23 שנה אחרי מבצע "חומת מגן", התמונות שמגיעות השבוע מלב מחנה הפליטים ג'נין, מעוררות הדים ומזכירות את הלחימה המורכבת שהתחוללה שם לפני שנים. המקום שמחזיק בתואר "בירת הטרור" בשומרון, ניצב כעת מול מבצע צבאי נרחב בגרסת 2025 - כאשר ממדי ההרס הנחרב שנגרמים בשל הפגיעה בתשתיות הטרור, חושפים שג'נין עוברת "עזתיזציה", בחסות הניסיונות של המחבלים לתדלק את יהודה ושומרון.

סא
סא"ל א', רמת"ק ג'נין|צילום: דוברות מתפ"ש
יהודה ושומרון (צילום: googel map)
האזור שבו פועל צה"ל במבצע "חומת ברזל"|צילום: googel map

בשעת לילה מאוחרת, כשהשטח עדיין רוחש, מוצא ראש מנהלת התיאום והקישור (רמת"ק) בג'נין סא"ל א', רגע של שקט אחרי יום עמוס בחיתוכי מצב, סיורים בגזרה ואישור תוכניות מבצעיות. "המבצע הזה יותר עוצמתי", הוא מספר בריאיון מיוחד ל-N12. "אני חושב שמי שרואה את המראות של מחנה הפליטים, מדבר במונחים של מיני עזה, זה חלק מהשיח".

תעודת זהות - ג'נין
תעודת זהות - ג'נין

"יגידו שזה דומה לעזה, הפעם נכנסו חזק"

"התושבים יושבים בבית קפה ושואלים: 'ראית מה קרה במחנה?', אז יגידו שזה דומה לעזה", ממשיך סא"ל א'. "הם מדברים על זה שהפעם עשו משהו אחר, נכנסו חזק ובעוצמות, המחנה הוא לא כמו שהיה. יש כאלה שגם אומרים: 'זוכרים את 2002?'. אבל צריך להגיד שזה לא מגיע לממדים שבהם מדברים על זה שזה עלול להתרחב לעיר או שעוד כפרים על הכוונת".

 כמה זמן לפני המבצע, הצד הפלסטיני ידע שאתם הולכים להיכנס?

"ברמתי, אני יכול להגיד שלא הרבה זמן מראש. זה היה מבצע שהתחיל בהפתעה. היו דקות עד שעה של לחץ גדול שהטלפון שלי לא נסגר בהם לרגע. הייתי צריך לדבר עם כמה גורמים מהצד שלהם וגם מהצד שלנו כדי שהאירוע יעבור באופן חלק, ומשם להמשיך לרוץ יחד עם הכוחות מול התוכנית. אם האירוע הזה היה משתבש, זה עלול היה לקחת אותנו למקומות לא טובים ולשבש את כל התוכניות של המבצע שנועדו בשביל להגיע ליעדים שהצבנו לעצמנו".

ההרס במחנה הפליטים ג'נין
ההרס במחנה הפליטים ג'נין

"הרגשתי לחץ וחשש מהצד השני"

כשאתה מעדכן גורמים בצד הפלסטיני שצה"ל הולך להיכנס, איך הם מגיבים?

"הרגשתי תחושה של לחץ ושל חשש, זה נובע מהחיכוך ואיך זה יראה כלפי חוץ. אפשר להגיד שבשיח הייתה הבנה שאנחנו צריכים להיכנס ולעשות את הפעולה שלנו".

בריחה המונית של הפלסטינים ממחנה הפליטים ג'נין משנה את פני השטח: המקום המאכלס בימי שגרה אלפי תושבים, התרוקן כמעט לחלוטין מאז תחילת מבצע "חומת ברזל". מתוך 7,000 תושבים שהיו נותרו בו כעת 1,000 בלבד, על פי מקורות פלסטיניים ששוחחו עם N12.

איך אתה רואה את הבריחה הזו והאם מדובר בשינוי תפיסה כלפי המצב?

"חלק מהאוכלוסייה בתוך מחנה הפליטים עזבה בשנה וחצי האחרונות ולא כולם נשארו בה. יש כאלה שעזבו ויצאו, יש כאלה שחזרו ויש כאלה שלא יצאו בכלל שזה המיעוט בתוך המחנה. המבצע של המנגנונים גרם לחלק גדול מהם גם לעזוב בגלל הפעולה שלהם. כשאנחנו נכנסנו, יש כאלה שיצאו מהמחנה. אחוז משמעותי עבר למרחב הכפרי בג'נין, בעיקר לקרובי המשפחה שלהם, רבים עברו לעיר ומיעוט מהאוכלוסייה יצא מהגזרה".

סא"ל א' מדגיש: "ידענו להוציא את המסרים הנכונים ולפעול, כך שיגיעו בקצה לכל האנשים. אמרנו לאנשים שמי שייצא – לא ייפגע וישמור על החיים שלו. מי שרוצה להישאר במרחב לחימה עלול להיפגע למרות שאין כוונה לפגוע בכם, ולכן עדיף שתצאו מתוך המחנה ותמצאו מקום אחר. לא הכרחנו אף אחד, אבל המלצנו. מי שעבר בתוך הנקזים נבדק ויש מי שפונו באמבולנסים ונסעו משם. זה היה אירוע של שלושה ימים לא פשוטים ואפשרנו לשאר הכוחות לפעול".

פיצוצי מבנים בג'נין
פיצוצי מבנים בג'נין
אמצעי לחימה שאותרו על-ידי כוחות צה
אמצעי לחימה שאותרו בידי כוחות צה"ל|צילום: דובר צה"ל

הרשות הפלסטינית מבינה שהמנגנונים אמנם פעלו שם במשך חודש וחצי, אבל שבמבחן המציאות זה רחוק מלהביא למיגור קיני הטרור בג'נין?

"כן, הם מבינים את זה. צריך להגיד שהם השתדלו, ניסו ועשו פעולות. במבחן התוצאה, זה תלוי איך מסתכלים על זה. הדברים שהם הצליחו להשיג לא נעשו הרבה זמן, אבל עדיין אנחנו צריכים להבין שיש הבדל בין הכוח הצבאי שלנו והיכולות שלנו לבין הכוח שלהם והיכולות שלהם".

נראה שיש גם מי שמסתכל על הרשות הפלסטינית כמשת"פית באירוע הזה ואומר לה: 'אתם הכנתם את הקרקע לצד השני' וזה מייצר בעייתיות.

"צריך להגיד שהרשות הפלסטינית וכל הגורמים שלה בחודש וחצי האחרונים קצת הפתיעו בפעולות שלהם בהקשרי לגיטימציה פנימית. הרבה זמן לא ראינו את מנגנוני הביטחון הפלסטינים עומדים מול הפגנה בעיר ומפזרים אותה, ומצד שני, נלחמים בתוך מחנה הפליטים. מי ששונא את הרשות ולא רואה בה כתובת - הוא ידבר על זה ויתייג אותה כמשתפת פעולה".

"יש גם כאלה שאומרים ששיתוף הפעולה הזה מאוד טוב ובסוף יביא אותנו לנקודה טובה ויחזיר את המצב לקודמתו", אומר סא"ל א' שממלא את התפקיד המאתגר במשך יותר משנה. "יש כאלה שאומרים - משחק אחד של הרשות הפלסטינית הסתיים, משחק אחד של הצד הישראלי מתרחש כרגע והמשחק הבא של הרשות. כל אחד מכין לשני את הקרקע".

גורמים ברשות הפלסטינית שעומדים איתך בקשר, לוחצים שתצאו משם?

"תלוי מי מדבר איתנו, יש מי ששואל אם אנחנו הולכים להישאר עוד הרבה זמן? יש כאלה שאומרים: 'תישארו, זה טוב'. יש כאלה שאומרים: 'אסור לכם לצאת עד שתסיימו את זה' ויש גם קולות שאומרים: 'מה ניתן לעשות תוך כדי שאתם נמצאים?'".

סא
סא"ל א', אל"ם א' וראש המנהל האזרחי תא״ל הישאם אבראהים|צילום: דוברות מתפ"ש

כשסא"ל א' מתייחס למורכבות הפעילות המבצעית במחנה הפליטים ג'נין, הוא לא מסתיר את האתגרים - אבל גם לא את האופטימיות הזהירה. "ג'נין נחשבת לקן צרעות שכולם מגיעים בעיקר ממחנה הפליטים הזה ואנחנו יודעים שהג'יהאד האיסלאמי וחמאס כל הזמן מנסים לשמור את הכוחות שלהם כאן. כמובן שהפעילות שלנו מסכלת אותם. אני מאמין שעם העוצמה שיש היום, כל מה שאנחנו עושים והתוכניות ששמנו ואם ממשיכים איתן, על פי מה שאנחנו מתכננים – אולי אפשר לשנות את המציאות פה".

"איראן וחיזבאללה מעבירים כספים, אנחנו נוכחים בשטח"

חמאס והג'יהאד האיסלאמי לא לבד, אנחנו רואים גם ערוצי מימון מהפטרון האיראני ומחיזבאללה שמגיעים לג'נין ועוד יותר מתדלקים את פעילות הטרור הזה.

"כן, יש את הערוצים של איראן וחיזבאללה שמעבירים כספים ומסייעים בהברחות אמל"ח, ראינו גם סימנים של דאעש. אנחנו נוכחים בשטח כדי למנוע מזה להתעצם".

על פי מקורות פלסטיניים, יש תמחור המדויק לפעולות טרור בגזרת ג'נין: תושב שיוצא לירות לעבר הגדר, יישוב ישראלי או מעבר ברקן מקבל 100 דולרים. מטרת הפעולות היא בעיקר תודעתית - הפצת סרטונים שנועדו להציג נוכחות מבצעית של ארגוני הטרור בשטח.

ההרס במחנה הפליטים ג'נין
ההרס במחנה הפליטים ג'נין

ראינו בשבוע שעבר את המחבל זכריא זביידי שנחשב לסמל משתחרר. יש הערכות שהוא יחזור לג'נין אחרי שהמבצע הזה יסתיים?

"כן, יש הערכות שהוא עלול לחזור לג'נין. היה הרבה שיח שתהיה לו קבלת פנים מכובדת בקבאטיה והתחילו להיערך לזה. עקבנו אחר הנושא הזה ויש לנו ביחידה יכולת לדעת מה הוא באמת מתכנן. בסופו של דבר, אח שלו הוציא הודעה שזה לא נכון וזה גרם לזכריא זביידי להישאר באזור רמאללה. אני יודע מה הוא חושב ורוצה, שלא ינסה אותנו. השאלה הכי גדולה שלי היא איזה זכריא הוא יחזור ולאיזה דרך הוא ילך?"
 
איך התושבים הפלסטינים בג'נין ערוכים לשחרור המחבלים?

"האוכלוסייה חוששת מהמחבלים שחוזרים לגזרת ג'נין ויודעת שזה עלול להחמיר את המצב בהיבט הסיכוני שלנו ובפעולה שלנו. יש מקומות שהם שקטים ויש חשש שיהפכו למקומות של טרור, ואז חיי השגרה שלהם ישתנו מקצה לקצה. הם מבינים שלצד הישראלי נגמרה הסבלנות".

זכריא זביידי משתחרר מהכלא (צילום: reuters)
"שלא ינסה אותנו". זכריא זביידי בעת שחרורו מהכלא|צילום: reuters

"יש מקומות שמקבלים אותם ומנסים לעשות מזה רעש וצלצולים, ומבינים את ההשלכות של זה", ממשיך סא"ל א'. "בשיח אל מול הצד השני, אני מבין עד כמה הם יותר מורתעים מהשחרורים של האסירים שיגיעו לגזרה ויגרמו לה להיות יותר בהידרדרות ביטחונית שתשפיע גם על הידרדרות אזרחית, הם רואים את מחיר ההפסד הכבד מאוד ומסתכלים מאוד קרוב על ג'נין ועל מחנה הפליטים", הוא מסכם.

בשבוע האחרון נעצרו יותר מ-60 מבוקשים ועשרות כלי נשק הוחרמו, בהם: רובי M-16, אקדחים, נשקים מסוג קרלו וזאת בנוסף לאמצעי לחימה נוספים ובהם עשרות מטענים וחומרים לייצור מטענים.