העימותים הקשים בהר הדרוזים שבדרום סוריה הגיעו היום (שלישי) לשיא חדש, עם כניסת כוחות המשטר הסורי בפיקודו של אל-ג'ולאני לעיר א-סווידאא', מעוז העדה הדרוזית. התמונות מהשטח קשות: עשן כבד, פיצוצים ומארבים של הדרוזים לכוחות הביטחון.
השתלשלות האירועים
בצל ההסלמה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ הנחו את צה"ל לבצע תקיפות ממוקדות נגד כוחות המשטר הסורי באזור. בצה"ל אישרו: "בהנחיית הדרג המדיני, תקפנו כלים צבאיים של המשטר הסורי בא-סווידאא', כדי למנוע פגיעה בדרוזים ולשבש את התקדמות הכוחות". גורם ביטחוני הוסיף כי מדובר ב"היקף תקיפות גבוה במיוחד", וכי ישראל רואה בכך מבחן למדיניות הפירוז בדרום סוריה ולמחויבותה כלפי הדרוזים.

- כוחות השלטון הסורי של אל-ג'ולאני נכנסו בשעות הבוקר לעיר א-סווידאא' עם טנקים, תיעודים פורסמו ברשתות החברתיות.
- דיווחים בסוריה: תקיפה ישראלית באזור א-סווידאא', דרום המדינה - בפעם השנייה תוך יומיים.
- השיח' חיכמת אל-היג'רי, מנהיג רוחני של העדה הדרוזית בסוריה, הבהיר: "ההודעה שיצאה בשמנו נכפתה עלינו בידי המשטר מדמשק והסכמנו לה על מנת למנוע שפיכות דמים".
- מפקד ביטחון הפנים במחוז א-סווידאא' הודיע: עוצר ברחובות החל מהשעה 08:00 בבוקר - ועד להודעה חדשה. הסיבה: "דאגה לשלום תושבינו".
- עם הפרת המדיניות שהוסכמה - ישראל החליטה להתערב: רה"מ נתניהו והשר כ"ץ הנחנו את צה"ל לתקוף כוחות משטר
- צה"ל תקף מספר כלי טנקים ונגמ"שים במטרה לשבש את הגעתם, דיווחים בסוריה: בצל התקיפות - כוחות הצבא הסורי החלו לסגת עם כלי השריון
הקולות בסוריה: "לבד לא נשרוד"
"המצב אצלנו חמור מאוד. זו השמדה אתנית על בסיס עדתי", אמר סוהיל, תושב א-סווידאא' בשיחה עם ל-N12: "אנחנו מנסים להיאחז, אבל זקוקים לתמיכה מהקהילה הבין-לאומית, כולל מישראל. אם לא – יחזרו מקרי הטבח, כמו שקרה בחוף הסורי ובחומס. איבדנו כבר עשרות צעירים, בהם גם אישה שנשאה נשק כדי להגן על ביתה".


לדבריו, האירועים הנוכחיים הם המשך להסלמה שפרצה כבר לפני מספר חודשים - אז הסטודנטים הדרוזים ספגו איומים ואלימות בשל שיוכם לעדה. "לצערי, נראה שאל-ג'ולאני רוצה ליישם את השיטה של אידליב (עיר בסוריה) בכל המדינה. כל מה שאנחנו מבקשים זה ממשלה שמייצגת את כל העם הסורי, לא משטר טרוריסטי שמסית ומטיל פחד".
"שלטון הצבועים" – והאזהרה לישראל
סאלם, תושב נוסף מא-סווידאא', התריע מפני הקרבה בין המשטר הסורי לשבטים הבדואים באזור - והאשים את הממשלה בדמשק בשיתוף פעולה עם פלגים סונים קיצוניים: "מה שהשלטון רוצה זה שליטה מוחלטת, והוא עושה זאת באמצעות הארגון הג'יהאדיסטי. מי שמשלם את המחיר הם הגברים שנשארים להילחם, בזמן שהנשים והילדים נמלטים לעיר", אמר.

סאלם שלח מסר ישיר לישראל: "אם ישראל וארה"ב אכן משוכנעות שהבעיה היא רק הנשק שבידי הדרוזים, שיידעו שהדם שלנו יהיה המחיר. ממשלת ישראל יודעת שגורל היהודים והדרוזים כרוך זה בזה עוד מימי הקיבוצים בשנות ה-20. אנחנו מבקשים מישראל להפעיל לחץ ולעצור את הצבוע מלהמשיך לעלות להר. אם טראמפ הצליח לפתות אותה לאמץ רעיון שמסמיך את ה"צבועים" לשלוט בצווארם של הדרוזים, ההיסטוריה תוכיח שזו טעות חמורה".

העימותים בדרום סוריה: עושים סדר
- הצדדים המעורבים: דרוזים חמושים ושבטים בדואיים סונים - כאשר לאותם פעילים חמושים מקרב השבטים הבדואים יש קשר לכאורה לשלטון הסורי של אחמד א-שרע.
- מניין ההרוגים: ארגון המעקב הסורי לזכויות אדם - היושב בבריטניה מעדכן על 116 הרוגים בעימותים בא-סווידאא', בהם 64 דרוזים ו-52 אנשי משרד ההגנה, הביטחון הכללי של השלטון וחמושים בדואים
- המוקד העיקרי: העימותים החלו לפני שלושה ימים בכפר אל-מקווס שבמזרח א-סווידאא', הר הדרוזים, כאשר הם התרחבו גם לכפרים נוספים באזור.
- המאבק בין השבטים: לפי הדיווחים, השבטים הבדואיים הסונים תקפו את האזור וקיימו מארבים לרכבים שנוסעים בכביש הראשי שבין א-סווידאא' לדמשק שקיבל את הכינוי "כביש החטיפות והמוות".
- חילופי איומים: על פי הדיווחים, אירעו באזור בין הצדדים כמה מקרים של איומים בנשק, שוד, חטיפה ורצח. זאת בניסיון לכפות סדר חדש על הדרוזים בדרום סוריה.
"אנרכיה מוחלטת, אין מי שיאכוף"
רסאן איברהים, פרשן סורי גולה, הסביר ל-N12 כי המצב בא-סווידאא' הפך לאנרכי לחלוטין. "אין מוסדות מדינה שמונעים עימותים. יש פלגים דרוזיים נפרדים, מיליציות שונות ואפילו אנשי הדת עצמם חלוקים. יש צורך בהחזרת נוכחות המדינה והחזרת הנשק לכוחות אכיפת החוק בלבד", אמר. לדבריו, רק כניסת כוחות ביטחון מרכזיים, איסוף הנשק והחזרת הסדר יכולים להציל את האזור מהתדרדרות מוחלטת.


במקביל, בישראל גובר הלחץ הפוליטי והציבורי לפעול. עמותת החיילים המשוחררים הדרוזים שיגרה מכתב לנתניהו בדרישה להתערב באופן מיידי. "מדובר ברצף בלתי פוסק של מעשי טבח, חטיפות וביזה נגד אזרחים חפים מפשע", כתבו. "מבקשים לקבל אחריות ולעצור את שפיכות הדמים, להורות על סיוע צבאי או הומניטרי ולהקים מסדרון הגנה לקהילות המותקפות".