יומיים לאחר שחמאס הפר את הפסקת האש וחודשה הלחימה בעזה, בצה"ל ממשיכים להיערך היום (ראשון) לשלב הבאה בלחימה ונושאים עיניים לעבר ח'אן יונס. המעוז הגדול של חמאס בדרום הרצועה שבו מסתתרים, על פי ההערכות, בכירי ארגון הטרור מוחמד דף ויחיא סינוואר.
אולם, התמרון שם עלול להוות אתגר של ממש בצל הצורך לקדם עסקאות חטופים נוספות תוך כדי לחימה. על פי מקורות פלסטיניים, מתחת לפני השטח במחנה הפליטים ח'אן יונס יש תשתיות טרור נרחבות, מערכת של מנהרות תת-קרקעיות ומפקדות שמזכירות את אלו שצה"ל תקף והשמיד בחלקים מסוימים בצפון הרצועה.
הסמל שבו נולדו מנהיגי חמאס - ושבו אליה
על פי ההערכות, בנפת ח'אן יונס שנחשבת למרכז הכובד של חמאס, מתגוררים כ-450 אלף עזתים, בנוסף ל-350 אלף פליטים ששוהים בין הסמטאות הצפופות, בניסיון לברוח מחזית הקרבות. זו העיר השנייה בגודלה ברצועה, שעל פי נתוני הלמ"ס הפלסטיני - מונה כ-230 אלף תושבים.
ח'אן יונס גם נחשבת לסמל של ממש. מפקד הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף ומנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר נולדו שם, ועל פי ההערכות - במהלך המלחמה חזרו למחנה הפליטים. בנוסף, מוחמד סינוואר, אחיו הצעיר של יחיא סיונואר הוא מפקד חטיבת ח'אן יונס של חמאס. הם חשו כי החרב מונחת על צווארם והאדמה רועדת תחתיהם - והחליטו לחזור למקום שהם מכירים היטב.
האוכלוסייה בנפת ח'אן יונס
- העיר ח'אן יונס - כ-230 אלף תושבים
- מחנה הפליטים ח'אן יונס - כ-50 אלף תושבים
- ח'וזאעה - כ-13 אלף תושבים
- עבסאן הקטנה - כ-10 אלף תושבים
- עבסאן הגדולה - כ-30 אלף תושבים
- בני סהילא - כ-45 אלף תושבים
- אל-קרארה - כ-30 אלף תושבים
- אלפח'ארי - כ-7,000 תושבים
העדויות חושפות: מפקדי חמאס נמלטו לדרום הרצועה
על פי עדויות של תושבים בעזה, מפקדי חמאס ומחבלים אחרים הספיקו להימלט מצפון הרצועה ומהעיר עזה לדרום הרצועה - ובכך ברחו מהקרבות. התושבים מספרים כי הם נתקלים יום-יום במנגנוני ביטחון הפנים של חמאס ואחרים ברחובות ח'אן יונס. כלומר, ברגע שהלחימה תתרחב דרומה - היא עלולה להיות קשה ומורכבת.
"מוחמד דף ויחיא סינוואר ברחו והשאירו את האזרחים מאחור", סיפר תושב עזה בשיחה עם N12. "הם שחטו את האזרחים, הפקירו אותם, הרעיבו אותם וניתקו להם את הגישה למים, לחשמל ולארוחת צהריים".
צה"ל קרא לתושבים ב-6 שכונות בח'אן יונס להתפנות
לקראת השלב הבא במלחמה, דובר צה"ל בערבית, סא"ל אביחי אדרעי, פרסם את מפת אזורי הפינוי ברצועת עזה - חלוקת שטח הרצועה לאזורים על פי החלוקה לשכונות המוכרות. המטרה: לאפשר לתושבי עזה להתמצא, להבין את ההנחיות ולהתפנות ממקומות מסוימים לכשידרשו לכך על מנת לשמור על ביטחונם.
סא"ל אדרעי קרא היום לתושבים המתגוררים בשש שכונות בח'אן יונס - להתפנות למחסות באל-פח'ארי, א-שאבורה, א-זהור ותל א-סולטאן, לפי מדיניות פינוי האוכלוסייה בעזה, בחלוקה לאזורים.
#عاجل يا سكان قطاع غزة، لقد استأنف جيش الدفاع عمله القوي ضد حماس وباقي المنظمات الإرهابية في قطاع غزة. نرجو إخطاركم بما يلي حفاظاً على أمنكم وسلامتكم:
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) December 3, 2023
⭕️إلى السكان في أحياء المحطة، والكتيبة، وحمد، والسطر، وبني سهيلا ومعن في البلوكات 36، 54-38، 221-219
حفاظاً على سلامتكم ندعوكم… pic.twitter.com/wBa5IPSfmW
הפלסטינים דיווחו כי צה"ל פיזר היום כרוזים באזור ח'אן יונס - שבהם קראו לתושבים של כמה אזורים לנוע לרפיח או לאזור ההומניטרי באל-מואסי.
מחנה הפליטים ח'אן יונס - מה שחשוב לדעת
מחנה הפליטים ח'אן יונס שנמצא ממערב לעיר, הוקם ב-1948 על מנת לקלוט 35 אלף פליטים. בראשית שטחו, המחנה השתרע על כ-550 דונמים של אדמה חולית, אך ברבות השנים גדל שטחו באופן ניכר.
מחנה הפליטים מונה רשמית על פי הפלסטינים כ-73 אלף תושבים, רובם פליטים ומיעוטם תושבי העיר והשטחים החקלאיים. אך בפועל, המספר נמוך משמעותית, מפני שרבים נרשמים כתושבי המחנה לצורך קבלת סיוע מאונר"א, בעוד שבפועל הם עברו להתגורר מחוצה לו.
מחנה הפליטים מחולק ל-4 שכונות מרכזיות
- מחנה פליטים צפון - מרבית תושביו פליטים, אך יש גם מיעוט של תושבי העיר שעברו לגור במחנה.
- מחנה פליטים דרום - מהווה את מחצית המחנה בשטח ובמספר התושבים.
- שכונת א-שווקרי - ממוקמת בצפון המחנה.
- שכונת אל-מאל - שכונת שיקום פליטים שנוסדה בימי השלטון הישראלי ברצועה ונמצאת בדרום המחנה.
ניהול מחנה הפליטים
- ניהול מחנה הפליטים מתבצע בשיתוף בין עיריית ח'אן יונס לבין אונר"א, שלה תפקיד מרכזי במחנה.
- אונר"א אחראית לתפעול בתי הספר היסודיים במקום, מרפאות, מרכזי חלוקת מזון, מרכזים לנשים, מועדון לצעירים ועוד.
- אונר"א מחלקת כמעט לכל תושב חבילות מזון מדי חודש-חודשיים, מספקת טיפולים בריאותיים ושותפה באחזקת התשתיות במקום.
- במחנה מפעילה אונר"א מרכז להכשרה מקצועית של נשים ומועדון לצעירים ברחוב הראשי המשמש כמתנ"ס.
ועד הפליטים של המחנה
ועד הפליטים של מחנה הפליטים ח'אן יונס כולל 150 עזתים שמהווים את האסיפה הכללית. הוא אחראי לפתרון סכסוכים בין תושבי המחנה ולמתן הגנה משפטית וייצוג תושבים פני הרשויות. בנוסף, אחראי לייצוג האוכלוסייה מול אונר"א.