בכירת הצלב האדום, פטריסיה ריי, התייחסה אתמול (ראשון) בריאיון ל"חדשות 12" לביקורת בישראל על תפקוד הארגון בזמן המלחמה, שלא ביקר פעם אחת את החטופים הישראלים: "אנחנו מנצלים את ההשפעה שלנו כדי להשפיע על חמאס. אנחנו כן עובדים – אבל בצורה דיסקרטית". במקביל, ממשל ביידן מאשר: הצלב האדום יבקר את החטופים בישראל.
ריי, שמשמשת כמנהלת התקשורת והאסטרטגיה של הארגון, התייחסה, לחלקם בעסקת שחרור החטופים שמתקיימת בימים אלה: "מהיום הראשון הצלב האדום מוכן לשחרורם המיידי של החטופים, מהרגע שבו הצדדים יגיעו להסכמה. הצוותים שלנו בעזה מוכנים, עם כלי הרכב והרופאים שלנו. כפי שראיתם ביומיים האחרונים – המטרה העליונה שלנו היא החזרת החטופים למשפחותיהם. ראינו חיבוקים ואיחוד משפחות. זו הסיבה שאנחנו כאן כארגון הומינטרי".
הצלב האדום, ארגון בין-לאומי שנתמך על ידי 194 מדינות, לא ביקר אף אחד מכ-240 הישראלים, מרביתם אזרחים, שנחטפו במתקפת הפתע ב-7 באוקטובר. עיקר תפקידו בשחרור החטופים הוא העברתם במכוניות מידי חמאס בעזה לידי המצרים. "הכוח היחיד שלנו הוא המילים שלנו, אנחנו יכולים להשתמש רק במילים שלנו כדי לשכנע את חמאס", הסבירה ריי. "אנחנו מנצלים את ההשפעה שלנו על אחרים, שיכולים להשפיע על חמאס. הצלב האדום מבצע את כל המגעים הדיפלומטיים בשיתוף פעולה עם הצד השני".
עוד הדגישה: "יש עוד אי הבנה שהייתי רוצה לתקן. כשאתם לא רואים אותנו על המסכים זה לא אומר שאנחנו לא עובדים. אנחנו כן עובדים, אבל אנחנו ארגון שפועל בצורה דיסקרטית. בשיתוף פעולה עם שני הצדדים. מה שאתם רואים זהו רק קצה הקרחון של מה שהצלב האדום עושה". לגבי סוגיית ביקור החטופים, היא הסבירה שהארגון דוגל בכך שצריכה להיות לו גישה לכלל החטופים ו"הם מקיימים מגעים עם כל בעלי ההשפעה כדי לאפשר זאת".
הצלב האדום כתב ציוץ בטוויטר שבירך על שחרורם של מחבלים מבתי כלא ישראליים כחלק מהעסקה, בו נכתב: "הצלחנו לסייע בהבטחת שחרורם של 33 עצורים פלסטיניים מכלא עופר לרמאללה. עלה בידינו לעשות זאת הודות לעמדתנו הניטרלית כמתווכים. זו הקלה לדעת שבקרוב הם ישובו למשפחותיהם". זאת, למרות שמדובר במחבלים שניסו לפגוע בחייהם של ישראלים.
"אנחנו ארגון הומניטרי. עבורנו מה שבאמת חשוב זה לוודא שמשפחות מתאחדות מחדש. אנחנו לא נכנסים לענייני שיפוט, אנחנו לא מתעסקים בפוליטיקה, אנחנו לא שופטים אנשים, אנחנו אפילו לא בית משפט", אמרה ריי.
ריי הדגישה שהארגון "לא שופט אנשים", חרף היותם אנשים שמוגדרים כאנשי טרור: "יש ארגונים שמטרתם היא להסביר מה היא להסביר מה הסטטוסים השונים של ארגונים חמושים שונים, מה שבאמת חשוב עבורנו זה לקיים דיאלוג עם כולם, וליצור מרחב ניטרלי וזה מה שאתם כולכם רואים, שמאפשר לנו להיכנס עם כלי רכב שלנו להציל את החטופים ולהחזיר אותם למשפחותיהם".
"אנחנו בקשר עם כל הארגונים החמושים שלא מהווים מדינה בכל רחבי העולם. אנחנו סייענו בשחרורן של 82 בנות מידי ארגון בוקו חראם", פירטה. "יש לנו ניסיון רב בקיום מגעים עם ארגונים חמושים, שאינם מהווים מדינה. הצלב האדום חייב לקיים את הדיאלוג הזה, בכדי לוודא שכך אנחנו יכולים לסייע בהשגת הסכמים. זה למה חשוב לנו לא להיכנס להאשמות אלא לבנות אמון ולאפשר מרחב פעולה. שאר האנשים יכולים לדבר על ההיבטים השונים של ארגונים כאלה. עבורנו מה שחשוב זה שייתנו לנו את המרחב שיאפשר להומניות להיכנס לפעולה, ועבור כל האזרחים, ובמקרה זה עבור שחרור המשפחות ובני הערובה".
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ק סאליבן, אישר פעמיים שקיים בהסכם סעיף לפיו הצלב האדום הבין-לאומי אמור לבקר את החטופים שישארו בעזה ולהעביר מידע על מצבם. לטענתו עד מחר.