אם וכאשר תיחתם הפסקת אש בין ישראל לחמאס, צפוי צה"ל לסגת מרוב שטח רצועת עזה. גורמים בישראל העריכו היום (ראשון), כי מה שיישאר תחת שליטת הצבא הם שני אזורים מרכזיים: "הפרימטר" לאורך הרצועה ו"העיר ההומניטרית" בדרומה.

הגבול בין עוטף עזה לרצועת עזה (צילום: רויטרס)
הגבול בין עוטף עזה לרצועת עזה - הפרימטר|צילום: רויטרס

הפרימטר, שהפך במהלך המלחמה למונח מפתח בשיח הצבאי והמדיני, הוא למעשה מרחב החיץ שבין היישובים והקיבוצים הישראליים בעוטף לבין הבתים הראשונים של הרצועה. מטרתו להבטיח מרחק ביטחוני יציב בין היישובים הישראליים לבין חמאס, ולאפשר לצה"ל שליטה ונוכחות מתמשכת שתשמש גם כמענה למקרי התלקחות עתידיים.

צה"ל צפוי להישאר גם בדרום הרצועה, במרחב שבין ציר מורג לציר פילדלפי: מדרום לח'אן יונס ועד גבול מצרים. לפי יוזמה שעדיין נבחנת, באזור הזה תוקם "עיר הומניטרית". המטרה: לרכז לשם את רוב אוכלוסיית הרצועה ולאפשר שליטה אזרחית מתונה, בסביבה שתישאר מפורזת וללא שלטון חמאס.

פריסת כוחות צה
פריסת כוחות צה"ל ברצועה במידה ותיהיה עסקה

לפי ההבנות שמתגבשות, עד שתשוקם עזה, זה יהיה המקום שבו יתנהלו החיים האזרחיים המרכזיים של הרצועה.

מדובר בשינוי דרמטי של מפת הפריסה הצבאית בעזה, שצפויה להתרחש אם אכן יושג הסכם להחזרת החטופים – הסכם שיישען על עקרונות הפסקת אש ארוכה, יציאה הדרגתית של הכוחות מהרצועה, והגברת הסיוע ההומניטרי.

מאז תחילת מבצע "מרכבות גדעון" בחודש מאי האחרון השתנתה מפת השליטה בעזה. אם קודם לכן הייתה נוכחות ישראלית מוגבלת בעיקר בצפון הרצועה, כעת צה"ל שולט על כ-65% משטח הרצועה. הוא פועל בגזרות כמו סג'עייה, מזרח העיר עזה, דראג' תופאח, חלקים מח'אן יונס וכמובן, רפיח. כל זאת כחלק מהמאמץ לשבור את אחיזת חמאס ולמנוע ממנו שליטה צבאית על השטח.

במהלך השבועות האחרונים פעלו כוחות צה"ל לא רק להרחבת שטחי השליטה, אלא גם לחשיפה וחיסול של תשתיות חמאס בדגש על מנהרות תת־קרקעיות, מחסני נשק ומתחמי פיקוד ושליטה.

גם ברגעים אלה ממשיכים הכוחות במבצעים ממוקדים בגזרות רפיח, ח'אן יונס ובמרחב העיר עזה, כשמטרת העל היא מיצוי הפעולה הצבאית עד לחתימת הסכם שכנראה הולכת ומתקרבת.

במערכת הביטחון מדגישים כי אם תושג הפסקת אש, הנוכחות הישראלית בפרימטר תישאר לאורך זמן, כחלק מתפיסת ביטחון חדשה בעוטף עזה.