בימים האחרונים צה"ל הרחיב את פעילותו ברצועת עזה ובפרט במרחב רפיח, על ידי הכנסת כוחות לשכונת אל-ג'נינה. מאז ההחלטה לשוב ללחימה צה"ל פועל במספר מוקדים ברחבי הרצועה, אך אין לפי שעה לחימה עצימה באף אזור שבו נמצאים כוחות צה"ל.

מוקדם יותר היום קרא דובר צה"ל בערבית, אל"ם אביחי אדרעי, לאנשים להתפנות ממרחב רפיח לעבר שכונת אל-מוואסי והמקלטים ההומניטריים, אולי כצעד נוסף בהגברת הלחימה באזור. לאחר התרעתו של אל"ם אדרעי, תושבים רבים ברפיח החלו להתפנות מבתיהם, כפי שקרה בחודש אפריל 2024, ערב הכניסה הקרקעית למרחב רפיח.

בתוך כך, משרד הפנים של חמאס הוציא הודעה לתושבים נגד הפינוי של צה"ל: "מגנים את האיומים החדשים של ישראל לעבר אזרחים - לפינוי כל מחוז רפיח ולעקירת התושבים הנותרים, כהקדמה להסלמה נגד עמנו. איומים חדשים אלו עלולים להחריף את התנאים הרי האסון שכבר חווים תושבי רצועת עזה. אנחנו קוראים לקהילה הבין-לאומית ולמתווכות להתערב בדחיפות וללחוץ על ישראל לעצירת איומי הפינוי ברפיח".

עיקר העבודה שבה עוסקים הכוחות היא תפיסת שטחים אסטרטגיים, ויציאה לפשיטות ממוקדות לפי מודיעין שמתקבל. הדרג המדיני מעדיף להשתמש בלחץ הצבאי כעת כמנוף נגד חמאס, על מנת להחזיר אותו לשולחן המו"מ לפי מתווה וויטקוף, אך נותרו עדיין מספר דרכים שבהן ניתן לפעול על מנת להגביר את הלחץ על ארגון הטרור.

הגברת הלחץ הצבאי

מלבד הכוחות שפועלים בשכונות אל-ג'נינה, שאבורה ותל א-סולטן ברפיח, נמצאים כוחות הביטחון גם בצפון הרצועה, במרחב בית חאנון ובמרחב רצועת החוף של בית לאהיא. בנוסף, לצה"ל ישנם כוחות שפועלים גם במרכז פרוזדור נצרים, ובמידת הצורך יוכלו לחסום את מעבר תושבי רצועת עזה מצפון לדרום על ידי עיבוי הכוחות והשתלטות על הציר, מהלך שאמור לקחת שעות ספורות.

פעילות כוחות צה
לוחמי צה"ל במהלך פשיטה ברפיח|צילום: דובר צה"ל

בנוסף, בצפון ובדרום של מרחב החיץ פועלות שתי אוגדות שיוכלו לעזור בהגברת הלחץ, כמו גם אוגדה 136, שממתינה מחוץ לשטח רצועת עזה לפקודה להיכנס ללחימה. לפני זמן קצר קרא דובר צה"ל בערבית, אל"ם אביחי אדרעי, לאנשים להתפנות ממרחב רפיח לעבר שכונת אל-מוואסי והמקלטים ההומניטריים, אולי כצעד נוסף בהגברת הלחימה באזור.

עזתים מתפנים מאזור רפיח
עזתים מתפנים ממרחב רפיח

בנוסף ללחץ הצבאי שמורגש על ידי פיצוצים עזים בדרום הארץ, בתחילת חודש מרץ פרסמנו במהדורה המרכזית את הערכת גורמים במערכת הביטחון כי בעוד חודשיים לערך ייגמרו ברצועת עזה הדלק, המים והאוכל -  שזה כמובן מנוף לחץ נוסף על ארגון הטרור.

מקורות בחמאס: הארגון מתמודד עם קשיים בניהול

מקורות בכירים בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: הארגון מתמודד עם קשיים בניהול של כמה עניינים, בעיקר מפני שכולם מותקפים, וכל מי שנשאר בתוך הרצועה, כולל ההנהגה המדינית, הצבאית ואנשי ממשל, נאלצים להסתתר ולהימנע מסיכולים של כוחות הביטחון הישראלים עד שתושג הפסקת אש.

המקורות טענו כי חמאס נותר חזק ומלוכד, אך הנסיבות הנוכחיות מאלצות אותו לסגת, בעיקר מאחר שהתקיפות הישראליות מכוונת למרכזי ממשל, בתים, אישים ואזורים נוספים. לדבריהם, הפסקת האש תשיב את כוחו השלטוני של הארגון ותאפשר לו להמשיך ולנהל את הרצועה עד שתושג הסכמה ברורה לגבי גורל הממשל ברצועת עזה בידי גוף מוסכם, הקשור בעיקר לוועדת הסיוע הקהילתית.

עזתים מתפנים מאזור רפיח
עזתים מתפנים מאזור רפיח

בכיר חמאס באסם נעים: "אנחנו מדגישים כי חמאס נותר מחויב להסכם שנחתם ב-19 בינואר ולהצעה האחרונה שהעבירו המתווכות כדי להתגבר על המשבר. למרות הגמישות של חמאס, נתניהו הצהיר שאין לו כוונה להפסיק את המלחמה ושהוא עדיין חולם על פרויקט העקירה, חיסול ההתנגדות ופירוקה מנשקה.

את מה שנתניהו וממשלתו לא הצליחו להשיג במשך חודשים עם כל הכוח הצבאי, בגיבוי המערב, הוא לא יוכל להשיג". נעים טען כי "ההתנגדות והנשק שלה הם עניין קיומי עבורנו כעם שנתון תחת כיבוש, בעיקר עם אויב שמבין רק את השפה הזו. אנחנו מצפים מהמתווכות ללחוץ על האויב לקיים את ההסכם".

העזתים זועמים: "אנחנו כל כך עייפים, אין לאן ללכת"

תושבי רפיח שנקראו לעזוב את בתיהם על ידי אל"ם אביחי אדרעי, החלו להתפנות ממרחב רפיח בפעם השנייה מאז תחילת המלחמה. מוחמד שהתפנה מביתו נשמע מתוסכל בעקבות הפינוי: "עקירה ביום החג - אנשים בקושי הצליחו להתמודד עם הבתים ההרוסים, ואלו שנשארו העבירו את אוהליהם להריסות בתיהם. הם נמלטו אל הלא נודע והתמודד עם גורל חמור וקשה. השמדה בפעם השנייה, העשירית והמיליון".

עזתים מתפנים מאזור רפיח
עזתים מתפנים ממרחב רפיח

אבו מלכ: "לכל מי שבבעלותו כלי תחבורה, כל אמצעי, אפילו עגלה, אנא קחו יוזמה כדי לסייע לאנשים לנוע מאזורי הפינוי ברפיח, האזור המערבי והמזרחי, והשכונות אל-מנארה, א-סלאם וקיזאן א-נג'אר. אל תהססו לעזור לאנשיכם". כאמל: "יש התרעת פינוי לעיר ⁧רפיח האבודה ואנשים חסרי בית לא יודעים לאן ללכת".