על רקע הפסקת האש עם איראן נשאלת השאלה עד כמה הצליחו ישראל והאמריקנים לפגוע בתוכנית הגרעין. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ טען היום (רביעי) כי תוכנית הגרעין של איראן חזרה עשורים לאחור. על השאלה אם ארה"ב תתקוף שוב באיראן אם היא תנסה לשקם את מתקני הגרעין, השיב: "בוודאי". לצדו, גם דובר צה"ל תא"ל אפי דפרין טען כי "החזרנו את תכנית הגרעין שנים אחורה".

מול כל זאת, ישנן הערכות כי הפגיעה בליבת תוכנית הגרעין קטנה משהעריכו. דיוויד אולברייט, מומחה לענייני גרעין ומפקח סבא"א לשעבר, התייחס הבוקר לדיווחים ב-CNN, לפיהם לאחר הערכה ראשונית של המודיעין האמריקני, הנזק שנגרם למתקני הגרעין של איראן קטן משחשבו. גם מזכ"ל נאט"ו מארק רוטה התייחס: ארה"ב פירקה את תוכנית הגרעין של איראן.

נשיא ארה
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ|צילום: AP

פרויקט הגרעין הושמד? זו הערכת המומחים

לשיטתו, למרות שאכן שלושת מתקני ההעשרה לא נהרסו כליל - לאיראן ייקח זמן לשקם את היכולת שאיבדו בעקבות המלחמה. מומחה גרעין ישראלי טוען מנגד: "לא הוצגה כל ראייה שמוכיחה שאין לאיראנים עוד נגישות לחומר מועשר".

לפי דיווח של ה-CNN, מסתמן כי התקיפות האמריקניות במתקני הגרעין של איראן לא השמידו את מרכיבי הליבה ובפועל החזירו את תוכנית הגרעין האיראנית רק לכמה חודשים לאחור. עוד עלה מהדיווח שככל הנראה מאגר האורניום המועשר של איראן לא נפגע.

הנזק במתקן הגרעין בפורדו  (צילום: Maxar)
הנזק במתקן הגרעין בפורדו|צילום: Maxar

הנזק במתקן הגרעין בפורדו  (צילום: Maxar)
הנזק במתקן הגרעין בפורדו|צילום: Maxar

אולברייט: "איראן איבדה קרוב ל-20,000 צנטריפוגות בנתנז ובפורדו"

אולברייט מתייחס לדיווח ומסביר שלמרות שהמתקנים לא הושמדו - מדובר בהרס משמעותי. הוא מצטרף להערכה שאיראן אכן שומרת על היכולת לייצר אורניום ברמה של נשק גרעיני אך מבהיר שמדובר בתהליך מתמשך שבו יש צורך להמשיך להגיע לכל הפריטים או להגיע לעסקה שבה איראן צריכה לוותר עליהם.

הוא מוסיף כי המצב כעת הוא דינמי ולא סטאטי: "לאחר השלמת דוח של ה-DIA, נמצאו ראיות מודיעיניות לכך שמלאי אורניום מועשר גדול יותר נמצא בהריסות ממה שחשבו רק אתמול". הוא אומר כי איראן ככל הנראה איבדה קרוב ל-20,000 צנטריפוגות בנתנז ובפורדו, מה שייצר צוואר בקבוק משמעותי בכל מאמץ לשיקום. בנוסף נגרם נזק משמעותי ליכולתה של איראן לבנות את הנשק הגרעיני בעצמה.

הנזק במתקן הגרעין נתנז לאחר התקיפה האמריקאית (צילום: reuters)
הנזק במתקן הגרעין נתנז לאחר התקיפה האמריקנית|צילום: reuters

אולברייט הציג גם את המכתש שיצרה פצצת ה-MOP, שנמצא מעל מיקום הצנטריפוגות. "מכתשי החדירה לאדמה שנוצרו על ידי הישראלים נמצאים גם הם מעל האולם עם הצנטריפוגות", דבר שיכול להעיד על הרס במתקן ההעשרה בנתנז. 

אולברייט: "כל מאמץ שיקום עלול להיתקל בתקיפות נוספות"

בהתחשב בנזק שנגרם בשלושת מתקני ההעשרה הידועים של איראן, הרס יכולות ייצור הצנטריפוגות, פגיעה במפעל ייצור מתכת אורניום ומתקנים אחרים המעורבים בתהליך ההתחמשות הגרעינית שלה - שיקום יכולות אלו ידרוש זמן, השקעה ואנרגיה משמעותיים כדי להחזיר את המצב לזה שהיה לפני התקיפות של ארה"ב וישראל באיראן. 

כמו כן, אולברייט מתייחס לכך שאיראן נמצאת כעת תחת פיקוח ומעקב אינטנסיביים על ידי ארה"ב וישראל. "כל מאמץ משמעותי לשקם את יכולותיה עלול להיתקל בתקיפות נוספות", הוא מסביר.

למרות דבריו והדיווח המפורט ב-CNN אולברייט מצנן את הידיעות ומבהיר שיידרש מידע נוסף וניתוחו כדי לוודא באופן מלא את המצב האמיתי של העשרת הגרעין ויכולות הגרעיניות האחרות של איראן.

מתקן הגרעין בנתנז (צילום: Maxar Technologies)
מתקן הגרעין בנתנז|צילום: Maxar Technologies

דובר צה"ל: "החזרנו את תוכנית הגרעין שנים אחורה"

בהצהרה שפרסם היום דובר צה"ל הוא התייחס למתקפה על איראן - ועל הסכם הפסקת האש: "עמדנו בכל יעדי המבצע כפי שהוגדרו לנו ואפילו בצורה טובה יותר ממה שחשבנו. אני אומר את זה בצניעות, כי עדיין מוקדם לקבוע את הדברים. אנחנו חוקרים ובודקים את התוצאות של הפגיעות שלנו בכל מערכת הפאזל הזה, כפי שקראתי לו בעבר, המרכיבים השונים של תוכנית גרעין ועוד".

אני סומך על חוקרי המודיעין באמ"ן ובחיל האוויר, אני חושב שהם הוכיחו את עצמם כמדויקים בשבועות האחרונים, ואני יכול לומר כאן שההערכה היא שפגענו משמעותית בתוכנית הגרעין, ואני יכול לומר גם שהחזרנו אותה למשך שנים לאחור. יש לנו את חוקרי המודיעין שלנו ואני רוצה להשתמש באמירה של הגושפנקה מקצועית מנכ"ל סבא"א, רפאל גרוסי שאמר אתמול - 'יש איראן שלפני המבצע הזה, איראן עם יכולת פריצה לנשק גרעיני, ואיראן שאחרי המבצע, איראן שהיא רחוקה מפריצה לנשק גרעיני'".

מירון: "נדרש מהלך משלים שיוכל להביא אותנו לוודאות שהוסר האיום הקיומי לשנים"

רפי מירון, סגן ראש הוועדה לאנרגיה אטומית לשעבר אמר אתמול בריאיון לעופר ועמליה בחדשות 12 כי חוסר הוודאות בדבר מתקני הגרעין באיראן בעייתי. "לא הוצגה כל ראייה שמוכיחה שאין לאיראנים עוד נגישות לחומר מועשר", הסביר. "מספיק שבפורדו נשארו 10 אחוז מהחומרים כדי שהם יוכלו להשלים את המלאכה ואנו נהיה בבעיה".

"כל זמן שאין לנו מידע חותך ברמת ודאות גבוהה שזה המצב - איננו יכולים לשקוט על השמרים. אני חושב שנדרש מהלך משלים שיביא לרמת ודאות שתסיר את האיום הקיומי לשנים קדימה", המשיך. לדעתו גם אחרי התקיפות הישראליות ואמריקניות המצב ממשיך להיות מסוכן ולא חד-משמעי עבור ישראל.

לדבריו הפיתרון צריך להיות בחתימה על הסכם: "הנכס היחיד שחשוב לאיראנים יותר מהגרעין - הוא שרידות המשטר. אנחנו צריכים לגרום להם לבחור בין השניים. אני לא אומר שיש להפיל את המשטר כי בסוף חשוב לנו שבצד השני יהיה בעל סמכות שיוכל לחתום על הסכם וגם להוציא אותו לפועל - כרגע איני רואה תחליף למצב הקיים". 

מירון הוסיף כי המלחמה חשפה את תחושת הנחיתות של איראן "ראו שהם חשופים לגמרי ואין להם יכולת להתמודד מולנו במישור הקונבנציונלי". לדעתו, החשיפה הזו שגם עלולה לפגוע במשטר, תחזק את המוטיבציה שלהם להתחמש ולשפר את היכולות הגרעיניות - ועל כך יש לתת את דעת.