לפני שמונה חודשים עמד האיש שלנו בדמשק במרכז העיר, צילם את כניסת המורדים ודיבר בתקווה על עידן חדש. היום הוא שב לאותם רחובות - אך הרוח השתנתה. אמנם במהלך שעות הלילה כוחותיו של אל-ג'ולאני נסוגו מא-סווידא לאחר ששר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו הודיע על הסכמות שהושגו בין הצדדים - אך המצב בסוריה נפיץ. דמשק, שהתגאתה בעבר בחילוניותה, עומדת כעת בצל משטר איסלאמיסטי קיצוני בהובלת אחמד א-שרע, הלא הוא אל-ג'ולאני.  

"קיווינו לשיפור ביטחוני, אבל קיבלנו שוטרים אנאלפביתים ושופטים שלא למדו משפטים - רק כי הם אנשי ג'בהת א-נוסרה", אמר האיש שלנו, תוך שהוא מעביר לחדשות 12 תמונות מהבירה הסורית.

מצלמת חדשות 12 בדמשק (צילום: חדשות 12)
מצלמת חדשות 12 בדמשק|צילום: חדשות 12
מצלמת חדשות 12 בדמשק (צילום: חדשות 12)
מצלמת חדשות 12 בדמשק|צילום: חדשות 12

המציאות היומיומית הפכה מדכאת. לדבריו, אסור להסתובב עם נשים ברחוב ולעתים אפילו דורשים תעודת נישואין. "לפחות בתקופת משטר אסד הייתה חירות אישית כלשהי", הוא תיאר. באזור האוניברסיטה, לדבריו, כל סטודנטית מחויבת ללבוש ניקאב בסגנון דאעש. תיעוד נוסף שהוא צילם בשכונת באב שרקי הנוצרית, מראה מטיפים איסלאמיסטים שקוראים לאנשים להתאסלם.

מצלמת חדשות 12 בדמשק (צילום: חדשות 12)
מצלמת חדשות 12 בדמשק|צילום: חדשות 12

האיש שלנו אף סיפר שהמשטר של ג'ולאני לא מהסס לפעול גם כלפי מיעוטים. "מאות בתים נגזלו מהעלווים. עכשיו גרים שם אויגורים, צ'צ'נים ושכירי חרב", סיפר. "ג'ולאני אף הודיע שיצרף 3,500 לוחמים זרים לדיוויזיה 84 של הצבא". פרופ' אייל זיסר מאוניברסיטת תל אביב ציין: "בני עדות מיעוטים נרדפים, מועדוני לילה נסגרים - השאלה הגדולה היא איך הציבור הסורי יקבל את זה".

במהלך התיעוד - ניגשה אישה וביקשה להשמיע מסר: "כל העם, כל החברים שלי, תומכים בשלום עם ישראל. האנשים ששולטים כאן הם פרימיטיבים - כולנו תומכים בשלום עם ישראל". נהג אוטובוס סיפר: "הגענו מישראל, היינו בשליטה הסורית והישראלית - תחת השליטה הישראלית החיים טובים יותר, היחס הרבה יותר טוב".

הוא התייחס גם לצבא ואמר: "הצבא הישראלי התייחס אלינו טוב, הצבא הסורי לא אפשרו לנו לנסוע לדמשק. הייתי דרוש לגיוס לצבא - ולא יכולתי לצאת מגבולות הכפר. אני מקווה מאוד שנהיה תחת שליטה ישראלית". 

פרופ' אייל זיסר (צילום: חדשות 12)
פרופ' אייל זיסר|צילום: חדשות 12

דברים אלו מתקשרים ישירות למהומות שבהם חזינו זה עתה בגבול, על רקע הטבח שמתבצע בדרוזים שבסוריה. בין דמשק לרמת הגולן נפרשים כפרים דרוזיים רבים, ותושביהם מביעים דאגה מאנשי המשטר החדש.

עוד ברקע, האפשרות להסכם בין סוריה לישראל אינה נשללת לגמרי. בשבוע שעבר דווח כי ג'ולאני נפגש עם גורם ישראלי, במקביל לשיחות סוריות-ישראליות באזרבייג'אן. פרופ' אלי פודה מהאוניברסיטה העברית העריך שמהלך כזה יתמקד בהסכם ביטחוני: "הסכם שלום נוסח הסכמי אברהם? זה מוקדם מדי, השאלות סביב רמת הגולן והלגיטימציה של המשטר טרם נפתרו".

פרופ' אלי פודה (צילום: חדשות 12)
פרופ' אלי פודה|צילום: חדשות 12

במקביל, האיש שלנו בדמשק הצטרף לקולות שנשמעו בבירה וגם מחוצה לה - וייחלו לשלום עם ישראל. כשהוא עומד מול מסגד האומיי בעיר, אמר: "רוב העם הסורי מחכה שייחתם הסכם שלום. אנחנו בני דודים, ומחכים לראות תיירים ישראלים בדמשק ולאכול יחד איתם חומוס. הכול יהיה שונה כשיהיה שלום".