עיתון אל-אח'באר הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, דיווח אתמול (שלישי) שתוכנית הפריסה של צבא לבנון תואץ עד ל-18 בפברואר - הדד-ליין החדש לסיום נסיגת צה"ל מדרום לבנון, לאחר שהסכם הפסקת האש הוארך. הנסיגה, שהייתה אמורה להסתיים בתום 60 ימים מרגע תחילת הפסקת האש, בסוף לא הושלמה בשל האשמות ישראליות ש"ההסכם לא נאכף באופן מלא על ידי לבנון".
כלי תקשורת לבנונים דיווחו כי צבא לבנון המשיך בפעילותו והוצב מחדש בכפר א-טייבה שבדרום המדינה. על פי הדיווח באל-אח'באר, הצבא הלבנוני עתיד להתפרס בקרוב בכפר עיתרון, ובהמשך צה"ל צפוי לסגת גם מהכפר יארון, הצופה ליישובים אביבים ומלכיה. לפי הדיווחים, חלק מתושבי הכפרים הללו כבר חזרו לבתיהם. אם הנסיגה תתממש, צבא לבנון צפוי להשלים את הפריסה שלו בגזרה הדרום-מערבית. עם זאת, המקורות שללו שישראל תסכים לסגת מהגזרה המרכזית בקרוב.
![הכפרים בדרום לבנון - תמונת מצב](https://img.mako.co.il/2025/02/03/MAP-lebanon03002_re_autoOrient_i.jpg)
بالخريطة | الوضع الميداني للقرى الحدودية مع فلسطين المحتلة لغاية اليوم 2 شباط 2025 pic.twitter.com/ieAeWTQJ5T
ערוץ אל-מנאר הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, פרסם מפה שמציגה את תמונת המצב של הכפרים מהם נסוג צה"ל בדרום לבנון, ומאלו שעדיין לא. בצהוב - מוצגים הכפרים שמהם צה"ל נסוג, ובאדום - הכפרים שבהם צה"ל עדיין נוכח. אלו הכפרים שמהם צה"ל עדיין לא נסוג לפי המפה: חוות שבעא, אל-וזאני, כפר כילא, עדיסה, מרכבא, חולא, מיס אל-ג'בל, בלידא, מארון א-ראס ויארון - רובם בגזרה המזרחית. יחד עם זאת, צריך לסייג ולומר שמפת השליטה שהוצגה לא בהכרח משקפת את תמונת המצב האמיתית בשטח.
בלבנון דיווחו גם על סיכום משותף של חיזבאללה עם תנועת אמל והעיירות שבהן צה"ל עוד פועל בכדי להימנע מפעולות שיביאו לעוד הרוגים. סוכם שתהיה שליטה בקצב של "ההפגנות" כדי להימנע ממספר ההרוגים הרב שהיה בתום 60 הימים מתחילת הפסקת האש. כוחות יוניפי"ל העבירו לאחרונה אזהרות מהצד הישראלי לצד הלבנוני בעניין.
![תושבי דרום לבנון מול כוחות צה](https://img.mako.co.il/2025/01/26/hezbollah_flag_lebanon_IDF_israel_re_autoOrient_i.jpg)
ניסיונות החזרה לשגרה בדרום לבנון
בינתיים, בלבנון מדווחים כיצד נראים החיים של מי שכבר החלו לחזור לבתיהם. התושבים בכפר אל-ח'יאם מספרים שלמרות שחזרו אליו כבר לפני שבוע וחצי, הכבישים בו עדיין סגורים בשל ההריסות מהמלחמה, וגם התשתיות של הכפר טרם שוקמו. על פי נתונים שמגיעים מלבנון, ישראל השמידה 80% מהבתים של הכפר ששימשו כתשתיות טרור של חיזבאללה.
התושבים הדגישו כי הם מעוניינים לחזור לכפר, למרות שהפיצויים מתעכבים, ויש תושבים שכבר החלו לשקם את בתיהם שנהרסו חלקית והספיקו לשוב אליהם. עם זאת, הם מתארים שההריסות גורמות לכפר להראות כמו "סדנת עבודה גדולה". בלבנון דיווחו שחלק מהצעירים ישנים מדי יום בחצר, במכוניות שלהם או באוהלים שהקימו, בזמן שאחרים מגיעים לביקור בכפר מדי יום כדי לנקות ולשקם אותו.
![הנזק שנגרם למטה אל-קרד אל-חסן בבעלבכ](https://img.mako.co.il/2024/10/20/5812150466405057516_autoOrient_i.jpg)
![צבא לבנון והתושבים שחזרו לעיתרון](https://img.mako.co.il/2025/02/04/toshabim040222_autoOrient_i.jpg)
לכפר עיתרון החלו הלבנונים לחזור רק לאחרונה, כאשר תושבים שהיו שם מספרים ש"ישנו כמה ימים בכניסה לכפר". לפי העדויות, שצה"ל הרס את רוב המבנים בכפר, בהם חיזבאללה השתמש לצורכי טרור, כאשר מתוך כ-4,000 בתים רק 100 נותרו ראויים למגורים.
חיזבאללה הקפיא את תשלומי הפיצויים
בסוף השבוע דווח כי המוסד הפיננסי של חיזבאללה "אל-קרד אל-חסן" הקפיא את תשלום הפיצויים למפוני המלחמה ולשיקום בתים שניזוקו באופן חלקי עד ל-10 בפברואר, בשל "סיבות טכניות".
אולם, גורמים שעוקבים אחר מצבו של חיזבאללה מייחסים את הקפאת התשלומים להפסדים הכספיים האדירים שספגו במהלך המלחמה ולהצלחה של ישראל להשמיד את רוב הסניפים, המטות והכספות של "אל-קרד אל-חסן". תקיפות אלו פגעו במצבורי המזומנים והתכשיטים שהחזיק בהם המוסד הפיננסי. לפי עיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי, חיזבאללה נכנס לגירעון כספי שבגינו הוקפאו תשלומי הפיצויים.
![](https://img.mako.co.il/2025/02/04/elhiam04021_vtr2_n20250204_v1_0_I.jpg)
גורם שבקיא בהתנהלות חיזבאללה הצביע כי זה נובע כתוצאה "מהמחסור האדיר בנזילות" של הארגון. לדבריו, חיזבאללה התחייב לציבור שלו שישלם את דמי הדיור והשיפוץ במשך שנה שלמה עד שיובטחו כספי השיקום. למרות זאת, בארגון הטרור הופתעו מהיקף ההרס וממספר המשפחות שנפגעו מהמלחמה, דבר שהוביל לנטל גדול בהרבה ממה שהם יכולים להתמודד איתו.