סמל ראשון יונתן דין חיים ז"ל, נהרג לפני כשבועיים בקרב בדרום רצועת עזה. טקס ההלוויה שלו, שנערך בשבוע שעבר בבית הקברות בצפון מדינת ניו יורק, היה יוצא דופן. הוא נוהל על ידי רב יהודי, למרות שמשפחתו בכלל נוצרית, וברקע השמיעה התזמורת הסקוטית מנגינה שנקראת "חוזר הביתה".
יונתן נולד בעיר רוצ'סטר לפני 25 שנים בשם ג'ונתן דין, והיה האח הקטן והשובב במשפחה. רנדי, אחיו של יונתן, ספד לו: "הוא מת תוך כדי שהוא מסייע לאנשים, מגן עליהם, ואוהב אותם. מגן דוד שוכן כעת מעליך כדי להאיר לך את הדרך". צ'אד, אח נוסף של יונתן חיים סיפר שיונתן היה ילד פרא, הרפתקן, אוהב ואכפתי: "אחד הדברים העיקריים שראיתי בג'ונתן, זה כמה הוא אהב לעזור לאנשים". גם אחיו אר ג'יי וויליאמס, סיפר על טוב לבו: "הוא ערך גיוס כספים כדי לאסוף שמיכות עבור חסרי בית שהיו זקוקים לחימום, כשהוא עוד לא היה מספיק בוגר כדי לנהוג במכונית."
מסלול החיים של ג'ונתן, כנער אמריקני, היה מובן מאליו, לכאורה. אבל הסקרנות והחיפוש התמידי שלו הביאו אותו למקומות אחרים. במהלך הלימודים בקולג' הוא הכיר כמה חברים יהודים והתקרב לקהילה היהודית. "הוא התעניין ביהדות בישראל ובשפה העברית", הוסיף אר ג'יי וויליאמס, אחיו.
הרב לאונרדו ביטרן מהתנועה הקונסרבטיבית, רבו של יונתן, סיפר שיונתן הגיע אליהם מתוך רצון להתגייר. בהמשך, אחרי שהחליט שזו הדרך בה הוא בוחר, הוא התגייר ושינה את שמו ל'יונתן חיים'. בסוף שנת 2020 המהלך הושלם והוא עלה לישראל.
הוא למד לתואר שני והתגורר ברמת גן עם שותפים שהפכו למשפחה שנייה. חבריו תיארו צעיר שעשה וטייל לא מעט בארץ, בדגש על המקומות הקדושים. בנוסף סיפרו שהוא התנדב במד"א, עזר לקשישים ניצולי שואה ולמעשה עשה הכול כדי להיות ישראלי מן המניין.
השלב הבא בחייו היה ברור. עוד לפני ששלט בשפה העברית, התגייס יונתן לצה"ל לחיל ההנדסה הקרבית. "פגשתי אותו בפעם הראשונה באוטובוס מתל השומר לבהל"צ. פתאום מאחורי שמעתי מישהו מדבר אנגלית שוטפת. אמרתי, 'טוב, יש עוד אחד עם מבטא כמוני' וככה התחברנו", סיפר סמל לוקאס סיוקאן, חבר ולוחם בפלוגה של יונתן.
בבוקר 7 באוקטובר התקשר יונתן לאחיו רנדי וביקש ממנו לשמור על אימם שלא תראה חדשות, כי יש מתקפת טילים על ישראל. בהמשך השתתף יונתן בלחימה בעזה ונהרג לפני כשבועיים בקרב בדרום הרצועה. "כשהוא עלה לישראל, ידעתי בליבי שאם הוא לא חוזר לאמריקה תוך שנה, הוא ככל הנראה יישאר שם לתמיד", אמר רנדי.
כמו סיפור חייו, גם פרידתו מהחיים הייתה מורכבת. הטקס הראשון נערך במחנה צבאי. רוב ההספדים נישאו באנגלית כדי שהחברים שהגיעו ובני המשפחה שצפו מרחוק יוכלו להבין. "יוני, אהובי, אהבת חיי והבן-אדם שהיה אמור להישאר איתי באש ובמים. לא היו לו חיים קלים, ולמעשה הקשיים וכל הדברים שהוא עבר, הם אלה שגרמו לו לרצות שהעולם יהיה מקום טוב יותר", ספדה לו חברתו נג'מה ארונוב באותו הטקס.
לאחר הטקס הזה החל המסע של יונתן בדרך חזרה, אל הבית הקודם, אל המשפחה. קצין נפגעים ונציג הרבנות הצבאית ליוו את הארון בטיסה הארוכה עד לטקס השני בבית הקברות בניו יורק. יומיים לאחר מכן נערך הטקס השלישי, הפעם בכנסייה המקומית בעיר.
אר ג'יי אחיו ספד לו והדגיש את האמונה והגבורה של יונתן אחיו: "אנשים אמרו שהמוות שלו היה לחינם, וזה כל כך לא נכון. הוא הגן על המדינה שלו ועל העם שלו, הוא ייזכר בהיסטוריה כמישהו שמת למען מה שהוא האמין בו. יונתן תמיד אמר 'אני לא אנוח עד שהדבר הזה יסתיים, זוהי המשימה שלי, זו הדרך שלי, וזה מה שנקראתי לעשות".
הדי המלחמה בעזה הגיעו הכי רחוק שאפשר. בבית הקברות המקומי בניו יורק יבלוט מעתה קבר צה"לי יחיד, ועליו ייחרט השם יונתן דין חיים, חייל שאימץ לעצמו דת ומדינה, ושילם על כך בחייו.