הוא נשא ראש נשק קטן במיוחד, פחות מפי שניים מהכטב"ם "הטיפוסי", כדי שיוכל לשאת דלק רב על מנת להגדיל את טווח הטיסה.
פיצוץ הכטב"ם גרם למותו של יבגני פרדר בן ה-50 ולפציעתם של שמונה בני אדם נוספים. פרדר עבד במשך שנים והתגורר במלון הדירות סמוך לפינת הרחובות שלום עליכם ובן יהודה שבו אירע הפיצוץ. הוא נולד ברוסיה, גדל בבלארוס ועלה לבדו לישראל. יבגני הניח אחריו אחות ואחיינית.
אתמול בבוקר קיים דובר צה"ל תא"ל הגרי הצהרה לתקשורת שבה הבהיר כי מדובר בטעות אנוש. בצה"ל הבינו שחלה טעות בשיקול הדעת, ולקחו על כך אחריות. בנוסף, הרמטכ"ל הרצי הלוי קיים הערכת מצב, והנחה על חקירה מודיעינית וטכנולוגית כדי להבין את הכלי ואת הזירה ממנה שוגר.