בזמן שמתקיים שיח על המשא ומתן להפסקת אש, בעזה נמשכת היום (ראשון) שגרת מלחמה שהולכת ומסלימה. חיל האוויר תוקף עשרות מטרות, חמאס מאתר מכשירי ריגול מוסווים ומזהיר את אנשיו מפני האזנות וחיסולים. ברצועה מתארים תחושת סכנה גוברת, פינוי מתמשך מאזורים שבהם צה"ל פועל ומצביעים על שוק שחור שפועל מתחת לרדאר.

בעזה דיווחו בצוהריים על 30 הרוגים ברצועה מאז לפנות בוקר, בהם 20 הרוגים בשתי תקיפות במחנה הפליטים נוסיראת שבמרכז הרצועה. משרד הבריאות העזתי הודיע אתמול על 59 הרוגים ו-208 פצועים ביממה האחרונה. על פי הנתונים שפרסם, מניין ההרוגים הכולל בעזה מאז 7 באוקטובר חצה את ה-57 אלף ומספר הפצועים חצה את ה-138 אלף.

התקיפות העוצמתיות של צה"ל נמשך גם בצפון הרצועה. אתמול בערב דווח על תקיפות כבדות בבית חאנון שתוארו כ"חגורת אש". דובר צה"ל מסר כי חיל האוויר תקף יותר מ-35 מטרות טרור של חמאס, בהן תשתיות תת-קרקעיות של ארגון הטרור.

הסיוע ההומניטרי ממשיך להיכנס לעזה, על אף שבמערכת הביטחון מודים שאין אכיפה ודרך למנוע מהסיוע להגיע לידי חמאס. הבוקר נכנסו לרצועה 50 משאיות סיוע מטעם ארגון צדקה ירדני, בשיתוף עם צבא ירדן וארגון המזון של האו"ם.

תקיפות צה
תקיפות צה"ל ברצועת עזה|צילום: reuters

מתאם פעולות הממשלה בשטחים אישר בסוף השבוע בחשבון ה-X של היחידה באנגלית כי בהנחיית הדרג המדיני, הועברו השבוע דרך כרם שלום 150 אלף ליטר דלק לרצועה, תחת הכותרת "מערכות הומניטריות חיוניות".

הדלק נכנס למרות היעדר הפסקת אש, כאשר בפועל מדובר בעורק החיים של הרצועה - המשאב שמניע הכול: בתי חולים, מאפיות, תחבורה, תקשורת - וגם, לא פעם, את מנגנוני חמאס.

אתמול פרסמה עיריית עזה אזהרה מפני זיהום בחופי הרצועה, כתוצאה מדליפת מי ביוב גולמי אל הים התיכון. בהודעה נמסר כי כ-22 אלף מ"ק ביוב נשפכים לים מדי יום, בעקבות הפגיעה במכוני טיהור השפכים ובתשתיות הביוב במהלך המלחמה. עוד צוין כי 30% מתשתיות הולכת הביוב ברצועה נפגעו, וכי 60% מהציוד הטכני והתפעולי במכון הטיהור בשיח' עג'לין יצאו מכלל שימוש. העירייה הזהירה מפני סכנה לבריאות תושבי הרצועה, לנוכח החשש מהתפשטות מחלות זיהומיות.

בהמשך לשורת האזהרות שהפיץ חמאס בימים האחרונים, גוברת התחושה ברצועה כי המאבק מתנהל לא רק באוויר ועל הקרקע, אלא גם מתחת לפני השטח. במנגנוני הביטחון של ארגון הטרור פרסמו שורת התרעות חמורות בנוגע למעקב ישראלי אפשרי, קראו למחבלים לנתק את עצמם מכל שגרה, להימנע משימוש בטלפונים ולהתרחק ממפגשים פומביים מחשש לחיסולים ממוקדים.

בחמאס טענו שתפסו מכשיר האזנה ממולכד
בחמאס טענו שתפסו מכשיר האזנה ממולכד

לטענתם, אותר אתמול מכשיר האזנה ממולכד בסמוך למרכז עקורים בעיר עזה. לדברי מנגנוני הביטחון של חמאס, המכשיר שנוטרל, הוסווה ככלי פלסטיק בלוי, כלל רכיבי נפץ ומודיעין, והיה מוכן להפעלה לאחר איסוף מידע - במטרה "לפגוע באזרחים ובמיליציות חמושות".

בנוסף, במנגנוני הביטחון של חמאס הזהירו מחבלים ששוחררו בעסקאות החטופים או שהשתתפו בפעולות נגד כוחותינו - מפני "מדיניות החיסולים הממוקדים". הם קראו להם להגביר את ההגנה העצמית בתנועה ובמקום שבו הם שוהים, להימנע לחלוטין משימוש בטלפונים הניידים, להתרחק ממפגשים גלויים או מהשגרה הקבועה ולנתק כל קשר לא הכרחי שעשוי להוות פרצה ביטחונית.

עוד קודם לכן, בסוף השבוע האחרון מנגנוני הביטחון של חמאס טענו שתפסו מכשיר מעקב שהושתל בידי ישראל, תוך "שימוש ברחפני קואדקופטר רב-תכליתיים ובעזרת סייענים מקומיים". לטענתם, המכשיר משדר אותות חיים על תנועת אנשים ורכבים, ומשמש למעקב מדויק וניתוח מודיעיני בשטח.

עוד הם פרסמו תמונות של "מכשיר ריגול ציוני", שלטענתם מצויד במצלמה באיכות גבוהה ובחיישן תנועה, שהוסווה היטב בתוך הריסות מבנה באזור מרכזי ברצועת עזה. "המכשיר מקליט וידאו ומשדר בשידור חי למודיעין של האויב ביום ובלילה", הם טענו. המכשירים האלו לא משמשים רק למעקב , אלא גם לחיסול בשטח, הם הוסיפו.

בחמאס טענו שתפסו מכשיר מעקב
בחמאס טענו שתפסו מכשיר מעקב

עזתי מדרום הרצועה ששוחח עם N12 ותיאר את תחושת הסכנה, את הפינויים מאזורי הלחימה, את הרעב והצביע על המחירים בשטח שהגיעו לרמות שאי אפשר לעמוד בהן, כך לדבריו.

"מאז שהתחילו הדיבורים על הפסקת אש חדשה בין חמאס לישראל, קולות ההפגזות התגברו. אני מעריך שזה אמצעי לחץ נוסף בשלב הזה של המשא ומתן", הוא סיפר. "אנחנו מרגישים את זה במיוחד באזורים שקרובים ללחימה. לפני כמה ימים התושבים בח'אן יונס הופתעו כשהצבא הישראלי הגיע עד לאזור אל-מוואסי. זה יצר גלי עקירה בתוך אל-מוואסי, מהחלקים הדרומיים לצפוניים".

"כל זה קורה במקביל לרעב שהאנשים חיים בו מאז מרץ, אחרי תום הפסקת האש הקודמת. מחירי המוצרים גבוהים מאוד ואנשים פשוט לא מוצאים מה לאכול", המשיך. "המצב משפיע על כולם, ללא יוצא מן הכלל. כולם רעבים, אין כסף, אין מצרכים, אין מים או אוכל - לא להם ולא למשפחותיהם".

הוא ציין כי התושבים העזתים "מרגישים גם את ריבוי הפינויים, את התקדמות הצבא, והתחושה הכללית היא סכנה. בכנות, אם המשא ומתן ייכשל לחלוטין - אני לא חושב שמישהו יישאר בביתו. כולם יסבלו יותר". לדבריו، "האוהלים לעולם לא יהיו פתרון. הם רק ייצרו כאוס - אם לא עכשיו, אז בעוד שנה. גם תחת שלטון אחר שאינו חמאס, הם ימשיכו לגרום לחוסר סדר".

"מספיק עם העקירות", אמר העזתי. "לאנשים כבר אין יכולת לשלם סכומים נוספים מעבר למה ששילמו. תתפלאו לשמוע - העלויות מגיעות היום ליותר מאלף שקל רק על עץ, יריעות ועמלות כדי להביא את הציוד. אלו סכומים לא פשוטים ואנחנו, העניים בעזה, לא יכולים לעמוד בזה".

מכשיר ריגול שהוסווה בהריסות בעזה
מכשיר ריגול שהוסווה בהריסות בעזה

בעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי דיווחו כי תושבי עזה מופתעים מעת לעת למראה סחורות שמסווגות כ"אסורות" בידי ישראל - אך ממשיכות להופיע בשווקים המקומיים. צוין כי בין היתר, מדובר בטלפונים ניידים, לוחות סולאריים, סוללות, בשרים קפואים, שוקולדים, משקאות מוגזים וחטיפי צ'יפס. לפי הדיווח, לאורך תקופת הלחימה ישראל לא התירה את כניסתם, למעט במהלך הפסקת האש בינואר.

אחד הסוחרים בעזה אמר לעיתון כי תיאום להכנסת משאית סחורה נאמד במחיר של בין 450 ל-600 אלף שקל לכל משאית, ומחייב את הסוחרים למכור את הסחורה במחירים מופקעים. לדבריו, התיאום נעשה דרך שני סוחרים פלסטינים מעזה שפועלים מול חברת שחרור מכס ישראלית, ובאמצעות מתווכים מטורקיה ומדינות נוספות.

כך למשל, מחיר של חפיסת שוקולד אחת הגיע ל-100 שקל (30 דולר) בתקופת הפסקת האש, ואחר-כך ירד ל-50 שקל (15 דולר). קילוגרם בשר קפוא הגיע לראשונה למחיר של 500 שקל (150 דולר) וירד בהמשך ל-300 שקל (90 דולר).

כוחות צה
צילום: דובר צה"ל

מקורות ביטחוניים ומקומיים בחמאס סיפרו לעיתון הסעודי כי לאחרונה נחקרו כמה סוחרים, לאחר שהתברר שחלקם יצר קשר ישיר עם ישראלים ואחד מהם אף שימש, ללא ידיעתו, כצינור להעברת מכשירי ריגול של המודיעין הישראלי, שהוסלקו בסחורה ונמסרו לגורמים שמשתפים פעולה עם ישראל.

לפי הדיווח, חלק מהסוחרים שוחררו לאחר החקירה, בעוד שאחרים נורו ברגליהם כאזהרה חמורה מפני שיתוף פעולה עם המנגנון הקיים, שלדברי חמאס טומן בחובו סכנות ביטחוניות