משא ומתן ארוך, עיקש ומייגע הגיע הלילה (בין חמישי לשישי) לסיומו, עם חתימת ההסכם בדוחא. כל צד משך את החבל לצד שלו עד הרגע האחרון. איפה ישראל נדרשה להתגמש, במה שונה ההסכם הנוכחי מהצעת חמאס בחודש מאי – וכיצד התגברו הצדדים על כל סלעי המחלוקת? מהנסיגה, דרך שחרור החטופים והאסירים – ועד הפסקת הלחימה: N12 עושים סדר.

ציר פילדלפי וציר נצרים

הפערים בין חמאס לישראל: נסיגת הכוחות מציר פילדלפי ומציר נצרים נחשבה לאחד מסלעי המחלוקת המרכזיים, שהקשו תחילה על חתימת ההסכם. ראש הממשלה נתניהו עמד על כך שציר נצרים הוא עמוד תווך מרכזי ביכולת למנוע מחמאס לנוע בחופשיות ברצועה וכי נסיגה מציר פילדלפי תאפשר כניסת נשק בלתי מבוקרת לעזה.

רה"מ אף טען אמש, בערב חתימת ההסכם, כי לאור עמדתו התקיפה, "חמאס התקפל בדרישתו ברגע האחרון לשינוי פריסת הכוחות בציר פילדלפי". דובר רה"מ עומר דוסטרי אף ציין כי "הדיווחים על 'נסיגה מציר פילדלפי' הם שקר מוחלט'".

מפת ציר נצרים וציר פילדלפי
מפת ציר נצרים וציר פילדלפי

ההסכם שהושג לגבי ציר פילדלפי: הצד הישראלי יצמצם בהדרגה את הכוחות באזור הציר בשלב הראשון, בהתאם למפות המוסכמות ולהסכם בין שני הצדדים. לאחר שחרור החטוף האחרון בשלב הראשון, (ביום ה-), הכוחות הישראליים יחלו בנסיגתם וישלימו אותה לא יאוחר מהיום ה-50.

ציר נצרים
ציר נצרים

הסכם שהושג לגבי מסדרון נצרים: ביום השביעי יורשו עקורים לחזור רגלית צפונה, ללא נשיאת נשק וללא בידוק, דרך רחוב א-רשיד. באותו זמן תורשה כניסת רכבים צפונה מציר נצרים, לאחר בדיקת בידי חברה פרטית, שנקבעה בידי המתווכות – בתיאום עם הצד הישראלי, ועל פי מנגנון מוסכם. כשבועיים לאחר מכן, ביום ה-22, יורשו לחזור צפונה גם מרחוב סלאח א-דין, ללא בידוק.

נסיגת צה"ל מהרצועה

הפערים בין ישראל לחמאס: עוד לפני חתימת ההסכם, חששו (ועדיין חוששים) גורמים בממשלה כי נסיגת הכוחות מהרצועה תוביל להפסקת המלחמה. בחמאס הדגישו מתחילת המגעים כי נסיגת הכוחות הוא תנאי שאין בלתו. גם בשלבים המתקדמים של המגעים, חמאס עיכב את התייחסותו לטיוטה מחשש שישראל תתחמק מהנסיגה ההדרגתית, אם לא למתווכות לא תהיה מפות ברורה שתגבה אותם מול הפרה ישראלית, אם תקרה.

עזתים מתפנים מאזור ח’אן יונס
עזתים מתפנים מאזור ח’אן יונס

ההסכם שהושג לגבי נסיגת צה"ל: עד נצירת האש ביום ראשון צה"ל משלים בימים האחרונים שורה של פעולות קרקעיות. עם כניסת ההסכם לתוקף וחזרת החטופים לישראל, יחלו הכוחות לסגת בהדרגה מזרחה, מאזורים מאוכלסים לאורך גבולות רצועת עזה, לרבות ואדי עזה (ציר נצרים וכיכר כווית).

הכוחות יתפרסו מחדש בעומק של 700 מטר (למעט ב-5 נקודות מסוימות) שלא עולות על 400 מטרים נוספים, כפי שדרש הצד הישראלי. נדגיש: צה"ל יישאר בצפון עד חזרתו של אחרון החטופים. הכוחות ייסוגו עד מרחב הפרימטר (מרחב החיץ, שנועד לאבטח את יישובי העוטף ולספק ביטחון לתושבים.

סוגיית הפסקת הלחימה

הפערים בין חמאס לישראל: סוגייה זו נחשבת לאחת המחלוקות הגדולות והנפיצות ביותר, שבא לידי ביטוי גם "מכתב ההבהרות" שישראל העבירה למתווכות לפני כחצי שנה במסגרת המשא ומתן. אז חמאס דרש הכול תמורת הכול, אולם ישראל התעקשה על מבנה סבוך.

במסמך ההבהרות הישראלי נרשמה דרישה לעסקה בשלבים - לא אחת כוללת, כאשר על החלק השני (הכולל את סיום הלחימה), לא ייערך דיון  - אלא רק באמצע השלב הראשון. למה? אולי כדי לרכך את בן גביר וסמוטריץ' בטענה שכלל לא התכוון ללכת מעבר לשלב הראשון.

איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' בכנסת (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' בכנסת|צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

ההסכם שהושג לגבי הפסקת הלחימה: המטרה של שני הצדדים והמתווכות היא להגיע להסכם סופי ליישום ההסכם מ-27 במאי 2024 לחילופי בני ערובה ואסירים, ולחזור לשקט בר-קיימא על מנת להשיג הפסקת אש קבועה בין שני הצדדים.

כל הצעדים בשלב הראשון יימשכו בשלב השני, כל עוד יימשך המשא ומתן על התנאים ליישום השלב השני והערבים להסכם יפעלו כדי להבטיח שהמשא ומתן יימשך עד להשגת הסכם. נדגיש כי ברקע נתניהו ממשיך להתמודד עם כאבי ראש בקואליציה – הן מצד בן גביר שקרא לסמוטריץ' להתפטר איתו מהממשלה והן מצד סמוטריץ' עצמו, שנתון תחת הלחץ של מפלגתו.

רשימת שמות החטופים

הפערים בין חמאס לישראל: למרות הדרישות הרבות והמשא ומתן העיקש, ישראל לא קיבלה את רשימת שמות החטופים שישוחררו וודאות לגבי מי ישוחרר בחיים ומי נרצח בשבי חמאס.

עסקת חטופים (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)
עסקת חטופים|צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90

ההסכם שהושג לגבי שחרור החטופים: רק שבוע אחרי תחילת העסקה, ישראל תקבל רשימת שמות – מה שהיווה עבורה תנאי לחתימה. עם זאת ידוע כי רשימת החטופים שישוחררו כוללת את כל הנשים שעדיין בשבי, אזרחיות וחיילות, כל הילדים (אריאל וכפיר ביבס) וכל הגברים מעל גיל 50 שעדיין בשבי. שחרור החטופים על ידי חמאס יתפרס כאמור על פני 42 יום, שישה שבועות, כשבכל שבוע ישוחררו לפחות שלושה חטופים. החטופים החיים ישוחררו לפני החללים.

שירי ביבס נחטפת מביתה עם ילדיה אריאל וכפיר ביבס
שירי ביבס נחטפת מביתה עם ילדיה אריאל וכפיר ביבס

מפתח שחרור החטופים

  • 9 החטופים החולים והפצועים מרשימת ה-33 ישוחררו בתמורה לשחרורם של 110 אסירים פלסטינים שנידונו למאסר עולם.
  • ישראל תשחרר 1,000 אסירים מעזה שנעצרו ב-8 באוקטובר 2023 ושלא היו מעורבים באירועי ה-7 באוקטובר.
  • קטגוריית המבוגרים מעל גיל 50 מתוך רשימת ה-33 תשוחרר לפי מפתח של 1:3 שנידונים למאסר עולם ו-1:27 שנידונים לעונשים אחרים.
  • אברה מנגיסטו והישאם א-סייד ישוחררו לפי מפתח החליפין 1:30 בנוסף ל-47 אסירי שליט ששוחררו ונעצרו מחדש.
  • מספר אסירים פלסטינים בחו"ל או בעזה ישוחררו על סמך רשימות שסוכמו בין שני הצדדים.
  • כל האזרחים הפלסטינים החולים והפצועים רשאים לעבור דרך מעבר רפיח, בהתאם לסעיף 12 של הסכם 27 במאי 2024.