תחקיר: שישה שבועות חלפו מאז החלה לפעול ברצועת עזה חברת האבטחה האמריקנית שאמורה לחלק את הסיוע ההומניטרי לאוכלוסייה במסלול עוקף חמאס, אך בפועל אין וודאות שפעילי ארגון הטרור לא נהנים מהשלל. בשיחה עם חדשות 12 מספר עובד לשעבר בחברת האבטחה האמריקנית שפועלת ברצועה, על המחסור בכוח האדם, הכאוס בהתנהלות מול תושבי הרצועה והבחירה התמוהה בחברה המבצעת.

"אין לנו שליטה על מי מקבל את הסיוע ואין לנו איך לוודא שהוא לא מגיע לחמאס", מספר עובד לשעבר בחברת האבטחה האמריקנית שמאבטחת את 4 מתחמי החלוקה ברצועה. בשיחה עם חדשות 12 הוא מתאר את אופן חלוקת הסיוע במרכזים: "מה שהם עושים עושים הלכה למעשה זה להניח את חבילות הסיוע על הקרקע, ואז לקחת צעד אל מאחורי הגדרות - וברגע שהעזתים מגיעים 'כל הקודם זוכה'".

"אין לנו שליטה על מי מקבל את הסיוע", עובד חברת האבטחה לשעבר בשיחה עם חדשות 12

כשנשאל אם קיים הליך זיהוי שיוודא שמי שאוסף את החבילות אינו קשור לארגוני הטרור ברצועה, הוא מודה שלא, ומשיב בשלילה. לאחרונה התפטרו כמה מהעובדים בחברת האבטחה שאחראית על אבטחת חלוקת הסיוע, לטענתם בשל מה שראו בשטח. מי שבחרו לעזוב אלו דווקא אנשי מקצוע עם ותק של עשרות שנים בשירות ביחידות המיוחדות בצבא ארצות הברית כולל הצבות באזורי מלחמה. הנורות האדומות לטענתם נדלקו עוד במהלך הגיוס בארצות הברית.

כאוס במרכזי חלוקת הסיוע בעזה (צילום: AP)
כאוס במרכזי חלוקת הסיוע בעזה|צילום: AP

"הייתי מצפה שסוג האנשים שייבחרו לבצע את המשימה הזאת יהיו כאלה שהגיעו מרקע של שירות קבע במבצעים מיוחדים בצבא האמריקני. בפועל, מה שראינו זה שהרוב מגיע מכל מיני תפקידים של שמירה ואבטחה. יש שם מספר חבר'ה שגילם חצה את ה-60 ויש אפילו כמה שעברו את גיל 70", מספר מי שאבטח עד לא מזמן, את חלוקת הסיוע ההומניטרי ברצועה.

עובד לשעבר בחברת האבטחה בשיחה עם חדשות 12
עובד לשעבר בחברת האבטחה האמריקנית בשיחה עם חדשות 12

הוא מתאר מציאות מבולבלת, לא מאורגנת שבסופו של דבר לא מצליחה להשליט סדר במרכזי החלוקה שפועלים ברצועה. "הם (חברת האבטחה) מעולם לא הסמיכו אף אחד, הם מעולם לא אימנו אף אחד. לא קיבלנו נוסח סופי של נהלי פתיחה באש ועד היום הם מעולם לא הסדירו באופן רשמי את נוהלי פתיחה באש", שיתף. "כשיש לך קבוצת אנשים שסובלת ממחסור בכוח אדם, הדרך היחידה להשליט סדר על ההמון, היא להשתמש בהרבה מאוד כוח".

ברצועת עזה הוקמו 4 מתחמי חלוקה , 3 בדרום הרצועה ו-1 במרכזה סמוך לציר נצרים. עובד החברה לשעבר הבהיר שרעיון ניהול הסיוע ההומניטרי נכון, אך בפועל הביצוע בשטח בעייתי. "הכוונה הייתה שכל פלסטיני שיגיע לקבל סיוע, יעבור רישום ובידוק על מנת לוודא שהוא לא משתייך לחמאס. הם לא היו מסוגלים לבצע שום חלוקה בצורה מסודרת", סיפר העובד לשעבר ותיאר את שמתרחש - "מה שקורה בסופו של דבר זה שאין שום דרך לבדוק את האנשים האלה, הם לא בודקים אותם בכלל, אפילו לא בודקים דבר חשוב כמו נשיאת נשק".

מרכזי חלוקת הסיוע ברצועת עזה (אילוסטרציה: דובר צה
4 מרכזי חלוקת הסיוע שפועלים ברצועת עזה|אילוסטרציה: דובר צה"ל

המקור לבעיה טמון לטענת עובד הביטחון לשעבר, בהליך בחירת החברה המבצעת. העדפת קשרים אישיים על פני ניסון מוכח. הוא מציג את חברת האבטחה כ"קבלן אלמוני שאף אחד לא שמע עליו קודם" ומסביר שהחברה מעולם לא ביצעה משימה בסדר גודל כזה. "זה משהו שניתן להם בגלל יחסים אישיים. אם מישהו היה שוכר חברת אבטחה בעלת ניסיון מוכח, המשימה הזאת הייתה יכולה להתבצע בדיוק כפי שהיא תוכננה", אמר. 

עובד לשעבר בחברת האבטחה האמריקנית
בכירים ישראלים מודעים לאופן שבו מתנהלת חלוקת הסיוע

כשנשאל אם לדעתו בכירים בישראל מודעים לאופן שבו חלוקת הסיוע מתנהלת, השיב: "הם מודעים במאת האחוזים לאופן שבו זה מתנהל נכון לעכשיו". שלשום קראו יותר מ-100 ארגונים בין-לאומיים לממשלת ישראל לסיים פעילות קרן הסיוע לרצועת עזה, כיוון שלטענתם חלוקת המזון הפכה ל"מלכודת מוות". סביר להניח שישראל תדחה את הבקשה אך ראוי שתשקול להכניס שינויים גם מתווה הנוכחי.