התיעוד שחושף: מחסן אונר"א בעזה מלא במזון ושתייה, שככל הנראה לא חולקו לתושבים ברצועה שמשוועים לאוכל, כך עולה מהסרטון שפורסם היום (רביעי) ברשתות הפלסטיניות. התמונות האלו עוררו ביקורת בקרב העזתים שזועמים על סוכנות הסעד של האו"ם, שמתוקף תפקידה - אחראית לספק להם סיוע הומניטרי.
"האנשים מורעבים ואין ממש מה לאכול"
"תושבים ברצועת עזה פשטו היום על מחסני אונר"א ומצאו כמויות גדולות של אורז, עדשים, קמח ושמן. בזמן שהאנשים מורעבים ואין להם ממש מה לאכול", שיתף אחד מהתושבים ברצועה.
"איזו שחיתות! אנחנו ארבעה אנשים, בינינו פליטים ואנחנו מחפשים למצוא או אפילו לקנות אוכל", הצטרף עזתי נוסף. "איש של אונר"א לא נתן לנו כלום - המשטרה אמרה לו שאסור לחלק".
עובד אונר"א: "נדהמתי מהכמות שנערמה במחסנים"
עובד בדרג נמוך של אונר"א הצביע על התופעה הבעייתית שאותה מתארים הפלסטינים: "עמדתי נדהם ומזועזע מכמות האוכל, חומרי הניקוי, המזרנים והאוהלים בכמויות גדולות, שנערמו במחסנים".
עובד אונר"א מתח ביקורת בעצמו על סוכנות הסעד: "למה מחכים למה החלוקה האיטית הזו? זה קורה לא רק בגלל כאוס, אלא צד אחר שותף באחריות לכך, וכולם יודעים מי זה".
האנרכיה והשוק השחור מרימים ראש
בעקבות המצב הכלכלי ברצועת עזה, שהחריף בזמן המלחמה, התפתחה תופעה של אנרכיה שהולכת וגוברת, לצד שוק שחור. במקביל, גובר השיח בעזה על גניבות מבתים פרטיים, בתי מרקחת, חנויות ומשאיות של סיוע הומניטרי.
עיתונאי מדרום הרצועה אמר בשיחה עם N12 כי המחירים של מוצרי המזון הבסיסיים - התייקרו פי 4-3 במלחמה. כך למשל, קילו קמח התייקר משקל - ל-4 דולרים; 30 ק"ג קמח התייקר מכ-50 שקלים - לכ-210-170 שקלים - המחיר יורד כשנכנס מלאי של קמח; ושקית שמרים גדולה התייקרה מ-5 שקלים - לכ-43-45 שקלים, שלה כמעט אין זמינות.
האו"ם מתמהמה בפיתוח האזור ההומניטרי
כפי שחשפנו ב-N12, האו"ם מתמהמה בפיתוח האזור ההומניטרי באל-מואסי שבדרום הרצועה, שנועד לסייע לאוכלוסייה הפלסטינית ולהקל על המצב - מחשש להיתפס כתומכים בצד אחד במחלוקת נגד הצד השני. בעקבות כך, ישראל מגבירה את הלחץ וממשיכה לקיים שיח שוטף אל מול בכירי האו"ם.
בכתבה שפרסמנו בחודש נובמבר, חשפנו כי חלק ניכר ממועסקי הסוכנות הם פעילי חמאס מוצהרים, למרות הכרזת הסוכנות כי עשרות מעובדיה בעזה נהרגו במהלך המלחמה.
כך למשל, בשנת 2017 נבחר סוהיל אל-הנדי, ששימש יו"ר ועד העובדים בעזה כחבר בלשכה המדינית של חמאס בראשות יחיא סינוואר. רק אחרי לחץ גדול מצד ישראל, אל-הנדי נאלץ להניח את המפתחות בסוכנות והתפטר מתפקידו בארגון.
על פי מחקר שביצע מכון המחקר והמדיניות הבין-לאומי IMPACT-se, יותר מ-100 ממחבלי חמאס והג'יהאד האיסלאמי שביצעו פיגועי טרור ורצחו אזרחים ישראלים הם בוגרי מערכת החינוך של הסוכנות.