סוכנות הסעד של האו"ם לפליטים פלסטינים, אונר"א, עלתה לכותרות בחודש האחרון, אלא שהזיקה של עובדיה לארגון הטרור חמאס דווקא חמקה מהעין. מאחורי מאמציה להצטייר כגוף דומיננטי שמספק שירותי סעד וחינוך, חלק מאנשיה משמשים פעילי טרור, וחלקם על פי ההערכות אף היו מעורבים בטבח ב-7 באוקטובר או היללו את הזוועות.
חבר הלשכה המדינית של חמאס – היה בכיר באונר"א
חלק ניכר ממועסקי הסוכנות הם פעילי חמאס מוצהרים, למרות הכרזת הסוכנות כי עשרות מעובדיה בעזה נהרגו במהלך המלחמה. בשנת 2017 נבחר סוהיל אל-הנדי, ששימש יו"ר ועד העובדים בעזה כחבר בלשכה המדינית של חמאס בראשות יחיא סינוואר. רק אחרי לחץ גדול מצד ישראל, אל-הנדי נאלץ להניח את המפתחות בסוכנות והתפטר מתפקידו בארגון.
שר הכלכלה של חמאס שחוסל - שימש כעובד באונר"א
גם שר הכלכלה של חמאס, ג'ואד אבו שמאלה, שחוסל בידי צה"ל בתחילת המלחמה - עבד בסוכנות, עד שנאלץ גם הוא להתפטר מתפקידו כשנבחר להנהגת ארגון הטרור בעזה ב-2017. אבו שמאלה, היה אמון על כספי חמאס וייעד אותם למימון ולהכוונת טרור ברצועה ומחוצה לה.
מחקר: יותר מ-100 מחבלי חמאס שביצעו פיגועי טרור הם בוגרי אונר"א
על פי מחקר שביצע מכון המחקר והמדיניות הבין-לאומי IMPACT-se, יותר מ-100 ממחבלי חמאס והג'יהאד האיסלאמי שביצעו פיגועי טרור ורצחו אזרחים ישראלים הם בוגרי מערכת החינוך של הסוכנות.
על פי ההערכות, יותר מ-500 אלף תלמידים לומדים בבתי הספר ברצועת עזה, ולמעלה ממחציתם בבתי הספר של אונר"א. הם מלמדים לפי תוכנית הלימודים של הרשות הפלסטינית שרוויה בתכנים אנטישמיים ומעודדת אלימות - לצד תכנים מסיתים משלהם שמפארים 'שהידים' ומייצרים דמוניזציה נגד ישראל.
אונר"א - מבט מבפנים
אונר"א, סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין במזרח הקרוב, הוקמה ב-1949. עם הקמת הארגון, הוחלט להחריג את הפליטים הפלסטינים מיתר הפליטים בעולם, וכך אונר"א קיבלה סמכות לגורלם של הפליטים הפלסטינים בעזה, ביהודה ושומרון, בירדן, בלבנון ובסוריה.
"לפי ההערכות, לאונר"א יש כ-35 אלף עובדים בעזה ורבים מהם – אנשי חמאס בעלי יכולות כספיות", אמר ל-N12 ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב.
"הייעוד שלה הוא הנצחת הפליטות ולא שיקום הפליט", הדגיש ד"ר מילשטיין, שמשמש גם חוקר בכיר במכון למדיניות ולאסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן. "בתי הספר של אונר"א מנוהלים בידי חמאס ומציגים תוכנית לימודים איסלאמית שמלמדת את הדור הצעיר להיות שהיד", הוסיף ובכך הצביע על כך שאונר"א מטפחת תקוות-שווא להגשמת זכות.
"בתי הספר של אונר"א מנוהלים בידי חמאס ומלמדים את הדור הצעיר להיות שהידים"
ד"ר מילשטיין
עבר "הכשרה לימודית" באונר"א - והשתתף בטבח
ברכבו של אחד המחבלים שהשתתף בטבח, נמצאה תעודת סיום הכשרה לימודית מטעם אונר"א, ששייכת לעאמר סאדה - כך נחשף במחקר של IMPACT-se. התעודה הוענקה לו בשנת 2018, עם סיום לימודיו כחרש מתכות מומחה.
מחמוד אבו אדהם, עובד אונר"א בעזה, העלה בחודש האחרון פוסטים רבים שבהם הביע גילויי תמיכה בפעולות הטרור של חמאס. בפוסט הראשון שפרסם ב-7 באוקטובר, הוא כתב: "תמיד מותקפים ונהרגים מאיתנו שהידים, אבל הפעם בהרגשה שונה. לא ראיתי שמחה כזאת בעבר בלבבות של האנשים".
בפוסט השני שפרסם באותו היום, הוא שיתף תמונה של אישה פלסטינית שמחזיקה שלט בערבית שבו נכתב "בארץ הזו אין מקום לשני לאומים. זה אנחנו או אנחנו", ובכך התכוון שרק לפלסטינים יש לכאורה זכות לחיות כאן.
השבחים לחמאס - וההסתה
בפוסט שפרסם ב-10 באוקטובר, הוא הגביר את ההסתה וניסה לעודד את חמאס להרוג חטופים ישראלים: "אל תעבור על פני שבוי שלא ניתנה לו חנינה, מבלי לחתוך את צווארו כדי להטיל אימה על אויבך", תוך שציטט טקסט איסלאמי שמעודד לנהוג באכזריות כלפי האויב.
ראנוש סלאח, שמגדיר עצמו ברשתות החברתיות כמורה של אונר"א, כתב בחשבון הפייסבוק שלו ב-7 באוקטובר: "זהו בוקר מפואר ובלתי נשכח".
פרח חסן, שמזוהה כמומחה לעניינים חברתיים של אונר"א בעזה, כתב ב-7 באוקטובר: "השבח לאל שהשאיר אותנו בחיים כדי לחזות ביום הזה", תוך ששיבח את המתקפה הרצחנית של חמאס.
חלימה שרבין, עובדת סוציאלית של אונר"א, פרסמה ב-7 באוקטובר תפילה לאלוהים שקוראים "לשמור כל עזה ולוחמי הג'יהאד שלה", ומעודדת אותה לחדש את הג'יהאד.
בפתק בכתב יד שהתגלה על גופתו של אחד ממחבלי חמאס שהשתתפו בטבח ופרסם דובר צה"ל, מצטט את ח'אלד אבן אל-וליד, מפקד צבאי שעל שמו נקרא סניף של דאעש המקושר עם ג'יהאד אלים. הפתק המזעזע קרא "לתקוף אותם (יהודים)" ו"לחדד את להב חרבותיכם", תוך שהוא מעודד עריפת ראשים ועקירת "לבבות" של ישראלים.
ארגון הטרור חמאס עושה במלחמה שימוש ציני גם במתקני אונר"א כדי לפגוע בישראל, ובכך הוא סותר את הניסיון של הסוכנות לייצר תדמית חיובית. כך למשל, בשבוע שעבר איתרו לוחמי צה"ל פיר מנהרת טרור בקרבת בית ספר של אונר"א בבית חאנון שבצפון הרצועה והשמידו אותה.
השבוע פרסמנו לראשונה ב-N12 כי האו"ם מתמהמה בפיתוח האזור ההומניטרי באל-מואסי שבדרום הרצועה, שנועד לסייע לאוכלוסייה הפלסטינית ולהקל על המצב - מחשש להיתפס כתומכים בצד אחד במחלוקת נגד הצד השני. בעקבות כך, ישראל מגבירה את הלחץ וממשיכה לקיים שיח שוטף אל מול בכירי האו"ם.
למרות שנראה שאונר"א מהדהדת מתחילת המלחמה את הנרטיב של חמאס ומאשימה את ישראל שוב ושוב במחסור בציוד הומניטרי, היא התקבעה לאורך השנים כסוכנות ש"נוחה לישראל" ובמערכת הביטחון נמנעו מלשנות את מעמדה.
כעת, מילשטיין מציין כי "ביום שאחרי נצטרך לעשות סדר עם אונר"א ולהפסיק לקיים אותם, כי הם גורמים ליותר פעולות הנצחה, בעיות ותסיסה מאשר סדר. צריך כמובן לשקם את עזה ולדאוג לפליטים, אבל לא עם הגוף המזיק".
סמנכ"ל מכון IMPACT-se, אריק אגסי: "הכול מתחיל בחינוך. גם אם ימוטטו את הזרוע הצבאית של החמאס, הרעיון מאחוריו ימשיך להתקיים - אם לא ישונו תכני הלימוד שעליהם גדלים פלסטינים. על הקהילה הבין-לאומית לדרוש שמה שהיה הוא לא מה שיהיה בנושא החינוך ולהתנות את כל כספי הסיוע לכתיבה מחדש של תוכנית הלימודים שתכיל ערכים של קבלת האחר, שלום וסובלנות".