ראש הממשלה נתניהו יגיע בסביבות השעה 01:30 לפנות בוקר (שעון ישראל) לבית הלבן לפגישה עם הנשיא טראמפ. אומנם לא יהיו הצהרות או מסיבת עיתונאים, אך נראה כי עיניים רבות בקטאר נשואות לארוחת הערב המיוחדת הזו - בתקווה שממנה תגיע פריצת דרך נוספת. אלה קווי ההתגמשות - והקו האדום של ישראל. פרסום ראשון

ההמתנה לפגישה הזו ניכרת היטב בקרב המתווכות, ובפרט בקטאר עם התקדמות המשא ומתן. לפי שעה, צוות המו"מ לא כולל את בכירי מערכת הביטחון (כמו ראש המוסד או האלוף במיל' ניצן אלון), שיגיעו כאשר הדברים יתקרבו לסגירה. עם זאת, ישנה כאמור אופטימיות זהירה, כאשר כל הצדדים ממתינים להבין מה יולידו ההסכמות בין טראמפ לנתניהו.

גורמים ישראלים שמעורים בפרטי המו"מ אמרו הערב כי "יש התקדמות במגעים אבל מוקדם לדעת איך זה יסתיים. יש עוד הרבה מה ללבן. מפרקים לאט לאט מחלוקות".

נשיא ארה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ|צילום: Patrick van Katwijk/Getty Images

מוקדם יותר, גורמים ישראליים שבקיאים בפרטי המו"מ אמרו בשיחה עם חדשות 12 כי "השיחות טובות, אבל ההתקדמות יכולה להיות מוגבלת. ממתינים להבין את גבולות הגזרה". עוד ניתן לספר בשלב זה כי צוות המו"מ צויד במפות של הצבת הכוחות בשטח - ושל קווי הנסיגה האפשריים.

בבית הלבן הדגישו כי "הנשיא ונתניהו יקיימו ארוחת ערב פרטית, כאשר בראש סדר העדיפויות של הנשיא נמצא סיום המלחמה בעזה וחזרת החטופים. אנחנו מקווים שחמאס יסכימו להצעה לעסקה ושהחטופים יחזרו הביתה". עוד צוין כי שליחו של טראמפ וויטקוף ייצא לדוחא בהמשך השבוע - ויצטרף למו"מ.

עוד לפני ארוחת הערב עם הנשיא, רה"מ נפגש עם השליח המיוחד סטיב וויטקוף. לאחר מכן, נפגש גם עם מזכיר המדינה מרקו רוביו.

סימני התגמשות מצד ישראל

לפי מקורות זרים, נראה שישראל מוכנה לשקול התגמשות קלה באשר לפריסת הכוחות ברצועה, אך כמובן שלא לסגת לחלוטין לקווי הפסקת האש הקודמת - כפי שדורש חמאס. בארגון הטרור כזכור דורשים נסיגה מלאה של כוחות צה"ל בחזרה לקווים שלפני חידוש התקיפות, אולם בישראל מתעקשים על שמירת פרימטר של 1.2 ק"מ והמשך שהייה בציר מורג החוצץ בין רפיח לח'אן יונס. 

ציר מורג
ציר מורג
פעילות כוחות אוגדה 36 במרחב רפיח (צילום: דובר צה
פעילות כוחות אוגדה 36 במרחב רפיח|צילום: דובר צה"ל

מסתמן שגם לגבי מנגנון חלוקת הסיוע, שהיווה סלע מחלוקת נוסף, תיתכן פשרה מסוימת. זאת לאחר שחמאס דרש חזרה למודל החלוקה הישן באמצעות משאיות של האו"ם והסהר האדום, אך בישראל סירבו עקב חשש לאובדן שליטה על נתיב הכניסה של הסחורות ועל יכולתה למנוע זליגה והברחה של אמצעי לחימה לרצועה.

למרות הפערים בין הצדדים, בישראל כבר אומרים שיהיו מוכנים ללכת בכיוון של מתכונת משולבת. כלומר, ליצור מסגרת שבה מרכזי החלוקה בדרום הרצועה לא יפורקו, אולם מרבית הסיוע ייכנס במנגנון הישן - קרי במשאיות דרך האו"ם, כפי שהציב חמאס כקו אדום.

בדרך לעסקה? הפערים בין ישראל לחמאס
בדרך לעסקה? הפערים בין ישראל לחמאס

סלע המחלוקת שנותר

הפרמטר האחד והחשוב שעליו ישראל לא מוכנה להתפשר כלל הוא מנגנון הסיום של המלחמה. במהלך ארוחת הערב, צפוי ראש הממשלה להבהיר לנשיא טראמפ שוב כי ישראל לא תוותר על פירוק חמאס, הגליית בכיריו ופירוקו מנשק. כעת לא נותר אלא להמתין ולראות כיצד תוסר אבן הנגף (המכשול) לסיום המלחמה - גם היום, שנה ו-9 חודשים בדיוק מאז הטבח הנורא של 7 באוקטובר.