על רקע אי ההגעה להסכמה בין הצדדים בנוגע לביצוע הליך ביקורת על תפקודם של צה"ל ושב"כ לפני ובמהלך ה-7 באוקטובר, ובמהלך מלחמת חרבות ברזל, מבקר המדינה מפרסם הערב (חמישי) לראשונה את רשימת הנושאים שמשרדו החל לבדוק.
לטענת מבקר המדינה, המגעים בין משרדו לצה"ל נכשלו בשל "גרירת רגליים" של הצבא, ובשל הימנעות מלקיים הליך הידברות, כפי שביקש בג"ץ, שהוציא צו ביניים להליך הבדיקה. במכתב הרשמי שנשלח לבג"ץ, המבקר שיתף שצה"ל הסכים לשתף פעולה רק במקרה אחד - נושא טיפול המוסדות להשכלה גבוהה בסטודנטים המשרתים במילואים. לטענתו במקרה של השב"כ המקרה חמור אף יותר, ובארגון מסרבים לשתף פעולה עם משרד המבקר "באופן גורף".
"פעם אחר פעם ניאות מבקר המדינה להיעתר לבקשות ארכה שהוגשו מטעם (צה"ל, השב"כ והיועמ"שית) בתקווה שניתן יהיה להגיע להסכמות אשר ייתרו את הצורך בהכרעה בעתירה", נטען בהודעה רשמית מטעם המבקר, "דא עקא, שהרושם שהתקבל אצל נציגי משרד המבקר שניהלו את המגעים עם צה"ל, הוא שלמרבה הצער, צה"ל והשב"כ מבקשים להותיר את המצב הקיים על כנו, בו, בחסות צו הביניים, נמנעת הלכה למעשה ביקורת המדינה".
גורם צבאי בכיר מסר ל-N12 בתגובה שבניגוד לטענות, צה"ל הסכים לערוך ביקורת במספר נושאים באופן מיידי ובנושאים נוספים באופן מדורג, בהתאם למצב הבטחוני. עוד טען הגורם שמבקר המדינה דחה את המתווה וכינה את הדחייה "תמוהה". בנוסף, הגורם ביקר את משרד המבקר על כך שנציגיו "מתדרכים נגד צה"ל ומפקדיו", בעת שאלה עסוקים מזה 10 חודשים בהשגת מטרות המלחמה.
עוד טען המבקר שצה"ל אינו מאפשר את השלמת טיוטות הדוחות, ואף נמנע מלהתייחס באופן נקודתי לנושאים חשובים כמו הגנת היישובים בדרום ורישוי המסיבה ברעים. בנוסף, לטענת המבקר, צה"ל הודיע שאינו מוכן להעביר את המסמכים שאסף לצורך התחקירים הפנימיים או את התחקירים עצמם שכבר ביצע, בהם תחקיר הלחימה בבארי שהושלם. זאת אינה הפעם הראשונה שהמבקר טוען שצה"ל פוגע בביקורת המדינה. בחודש מאי האחרון טען שצה"ל מציג גישה "בלתי סבירה", הפעם טען שהוא אינו מפנים את חשיבות הביקורת ותפקידה.
"מצב דברים זה אינו מתקבל על הדעת ועומד בניגוד גמור ל'חוק יסוד: מבקר המדינה ולחוק מבקר המדינה'", טען המבקר, "אין בחוקים אלו הגבלה על עריכת ביקורת המדינה על גופים מבוקרים בעת לחימה. ביקורת המדינה לא נחסמה במלחמות קודמות ובעת לחימה. נהפוך הוא". מנגד, הגורם הצבאי הבכיר טוען שצה"ל מכבד את מוסד המבקר ופועל בהתאם למה שקבע בג"ץ, בהתחשב בעובדה שמפקדים רבים שנדרשים לתת מענה לתחקירים עסוקים בלחימה ובתכנונה.
רשימת נושאי הביקורת
- טיפול המוסדות להשכלה גבוהה בסטודנטים המשרתים במילואים.
- האבטחה בשדרות ואופקים.
- איסוף, פינוי וזיהוי חללים אזרחיים באירועי 7.10.
- פינוי פצועים לבתי החולים באוקטובר 2023.
- פינוי אוכלוסייה וקליטתה כולל תהליך קבלת ההחלטות על פינוי האוכלוסייה מיישובי העוטף.
- אפקטיביות מכשול קו התפר בעוטף ירושלים.
- שימור יכולות ייצור אמל"ח בישראל (כחול לבן), וההשפעה על מלחמת "חרבות ברזל".
- מערכות תקשוב לתכלול לאומי של מידע וטיפול במפונים לפני פרוץ המלחמה ובמהלכה.
- ההסברה הבין-לאומית במהלך מלחמת "חרבות ברזל".
- ענף החקלאות במלחמת "חרבות ברזל".
- מצב מרכיבי ביטחון וכיתות הכוננות ביישובי עוטף עזה לפני, במהלך ובעקבות מלחמת "חרבות ברזל".
- רישוי המסיבה ברעים ואבטחתה.
תגובת הגורם הצבאי הבכיר המלאה: "בזמן שמדינת ישראל נמצאת בתקופה מכרעת בביטחון המדינה, בעוד צה"ל ומפקדיו ממוקדים בהשגת מטרות המלחמה ובקבלת החלטות גורליות לביטחון, נציגי מבקר המדינה מתדרכים נגד צה"ל ומפקדיו. צה"ל מכבד את מוסד המבקר ופועל לאפשר כל ביקורת, וזאת מבלי לפגוע במאמץ המלחמתי ובקשב הפיקודי, בדיוק כפי שקבע בג"ץ".
"כפי שאף ציין המבקר, צה"ל הסכים לערוך ביקורת במספר נושאים באופן מיידי ובנושאים נוספים באופן מדורג, בהתאם למצב הבטחוני. תמוהה מדוע המבקר דחה הצעה זו".