אף שבימים האחרונים חלה קפיצת מדרגה בלחימה של צה"ל במעוזי חמאס, העיניים של ישראל נשואות כעת לדרום הרצועה - האזור שאליו צפוי להתרחב התמרון הקרקעי. העובדה שמאז פרוץ המלחמה התפנו לשם כמיליון עזתים - מאתגרת את ישראל, אך נראה כי לא יהיה מנוס מפעולה בח'אן יונס.

ח'אן יונס - מבט מבפנים

מתחת לוואדי עזה יש מעוז משמעותי של חמאס, מרכז עובד של ארגון הטרור - בח'אן יונס, העיר השנייה בגודלה ברצועה שבה מתגוררים יותר מ-450 אלף תושבים, על פי ההערכות.

חאן יונס  (צילום: Anadolu Agency, getty images)
משאיות בחאן יונס |צילום: Anadolu Agency, getty images
חאן יונס  (צילום: Anadolu Agency, getty images)
חאן יונס |צילום: Anadolu Agency, getty images
חאן יונס  (צילום: Ahmad Hasaballah, getty images)
חאן יונס |צילום: Ahmad Hasaballah, getty images

מעבר לכך, ח'אן יונס גם נחשבת לסמל של ממש - מפקד הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף ומנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר נולדו שם, ועל פי ההערכות - נמלטו למחנה הפליטים. בנוסף, מוחמד סינוואר, אחיו הצעיר של יחיא סיונואר הוא מפקד חטיבת ח'אן יונס של חמאס. הם חשו כי החרב מונחת על צווארם והאדמה רועדת תחתיהם, והחליטו לחזור למקום שהם מכירים היטב.

יחיא סינוואר (צילום: AP)
יחיא סינוואר. ״הפקיר אותנו״|צילום: AP

על פי מקורות פלסטיניים, מתחת לפני השטח במחנה הפליטים ח'אן יונס יש תשתיות טרור נרחבות, מערכת של מנהרות תת-קרקעיות, מפקדות שמזכירות את אלו שצה"ל תקף והשמיד בחלקים מסוימים בצפון הרצועה.

תושב עזה ל-N12: "דף וסינוואר הפקירו אותנו"

על פי עדויות של תושבים בעזה, מפקדי חמאס ומחבלים אחרים הספיקו להימלט מצפון הרצועה ומהעיר עזה לדרום הרצועה - ובכך ברחו מהקרבות. התושבים מספרים כי הם נתקלים יום-יום במנגנוני ביטחון הפנים של חמאס ואחרים ברחובות ח'אן יונס. כלומר, ברגע שהלחימה תתרחב דרומה - היא עלולה להיות קשה ומורכבת.

"מוחמד דף ויחיא סינוואר ברחו והשאירו את האזרחים מאחור. הם שחטו את האזרחים, הפקירו אותם, הרעיבו אותם וניתקו להם את הגישה למים, לחשמל ולארוחת צהריים", סיפר תושב עזה בשיחה עם N12.

מסדרון הומניטרי בעזה
מסדרון הומניטרי בעזה

המורכבות - כמיליון עזתים התפנו דרומה

מאחר שבחודש וחצי האחרונים מיקדה ישראל את הלחימה בצפון הרצועה ובעיר עזה, כמיליון עזתים כבר התפנו לדרום הרצועה. כלומר, על פי ההערכות - בדרום יש כעת כ-2 מיליון עזתים. העניין הזה צפוי להיות אתגר לישראל, כאשר יתרחב לשם התמרון הקרקעי.

ישראל קראה לעזתים: התפנו לאזור ההומניטרי

על פי דיווחים בעזה, צה"ל פיזר ביום רביעי כרוזים באזור ח'אן יונס שבהם הפצירו בתושבים להתפנות מהשכונות המזרחיות. "למען ביטחונכם, עליכם לעזוב את מקום מגוריכם ולעבור למקלטים המוכרים", נכתב בהם. הקריאות האלו הן איתות לכך שבישראל כבר נערכים להרחבת התמרון הקרקעי לדרום הרצועה.

בנוסף, תושבים בדרום הרצועה סיפרו כי מעת לעת הם נקראים בידי צה"ל להתפנות לאזור ההומניטרי באל-מואסי שהוגדר כמרחב בטוח. אך עזתים מח'אן יונס ששוחחו עם N12, הביעו חשש מהתרחבות הלחימה. "לאן נלך? לאן ילכו כ-2 מיליון מתושבי עזה? עכשיו כולם נמצאים במקום קטן מאוד כמו סרדינים. אם מישהו היה פותח את מעבר רפיח או את הגבול לכל הפחות, האש הייתה בוערת".

פעילות כוחות חטיבת נח
פעילות כוחות חטיבת נח"ל בג'באליה, עזה|צילום: דובר צה"ל

בינתיים צה"ל פתח היום שוב את הציר ההומניטרי בסלאח א-דין וקרא לתושבי צפון הרצועה והעיר עזה להתפנות לאזור ההומניטרי באל-מואסי. בישראל מזהים כי היכולת להשיג מזון, מים ומחסה, גבוהה יותר בדרום הרצועה - לעומת צפון הרצועה.

מתחילת המלחמה נכנסו לדרום רצועת עזה דרך מעבר רפיח קרוב ל-1,500 משאיות של ציוד הומניטרי - שכולל מים, מזון, ציוד רפואי ואוהלים. בנוסף, בצל לחץ אמריקני, בימים האחרונים נכנסות לדרום הרצועה שתי מכליות דלק ביום - 60 אלף ליטר בסה"כ, לצורך תפעול משאיות הסיוע של אונר"א ותפעול מתקני ההתפלה והביוב.