אחרי המתקפה הנרחבת של צה"ל באיראן הלילה (בין חמישי לשישי), ישראל ערוכה בכוננות גבוהה לירי מאיראן, שלה ארסנל ענק שכולל טילים בליסטיים, טילי שיוט וכטב"מים.
ההגנה הישראלית - והתגובה האפשרית
מערכת ההגנה האווירית של ישראל פועלת לאתר את האיומים בזמן. גם מדינות שכנות שמזהות שיגור שבוצע לעבר ישראל, יכולות ליירט אותו.
טילים בליסטיים שאיראן עשויה לשגר משטחה מגיעים לישראל כ-12 דקות אחרי השיגור, ומיורטים ע"י מערכות "חץ" ו-THAAD. טילי שיוט יגיעו כעבור כשעתיים מרגע שיגורם, והם מיורטים ע"י מערכות "כיפת ברזל" ו"קלע דוד". כטב"מים צפויים להגיע רק אחרי כ-9 שעות משיגורם, והם מיורטים בין השאר ע"י "כיפת ברזל".

בנוסף למערכות ההגנה הקרקעיות, גם מטוסי חיל האוויר חמושים ומשתתפים ביירוטים.
לאיראן אומנם יש צבא יבשה גדול המורכב ממאות אלפי חיילים בסדיר ובמילואים, לצד עוד יותר מ-200 אלף לוחמים במשמרות המהפכה. אולם ההערכה הסבירה כעת היא שכל העימותים הצבאיים בין ישראל ואיראן צפויים להתרחש באוויר, בין חיל האוויר והטילים של איראן לבין חיל האוויר של צה"ל.
חולשת חיל האוויר - ואיום של אלפי טילים
מבחינת מטוסי קרב, לישראל יש יתרון חד-משמעי. בעוד שחיל האוויר הישראלי מצויד במטוסי קרב מתקדמים מסוג F-35, F-15 ו-F-16. לעומתה, לאיראן יש מטוסי קרב ישנים בלבד כמו F-14, F-4, F-7, F-5 וגם כמה מטוסי קרב רוסיים מסוג SU-24 ו-מיג-29.
באיראן מודעים היטב לחולשתם בתחום מטוסי הקרב, כפי שניכר היטב בשתי המתקפות של איראן על ישראל באפריל ובאוקטובר, כוחה העיקרי של איראן הוא בטילים והכטב"מים שלה.

הטילים הבליסטיים של איראן היעילים בטווח לשיגור לעבר ישראל
- שהאב-3: יעיל לטווח של כ-1,300 ק"מ
- ע'אדר: יעיל לטווח של 1,600 ק"מ
- אמאד: יעיל לטווח של 2,500-1,600 ק"מ
- ח'ורמשהאר 4-2,1: יעיל לטווח של 3,000-2,000
- פתח-1: יעיל לטווח של 1,400 ק"מ
- חאג' קאסם: יעיל לטווח של 1,400 ק"מ
- ח'ייבר שכן: יעיל לטווח של 1,450 ק"מ
- סג'יל: יעיל לטווח של עד 2,000 ק"מ
הכטב"מים של איראן היעילים לישראל
- שהאד-129: יעיל ל-1,700 ק"מ
- עזה: יעיל ל-2,000 ק"מ
- מוהג'ר: יעיל ל-2,000 ק"מ
- אראש-2: יעיל ל-2,000 ק"מ
- שהאד-136: יעיל ל-2,500 ק"מ
- כמאן-122: יעיל ל-3,000 ק"מ
איראן מחזיקה ברשותה אלפי ואף עשרות אלפי כלי טיס בלתי מאוישים. כזכור, במתקפה לעבר ישראל באפריל 2024 שיגרה איראן 170 כטב"מים, שכולם יורטו. בניגוד לטילים בליסטיים, כטב"מים איטיים הרבה יותר ונחשבים כאמצעי קל יותר ליירוט, והם משיגים יתרון רק כאשר משגרים אותם בכמות גדולה ויוצרים עומס על מערכות ויכולות ההגנה האווירית.


הכטב"מים המרכזיים והעיקריים שבהם איראן עושה שימוש הם כטב"מים מתאבדים מדגם "שהאד", בדומה לאלו שאיראן מייצאת לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה. השהאד-136, בעל טווח של כ-2,500 ק"מ, נע במהירות של כ-185 קמ"ש ובעל ראש נפץ במשקל 50-40 ק"ג. במתקפה האחרונה של איראן באוקטובר 2024 לא נעשה שימוש בכטב"מים, ככל הנראה מרצון להימנע מגילוי המתקפה בשלב מוקדם, שכן יש צורך לשגר אותם שעות ארוכות לפני הפגיעה במטרה.

שכבות ההגנה האווירית של ישראל
מערך ההגנה האווירית של ישראל נגד טילים, רקטות וכלי טיס בלתי מאוישים הפך במלחמה בשנה האחרונה למרכיב מרכזי בתפיסת ההגנה. ישראל מפעילה ארבע מערכות הגנה אווירית שונות המיועדות ליירוט איומים אווירים מטווחים ובמתווים שונים.
- מערכת "חץ-2": מערכת ליירוט טילי קרקע-קרקע לטווח בינוני ולטווח ארוך (שכבה עליונה, יכולה ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה). עלות טיל מיירט של מערכת חץ - כ-3 מיליון דולר.
- מערכת "חץ-3": מערכת ליירוט טילי קרקע-קרקע לטווח ארוך (שכבה עליונה, יכולה ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה). עלות טיל מיירט של מערכת חץ - כ-3 מיליון דולר.
- מערכת "כיפת ברזל": מערכת ליירוט רקטות קרקע-קרקע לטווח קצר (שכבה תחתונה). עלות טיל מיירט של מערכת כיפת ברזל - כ-30 אלף דולר.
- מערכת "קלע דוד" (שרביט קסמים): מערכת ליירוט טילי קרקע-קרקע לטווח בינוני ולטווח קצר וליירוט רקטות קרקע-קרקע לטווח בינוני וארוך (שכבה תחתונה). עלות טיל מיירט של מערכת קלע דוד - כ-700 אלף דולר.

גם סוללת הגנה אווירית מרחבית מסוג THAAD של צבא ארה"ב, שאותה מפעילים עשרות חיילים אמריקנים על אדמת ישראל, צפויה להשתתף במאמצי היירוט. זו מערכת הגנה אווירית מתקדמת שפותחה בידי חברת לוקהיד מרטין עבור משרד ההגנה האמריקני להגנה מפני טילים בליסטיים.