ארבעה חטופים חללים עתידים להשתחרר השבוע במסגרת הרשימה ההומניטרית, ובכך ישראל וחמאס יחתמו את השלב הראשון של עסקת החטופים והפסקת האש ברצועת עזה. נכון לעכשיו, הצדדים אינם מקיימים דיונים ממשיים על השלב הבא של העסקה - והפערים בין דרישות הצדדים נראים כעת כמעט ובלתי ניתנים לגישור.

בישראל מהססים להתקדם, חמאס מערים קשיים, והאמריקנים מתקשים להביא את הצדדים למשא ומתן עם פוטנציאל הצלחה. בהתאם לכך, עולה השאלה: כיצד ניתן בכל זאת למצוא מסלול שיביא להסכמות בין הצדדים?

עזה
עזה מתבוססת בהריסות

פערים בלתי ניתנים לגישור?

"אם אתה לוקח את הדרישה הישראלית שעזה ביום שאחרי תהיה ללא שלטון חמאס ואפילו עם פירוקו מנשקו, ומשווה זאת לדרישה האולטימטיבית של חמאס - להישאר בעזה, להשפיע ולהחזיק בנשק - אין כאן שום יכולת לגשר על הפערים", מסביר ד"ר מיכאל מילשטיין, מומחה לזירה הפלסטינית.

עם זאת, יש הטוענים כי ניתן למצוא פתרון ביניים. "יש נטייה לראות את הסוגיה כבחירה בינארית: או שממשיכים לשלב ב' ומסיימים את המלחמה, או ממשיכים להפיל את חמאס בעסקה חלקית בלבד. אבל אולי במקום לבחור בין 'או-או', ניתן לייצר מצב של 'גם וגם'", טוען סא"ל במיל' עמית יגור, לשעבר סגן ראש הזירה הפלסטינית באגף התכנון בצה"ל.

חמאס לא מוכן להודות בתבוסה

מצד אחד, ישראל שואפת להחזיר את כל החטופים תוך כדי המשך הלחץ על חמאס, אך במקביל חמאס מבקש לעצור את המלחמה ולהבטיח את הישרדותו. "אומרים לנו לשלם את המחיר של התבוסה, אבל אנחנו לא הובסנו - אנחנו ניצחנו", הצהיר בכיר חמאס אוסמה חמדאן.

הסיכוי להתקדמות נראה כרגע קלוש, אך בעבר כבר ראינו כי לחץ אמריקני הצליח להניע עסקה שנתפסה כאבודה. "כדאי להם לשחרר את החטופים בקרוב. אם זה לא יקרה, זה יהפוך אותנו לאלימים יותר", הצהיר הנשיא טראמפ, כשכיוון איום מרומז כלפי חמאס.

האפשרויות שעל הפרק

לאור המציאות הסבוכה בעזה, במיוחד בחורף, האפשרויות מוגבלות:

  • המשך השחרורים במסגרת שלב א' - חמאס יקבל הפסקת אש, הכנסה של קרוואנים וסיוע נוסף, וישראל תחזיר חטופים בהדרגה.
  • הקמת ממשלת ביניים - יוזמה מצרית להקמת ועדה מנהלית שבה יהיו נציגים מהרשות הפלסטינית, פת"ח, גורמים עצמאיים, ואולי גם נציגות סמלית של חמאס. ד"ר מילשטיין מסביר כי חמאס לא יוותר על עמדת השליטה האמיתית בעזה, גם אם יוותר על הסטטוס הפורמלי של שלטון רשמי.
  • הפסקת אש קבועה - חמאס הציע נסיגה מלאה של צה"ל מעזה וביצוע פעימה אחת כוללת לשחרור אסירים.
  • חזרה ללחימה - תרחיש זה, שלפי דיווחים הנשיא טראמפ מאמין כי ראש הממשלה נתניהו כבר בחר בו, עשוי לכלול הגברת הלחץ הצבאי ושימוש באמצעים כלכליים למנוע מחמאס שיקום והתחמשות.

אלוף במיל' גיורא איילנד מציב סימני שאלה: "אם נחזור ללחימה, מה יהיה שונה? מה הנשק הסודי שיש לנו שלא היה קיים עד עכשיו? אם לא ננקוט גם באמצעים כלכליים ונתמיד בלחץ, הסבב הבא לא ישיג את מה שלא השגנו עד עכשיו".

טראמפ ונתניהו (צילום: לע
טראמפ ונתניהו|צילום: לע"מ

בתוך החדרים הסגורים, בהתייעצויות אצל ראש הממשלה, האפשרות של המשך שלב א', היא המועדפת, בטח אל מול האופוזיציה הפוליטית מבית. "כיבוש מלא, מוחלט ומהיר של רצועת עזה, הפסקה מוחלטת של הסיוע, ללא מים, ללא חשמל, ללא דלק, הנעה מהירה של כל האוכלוסייה לאזור אחד ברצועת עזה, ומשם התחלה מיידית של מימוש תוכנית ההגירה של תושבי עזה למדינות אחרות", דרש שר האוצר סמוטריץ'.

בכיר בסביבת ראש הממשלה תיאר לאן הוא חותר כך: ‏"אנחנו מנסים לעשות כל מאמץ להמשיך עם שלב א', למתוח אותו, זאת משום שהסיכוי להמשיך לשלב השני עם המחירים שהוא דורש אפסי. יכול להיות שהאמריקנים יצליחו לעשות את הבלתי אפשרי אבל גם הם מבינים שישראל לא תשלים עם המצב שחמאס נשאר בעזה, לא צבאית ולא שלטונית, לא יהיה צידוק לממשלה אם נסכים לכך".

בכיר בסביבת נתניהו (צילום: לע
בכיר בסביבת נתניהו|צילום: לע"מ

ישראל תיאלץ לבחור - מו"מ או חידוש הלחימה

אם ישראל לא תקבל את הפסקת המלחמה, ואם חמאס לא ייכנע לתנאים של הגליית אנשיו ופירוק שלטונו, חידוש הלחימה הוא כמעט בלתי נמנע. עם זאת, גם אם תתחדש לחימה בעצימות גבוהה, אין ודאות שהיא תסייע בהשגת עסקה טובה יותר בנושא החטופים. "אם נגדיר שהמטרה היא הפלת שלטון חמאס, הארגון יעדיף להילחם עד הסוף - בלי לספק מידע או ויתורים בנושא החטופים", מסביר ד"ר מילשטיין.

בינתיים, המתווכים מנסים למצוא פתרון יצירתי, אך נדמה שהמציאות בשטח אינה מאפשרת אופטימיות. השאלה המרכזית נותרת בעינה: האם ניתן יהיה להגיע להסכם שיחזיר את החטופים מבלי להותיר את האיום העזתי על כנו?