לפי נתוני משרד הביטחון שפורסמו לפני כעשור, שיעור המתגייסים הגבוה ביותר בחברה הישראלית הוא של בני העדה הדרוזית – יותר משיעור המתגייסים בחברה היהודית. בני העדה נלחמים גם כעת, בעזה ובגבול הצפוני, שכם אל שכם עם שאר חיילי צה"ל – ולצערנו גם נופלים בקרבות הקשים. בתוך כך, 169 בכירים לשעבר במערכת הביטחון יצאו היום (שלישי) בקריאה: "לבצע תיקון בחוק הלאום באופן שייתן ביטוי הולם למעמדם של בני העדה הדרוזית והצ'רקסית".
רמטכ"לים, מפכ"לים ראשי מוסד, ראשי שב"כ אלופים, ניצבים וראשי אגפים שלחו מכתב לחברי הכנסת וקראו לתקן את חוק הלאום שאושר בשנת 2018, שבו נכתב כי "שמימוש הזכות להגדרה עצמית לאומית במדינת ישראל ייחודי לעם היהודי".
"בני העדה הדרוזית והצ'רקסית שרתו ומשרתים בכל גופי הבטחון, צה"ל, משטרת ישראל, מג"ב, שב"כ ומוסד, נלחמים כתף אל כתף עם לוחמי צה"ל, מג"ב ויתר כוחות הבטחון, ומקיימים את הברית במלואה בשרות מסור ונאמן", נכתב. "חוק הלאום הדיר אוכלוסייה מסורה ונאמנה למדינת ישראל, אוכלוסייה האוחזת בנשק, מקריבה את בניה למען בטחונה של המדינה ושמות בניה הגיבורים חרוטים באנדרטאות ברחבי ישראל".
הבכירים קראו לחברי הכנסת לבצע תיקון בחוק ש"ייתן ביטוי הולם למעמדם של בני העדה הדרוזית והצ'רקסית כך שיהיה זהה לחלוטין לזכויות שהחוק מקנה לנו כבני הארץ הזו".
שר הביטחון גלנט: "עזבו את הפוליטיקה עכשיו"
ביום השני למלחמה נהרג בצפון סא"ל עלים עבדאללה, סגן מפקד החטיבה המערבית מהכפר יאנוח, בהיתקלות עם מחבלים שחדרו לשטח ישראל. הוא השאיר אלמנה ושלושה ילדים. סא"ל עבדאללה היה בן 41 ובאותו היום בו נפל תכנן לערוך טקס פרידה מהחיילים בגזרה, רגע לפני הפרישה מצה"ל.
"מה שמאפיין את הקיר שמאחוריי, זה שהוא מסמל את ארץ ישראל היפה", הציג סא"ל עבדאללה בסרטון את קיר הנופלים במערכות ישראל. "יש פה לצערי הרב חללים מכל העדות. הוא לא יודע להבדיל בין דרוזים, נוצרים, מוסלמים, בדואים, יהודים או צ'רקסים. כולם על אותו קיר".
הגדוד הדרוזי הסדיר 299 חי ובועט כבר חודש בגבול הצפון, וכולל כעת גם יהודים ומוסלמים. הגדוד גויס עוד ביממה הראשונה בצו 8, שעתיים וחצי אחר כך רוב הלוחמים היו כבר עם מדים ונשק על הגבול.
בשבוע שעבר בכפר יאנוח הובא למנוחות סגן אלוף סלמאן חבקה, מפקד גדוד שריון בן 33 שנלחם ביום הראשון עם הטנקים בתוך קיבוץ בארי ונהרג במהלך הכניסה הקרקעית ברצועת עזה. הוא השאיר אחריו אלמנה וילד קטן.
העדה הדרוזית איבדה את הלוחם ג'ואד עאמר וגם את דניאל ראשד מגולני ושוב שלחה לכולנו את התזכורת העצובה על ברית הדמים. החיבוק של העם שהגיע לכפרים בצפון כדי לנחם רק הדגיש את אלו שנעלמו ונעדרו, רה״מ נתניהו ורוב שריו.
דווקא השר העסוק ביותר, שר הביטחון יואב גלנט, מצא זמן והגיע לנחם. אחד המשתתפים פנה אל שר הביטחון, ואמר: "אתה חייב לנו, חוק הלאום וקמיניץ חייב להשתנות". גלנט השיב: "חבר'ה, עזבו את הפוליטיקה עכשיו".
אנחנו יותר יפנים מיפנים, אנחנו יותר קתולים מאפיפיורים, יותר ישראלים מהיהודים. אנחנו מחפשים להיות חלק מהמדינה, לא מהכפר, לא מהיישוב, לא מהמשפחה", סיכם ראש מועצת דליית אל כרמל, רפיק חלבי. "אנחנו רוצים בשביל להרגיש שהמדינה אוהבת אותנו כמו שאנחנו אוהבים אותה. למחוק את החוק הזה. כי אנחנו ברית אחים. אנשים היו צריכים למות כדי שיבינו את זה?"