יותר מאלף אזרחים וחיילים נרצחו ונהרגו מאז תחילת המלחמה בעזה, משפחות רבות עדיין לא קיבלו על כך הודעה רשמית. 864 אזרחים נרצחו במתקפת הטרור על יישובי עוטף עזה, 361 מהם זוהו עד כה. בצה"ל הודיעו למשפחות של 222 חללים על נפילת יקיריהם. בצבא ובמשטרה עסוקים כרגע בזיהוי הנרצחים וההרוגים, בהודעה למשפחות ובהבאה לקבורה. היקף החורבן שהביאה מתקפת הפתע של חמאס מקשה על מערכת הביטחון בטיפול מהיר בתהליך.

המטרה בצבא היא להביא את כל החללים לקבורה עד כניסת השבת. הטיפול בחללים הוא פשוט יותר כיוון שלכל חייל צה"ל יש מאגר נתונים שנבנה ביום הגיוס וכולל טביעות אצבע, צילומי שיניים, תעודות, דסקיות וצילום פנים בתוך המערכת הצבאית. יחד עם זאת, לנוכח היקף החורבן בצבא משתפים פעולה עם גופים נוספים בהם המשטרה, משרד הפנים, משרד ראש הממשלה, משרד הדתות ומרשם האוכלוסין.

הצבא הגיע גם למשפחות נעדרים והודיע להן שאין לו דיווח כרגע. זאת כחלק מהרצון לתת מענה למשפחות אך להימנע מטעויות במסירת ההודעה.

כפר עזה (צילום: Photo by Chaim GoldbergFlash90)
מצבן של חלק מהגופות מקשה על הזיהוי. החורבן בכפר עזה|צילום: Photo by Chaim GoldbergFlash90

זיהוי האזרחים שנרצחו הוא תהליך מעט מורכב יותר, שכן במערכת האזרחית הנתונים פחות זמינים ומקיפים בהשוואה לצבא. כמו כן, המאגר הביומטרי האזרחי בישראל אינו מאפשר זיהוי שמסייע בהבאה לקבורה. האחריות לזיהוי אזרחים הרוגים שייכת למחלקת הזיהוי הפלילי במשטרה, אך הצבא מסייע גם בזיהוי אזרחים באמצעות שיתוף פעולה בין המערכות הביומטריות הצבאיות והאזרחיות. זאת במטרה להביא לזיהוי נכון ומהיר של הנרצחים וההרוגים מהר ככל הניתן. 

במערכת הביטחון החלו לבנות מאגרים של תמונות, טביעות אצבע, דנ"א, ביומטריה, שיניים ואמצעים מזהים נוספים. המגוון של ההרוגים והנרצחים והגילים השונים שלהם מקשים גם הם על תהליך הזיהוי. אתגר נוסף הוא שחלק מגופות הנרצחים וההרוגים אינן במצב שמאפשר זיהוי מהיר. הקושי בהבאת האזרחים לקבורה קשור גם בכך שמרבית מהנרצחים הם תושבי העוטף, והמצב מונע מלקיים באזור הלוויות בזמן המלחמה.

בגזרת החטופים והשבויים, עד כה נמסרה הודעה ל-97 משפחות שיקיריהן נמצאים בעזה. מידע מודיעיני והצלבת מקורות מסייעים להגיע ליותר אזרחים וחיילים נעדרים, ומוקד 105 ממשיך לאסוף מידע בנושא.