אחרי ההתפשרות בדיונים בדרג המדיני, אתמול (חמישי) ישראל הגישה את מפות הנסיגה העדכניות למתווכות במשא ומתן לעסקת חטופים. המפות כוללות נסיגה משמעותית של כוחות צה"ל מציר מורג, הלכה למעשה ויתור על הנוכחות הצה"לית שם. עוד מוותרת ישראל גם על הנוכחות המשמעותית באזור רפיח - ובעצם תישאר בפרימטר שמקיף את הרצועה לשם הגנה על יישובי העוטף.

גורמים המעורים במו"מ בדוחא אומרים כי הדינמיקה חיובית, ועובדים קשה כדי לסגור את הפערים, אבל גם שיש עדיין פערים לגשר עליהם. זה לא רק העניין הטריטוריאלי - עכשיו גם תתחיל ביתר שאת סוגיית היחס שבין שחרור המחבלים לשחרור החטופים, מה שמכונה "מפתחות השחרור", וגם סוגיית הזהות של החטופים - ושל המחבלים - שישוחררו. סוגיה נפיצה מאוד ביטחונית ופוליטית.

ציר מגן עוז, הציר החדש ברצועת עזה
ציר מגן עוז, הציר החדש ברצועת עזה

מדובר בהתקדמות ואופטימיות - אבל האופטימיות עדיין זהירה. המטרה האמריקנית היא שהשליח וויטקוף יגיע לדוחא בשבוע הבא, כדי לנעול את הפרטים האחרונים ולהכריז על הסכם. אך זו גם הייתה המטרה בעת ביקורו של נתניהו בוושינגטון, כך שקשה להתחייב על לוחות זמנים.

מקור בחמאס שמעורה במשא ומתן אמר לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: "המפות החדשות שהציגה ישראל, הכוללות נסיגה מהמפות הקודמות בעיקר באזור מורג הן "צעד חיובי שעשוי לתרום ליצירת אקלים מדיני שיאפשר הגעה להסכם". לצד זאת, הוא ציין: "אנחנו בשלב משא ומתן רגיש שבו עולים הרבה פרטים ותנאים". 

הוא הדגיש כי "לחמאס יש חזון ברור להסכם כולל שעשוי להתחיל בשלב הזה בשחרור של עשרה חטופים. על כל התקדמות אמיתית להתבסס על נסיגה ישראלית ברורה מרצועת עזה - זה תנאי יסוד שאי אפשר לעקוף אותו. יש גישות ריאליות, וייתכן שאנחנו קרובים להסכם, אבל זה תלוי בעיקר בעמדה של ארה"ב, שיש לה את אמצעי הלחץ על ישראל". 

גורמים בכירים בדרג המדיני הביעו אופטימיות בנוגע לאפשרות כי בקרוב תיסגר עסקת חטופים והפסקת אש בעזה. הבכירים בקבינט אמרו לחדשות 12 כי "אנחנו מתקדמים בצורה טובה, אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל החלטה להתגמש פעם נוספת בסוגיית מפות הנסיגה מרצועת עזה".

לפי הגורמים, החלטת נתניהו מקרבת מאוד את ישראל וחמאס לעסקה, ההנחייה שניתנה לגורמי המקצוע בנוגע להתגמשות היא: "ישראל חוזרת לקווים שמאפשרים ביטחון ונותנים מענה טקטי ואסטרטגי לאיומים מהרצועה".

ישראל החלה את המשא ומתן בעמדת פתיחה מסוימת ומסיימת אותו בעמדה אחרת לגמרי, כמקובל במשא ומתן. גם חמאס, שהתעקש על סיום המלחמה באופן מוחלט, לא יקבל את זה - ויקבל הבטחה של הנשיא טראמפ לעשות הכול כדי שזה יקרה.