תשעה חודשים חלפו מאז חוסל מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ברובע הדאחיה שבביירות, ונראה שכוחו של ארגון הטרור מלבנון כמעט שותק, ולראיה – חוסר התגובה למתקפה הישראלית-אמריקנית על מתקני הגרעין באיראן. מצלמת חדשות 12 תיעדה את ההרס והמזג החדש ברובע השיעי שהיה למרכז העצבים של חיזבאללה. פעילי הארגון מתבטאים לראשונה על תחושת הבגידה מטהראן והצורך לחשב מסלול מחדש. פרויקט מיוחד

"נסראללה איחד אותנו – עכשיו אין מי שיאחד את השורות"

תושב דרום לבנון, תומך פעיל של חיזבאללה, מתאר בשיחה עם חדשות 12 את המציאות העגומה במדינה מאז הסתיימה המלחמה: "נכנסנו למלחמה וכל הבתים שלנו נהרסו. נסראללה הבטיח לנו שאיראן תעזור לנו מחדש לבנות את הבתים – ולא קיבלנו מהם כלום". הוא מספק הצצה למציאות החדשה השוררת בארגון הטרור מאז חוסל נסראללה. "הוא (נסראללה) הבטיח לנו. הוא מת ואין מי שימלא את מקומו".

שיחה עם תומך חיזבאללה, תושב לבנון
תומך חיזבאללה תושב לבנון בשיחה עם חדשות 12

השיחות עם פעילי חיזבאללה מציירות תמונה חדשה, מציאות שבה הם מרגישים נטושים ונבגדים – נסראללה חוסל, הצמרת נעלמה והפטרון מטהראן עסוק בענייניו. "בסופו של דבר אנשים חיים באוהלים, אין לנו כלום. חשבנו שנסראללה התכוון לפתוח חזית תמיכה בעזה ליומיים-שלושה – לא חשבנו שזה יגיע לממדים כאלה", מודה פעיל הארגון.

מצלמת חדשות סוף השבוע בדאחיה
הרס ברובע הדאחיה שבביירות

עוד ועוד קולות מהרחוב הלבנוני, כולל במעוז השיעי שבדאחיה, מספרים על תחושת ההתרוקנות. תושבת ביירות סיפרה: "חיזבאללה כבר לא נוכח. אין לו שליטה. פעם הוא היה מגיב על כל תקיפה – היום ישראל תוקפת והוא שותק". גם על נסראללה עצמו נמתחת ביקורת פומבית – תופעה כמעט בלתי נתפסת רק עד לאחרונה.

הפעילים ששוחחו עם חדשות 12 מותחים ביקורת חסרת תקדים על שותפיהם השיעים בטהראן: "הם הבטיחו לפצות אותנו, ומאז שהוא (נסראללה) מת – הם הסירו אחריות, הם דחפו למלחמה ונעלמו". אחד הפעילים משתף בתחושות שלאחר ההתקפה הישראלית-אמריקנית על מתקני הגרעין: "לא נעים להגיד, אבל כשארה"ב תקפה את איראן, היינו ממש מבסוטים. אחרי שהם נטשו אותנו – שילמדו על בשרם".

תקיפת צה
תקיפת צה"ל בדאחיה בביירות (ארכיון)

חיזבאללה לא העריך כמה הוא חדור

ראש המוסד לשעבר יוסי כהן, שבמסגרת תפקידיו הוביל את החדירה המודיעינית אל תוך ארגון הטרור השיעי, מספר כיצד התכוננה ישראל במשך עשורים ליום פקודה שבו תצטרך למוטט צבאית את האיום מצפון. "עם כניסתו של מאיר דגן ז"ל לראשות הארגון פיתחנו יכולת חדשה שאפשרה לנו לחדור לשורות הארגון", משתף כהן. "הבנו שאנחנו צריכים להשתתף בערוצי הרכש של הארגון כדי למכור לו טכנולוגיות שישרתו אותנו ביום פקודה".

יוסי כהן לשעבר ראש המוסד
ראש המוסד לשעבר יוסי כהן: "חיזבאללה לא העריך עד כמה הוא חדור"

ראש המוסד לשעבר מסביר שמערך הרכש של ארגון טרור צבאי כמו חיזבאללה דורש ממנו לפתח אפיקים חשאיים לרכישת ציוד. לפרצה הזאת, אומר כהן, ידעה ישראל להיכנס. "אתה מציג את עצמך כ'ספק מורשה' ו'מזכה' את עצמך מולו. ארגון טרור לא יכול לצאת ולרכוש את הציוד שלו בכל מקום ולהזמין רכיבים רגישים", הוא מסביר.

כהן משרטט למעשה את החדירה המודיעינית שביצעה ישראל לשורות הארגון במסגרת מבצע פיצוץ הביפרים (הזימוניות) ומכשירי הקשר, שהופעל בספטמבר 2024 והיה לנקודת מפנה במערכה נגד חיזבאללה.

רובע הדאחיה – הרס וביקורת פנימית

אומנם תמונותיו של מזכ"ל הארגון שחוסל מעטרות את הקירות בדאחיה, אך שלדי הבניינים שמופיעים בכל פינה מסבירים את הביקורת שנשמעת במחוז השיעי בלבנון. תושבת ביירות אומרת למצלמת חדשות 12: "אנשי חיזבאללה כבר לא נוכחים, הם נחלשו. כבר אין להם שליטה על המדינה, הם לא שולטים בכלום". היא מעריכה שארגון הטרור לא יצליח לשקם את יכולותיו: "לחיזבאללה אין כבר הנהגה בכירה שיכולה לשקם אותו".

הלוויית חסן נסראללה, מזכ
"עכשיו אין מי שיאחד את השורות", הלוויית חסן נסראללה, מזכ"ל הארגון, בביירות שבלבנון|צילום: רויטרס

תושב אחר של בירת ארץ הארזים מצביע על השינוי שחל במדיניות הישראלית ומציין את המצב שהידרדר אליו ארגון הטרור השיעי: "בעבר ישראל הייתה אומרת שתתקוף, הם (חיזבאללה) היו מגיבים בחוזקה ועושים בלגן, היום ישראל תוקפת חופשי – המטוסים תוקפים וחיזבאללה לא מגיבים, אז ברור שהם ארגון חלש".

נראה שבביירות רבים כבר מייחלים ליום שבו יפורק חיזבאללה מכוחו הצבאי ששולט במדינה. "אני מקווה שהארגון הושמד צבאית וימשיך בפוליטיקה, שלא יגרור אותנו עוד למלחמות כי אין לנו קשר לפלסטין", אומר תושב הבירה למצלמה. 

הכפרים הנטושים בדרום לבנון

אומנם הדאחיה בביירות הייתה מרכז העצבים של ארגון הטרור מצפון, אולם הכפרים הסמוכים לגבול בדרום המדינה – שימשו מוצב קדמי של חיזבאללה. כפרים שלמים הוסבו לבסיסים מבוצרים, בתי אזרחים הפכו למחסני נשק ומפקדות. מחבלי הארגון נעו בגבול בחופשיות והכתיבו את סדר היום. היום, הכפרים ריקים. אין תשתיות, אין אזרחים, ובעיקר – אין חיזבאללה.

תקיפה בדרום לבנון (צילום: AFP)
תקיפת צה"ל באחד הכפרים בדרום לבנון (ארכיון)|צילום: AFP

"אנחנו חיים בשכירות בביירות, אף אחד לא חזר", אומר תושב מאזור אל-ח'יאם. "נסראללה הבטיח שנבנה מחדש, שאיראן תעזור – אבל שום דבר מזה לא קרה. הבתים נהרסו, הכסף לא הגיע, ואנחנו נשארנו לבד". במילים פשוטות: הכפרים נהרסו עד היסוד – ואין מי שיבנה אותם מחדש.

ראש מטה אוגדה 91 אל"ם (במיל') ר' מספר: "חיזבאללה השתקע בתוך הקהילה והשתמש בה כתשתית להוציא התקפה. כל מבנה שנכנסו אליו בכפר כילא היה תשתית טרור – ולכן הוא נראה איך שהוא נראה". רמ"ט האוגדה מסביר את השממה ששוררת בכפרים שבדרום המדינה: "אין להם סיבה לחזור כי אין תשתיות – אין כבישים, מים, מרפאות, בתי חולים – כל דבר שקהילה צריכה בשביל להתקיים, אין כאן יכולת לקיים קהילה".

רמ
רמ"ט אוגדה 91 אל"מ ר'

ר' מסמן את המנגנון שהוקם מול השלטון בלבנון לסיכול ההתבססות של חיזבאללה במדינה כמוצלח. "צבא לבנון ניגש לפי ההנחיות שלנו לפנות מחסני אמל"ח שאנחנו מאתרים, הוא מפנה את האמל"ח לנקודה מוסכמת ושולח תיעוד שהציוד הושמד". הוא מספר כי באירועים כאלו נראה הצבא הלבנוני גם מתעמת עם פעילי חיזבאללה, ומוסיף שכבר אין בכוחו של ארגון הטרור להתבסס מחדש באזורים שהוכנע בהם.