מאז תחילת המלחמה בעזה, צה"ל חיסל כבר ארבעה מחברי הלשכה המדינית של חמאס בעזה. המטרה של מערכת הביטחון בישראל - להסב פגיעה קשה לגוף המנהל העליון של ארגון הטרור. איך פועלת הלשכה המדינית של חמאס ועל מה היא אחראית? N12 עם כל מה שידוע.
חברי הלשכה המדינית של חמאס שחוסלו
- זכריא אבו מעמר - מחזיק תיק היחסים הלאומיים
- ג'וואד אבו שמאלה - מחזיק תיק הכלכלה
- אוסאמה אל-מזיני - היה ממונה על תיק גלעד שליט
- ד"ר ג'מילה א-שנטי - האישה הראשונה שכיהנה בלשכה המדינית של חמאס ואלמנתו של רנתיסי, ממייסדי הארגון
מאז השתלטות חמאס על רצועת עזה בשנת 2007, ארגון הטרור נחשב לריבון בעזה ומורכב מהיררכיה מסודרת. לצד הזרוע הצבאית של חמאס שביצעה את המתקפה נגד ישראל, פועלת גם זרוע פוליטית שמתפקדת כמעין "הנהגת מדינה" לכל דבר.
מאז שנת 2017, עומד בראש הלשכה המדינית של חמאס אסמאעיל הניה, שממלא תקופת כהונה שנייה - מאז שהחליף את ח'אלד משעל, שכיהן קודם לכן בתפקיד. מדובר בגוף דומיננטי שנחשב למשפיע על קבלת ההחלטות בארגון, ובין היתר מספק מקורות מימון לפעילויות הטרור.
הלשכה המדינית של חמאס מונה 15 חברים, כאשר בכל ארבע שנים מתקיימות בחירות להנהגה של ארגון הטרור. התהליך הזה כולל גם בחירות ביהודה ושומרון ובזירת החוץ, שכן חברי ההנהגה בחו"ל אמונים על יחסי החוץ של בארגון בעולם המוסלמי. שיאו של התהליך - בחירת ראש הלשכה המדינית בידי מועצת השורא הכללית, מוסד ההנהגה העליון של החמאס.
בין חברי הלשכה המדינית של חמאס, יש מי שמזוהה עם הזרוע הצבאית של ארגון הטרור וכמה מהם ריצו תקופות מאסר שונות בכלא הישראלי. רבים מחברי הלשכה המדינית הנבחרים הם ילידי שנות ה-60 שמייצגים את דור הביניים של חמאס, שתפס את מושכות ההנהגה עם הסתלקות מרבית מאנשי דור המייסדים.
לעיתים שוררת מתיחות בין הזרוע המדינית לצבאית, כאשר כל אחת מהן מנסה למשוך את החבל לכיוונה. במקביל, קיימים מאבקים בין הלשכה המדינית בעזה לבין זו שפועלת בחו"ל, ואלו מעוררים לא אחת מבוכה כלפי חמאס.
ה"אסים" בלשכה המדינית של חמאס
- יחיא סינוואר - מנהיג חמאס ברצועת עזה וממייסדי הזרוע הצבאית. בבחירות הפנימיות לראשות חמאס בעזה שהתקיימו ב-2021, ניצח אותו ניזאר עוודאלה בסיבוב הראשון. בפער של 7 קולות - אך לבסוף סינוואר ניצח אותו בסיבוב הרביעי.
- סאלח אל-עארורי - מספר 2 בחמאס, מכוויןן הטרור ביהודה ושומרון וסגנו של הניה. נחשב לאסטרטג הבכיר של ארגון הטרור.
- מוסא אבו מרזוק - סגן ראש הלשכה המדינית. פעל בעבר מירדן וגורש משם פעמיים, התגורר גם בדמשק ובקהיר.
- ח'אלד משעל - בכיר חמאס בחו"ל ששוהה זמן רב בקטאר, כיהן בעבר כראש הלשכה המדינית. נמנה עם מובילי המהלך שהביא לשחרורם מהכלא הישראלי של 1,027 אסירים פלסטינים במסגרת גלעד שליט.
- חוסאם בדראן - היה מעורב בתכנונם של פיגועי התאבדות שבהם נרצחו עשרות ישראלים. נלכד בידי ישראל בשנת 2002 ונידון ל-17 שנות מאסר, אך שוחרר בשנת 2011, במסגרת עסקת שליט.
- ח'ליל אל-חיה - בכיר חמאס, חלק מקרובי משפחתו חוסלו בידי ישראל.
- ניזאר עוודאללה - שימש בתפקידים רבים בהנהגת חמאס והיה חבר בהנהגה הפוליטית של התנועה ברצועת עזה.