בר גולדינפלד טס עם עשרה מחבריו למסיבת רווקים בברצלונה. את כרטיסי הטיסה שלהם הם רכשו דרך חברת ארקיע, אך עם תחילת הלחימה מול איראן הם נתקעו בלי טיסה חזרה. לאחר המתנה של שבוע, חידשה ארקיע את הטיסות שלה גם מברצלונה - אך אז גילו בר וחבריו כי הם יאלצו לשלם מחיר גבוה פי ארבעה ממה ששילמו על הכרטיס המקורי שלהם.

"היינו בהלם, שילמנו 200 דולר לכרטיס טיסה חזור וכעת דורשים מאיתנו לשלם  כ-800 דולר", סיפר בר ל-N12. "בטח לא תיארנו שאם נרצה לקבל את השירות עליו שילמנו אז ניאלץ לשלם עליו כפול ארבע במחיר - ובמיוחד בתקופה כזו. ארקיע מפנה גב דווקא בתקופת מלחמה".

ישראלים תקועים בחו
ישראלים תקועים בחו"ל, שבוע שעבר|צילום: באדיבות המצלם

ארקיע מציעה ללקוחותיה שרכשו כרטיסי טיסה לפני תחילת הלחימה לקבל זיכוי - או להשתמש בו לטיסת חילוץ, אך אז הם יאלצו להוסיף סכום לא מבוטל עבור הכרטיס. בר וחבריו הם משרתי מילואים שרוצים לחזור לארץ ולשרת דווקא בתקופה הזו. "אחד מהחברים אפילו בכה בגלל שהוא לא נמצא בארץ בשבוע הזה - הוא שנים התאמן לרגע הזה", כתב בר בפוסט שהעלה לפייסבוק, ובו צילומי מסך מתוך ההתכתבות עם שירות הלקוחות של ארקיע.

באותה התכתבות עם נציגת שירות הלקוחות, הסביר לה בר כי הוא איננו יכול לממן כרטיס טיסה חדש ב-800 דולר אחרי שנאלץ להוציא כספים נוספים בעקבות השבוע בו נתקע בברצלונה. בתגובה ענתה לו הנציגה שהיא מבינה, אך "אין אופציה אחרת חוץ מלרכוש כרטיס לטיסת החילוץ".

"איזה אנשים פסיכיים צמאים לחזור למדינה שלהם בזמן מלחמה? רובנו - ואיזה כיף לשמוע את זה מכל עבר", ציין בר בפוסט שכתב. "אני לא מרגיש שיש לנו ציפייה גבוהה או בקשות מיוחדות. רכשנו כרטיס ממיטב כספנו והחברה מחויבת ללקוחות שלה. לא בחרנו בחברה זרה אלא בארקיע. אנחנו מצפים שכשהסיטואציה לא נעימה - חברת התעופה לא תהפוך אותה לבלתי-נסבלת".

בר הוסיף: "כשלקוח שלי מרגיש שהשירות שלי לוקה בחסר, אני עושה הכול כדי לפצות ולצ'פר כדי שזה יעבור חלק וכדי לשמר אותו. איך הולך המשפט? לעשות מהלימון לימונדה? אז במקרה של ארקיע - לקחו את הלימון והפכו אותו לרקוב יותר".

מטוס ארקיע (צילום: משה שי , פלאש 90)
מטוס של חברת ארקיע, ארכיון|צילום: משה שי , פלאש 90

תגובת ארקיע: "מאז תחילתו של מבצע 'עם כלביא' וההסלמה הביטחונית מול איראן, המרחב האווירי של ישראל נסגר, ו'ארקיע' נאלצה להשבית את פעילותה הסדירה. החברה פועלת בהתאם להנחיות גורמי הביטחון, ולאחר הערכות מצב, הוחלט על ביטול כלל טיסותיה הסדירות עד לתאריך 30.6.2025".

"במקביל, ארקיע העמידה את כלל צי המטוסים שלה במוכנות מלאה ביעדים סמוכים לישראל, מתוך מטרה להיות הראשונה שמחזירה את הישראלים הביתה. כל זאת, תוך ספיגת הוצאות תפעוליות כבדות: ללא כל טיסה בפועל, ללא הכנסות - ובזמן שיא עונת התיירות".

"לאחר מספר ימי לחימה ובהתאם למתווה שאושר על ידי משרד התחבורה, החלה ארקיע להפעיל כמות מצומצמת של טיסות חילוץ בלבד - טיפה בים ביחס לכמות האזרחים שנתקעו בחו"ל. לפי ההנחיות, בטיסות היוצאות מישראל, ניתן להטיס עד 50 נוסעים בלבד, מה שמונע מהחברה למכור את מלוא קיבולת המטוס ומוביל למצב שבו הכנסות מקטע הטיסה היוצאת כמעט אינן קיימות. המשמעות היא שמחיר כרטיס החזרה לישראל כולל גם את עלות ההפעלה של טיסת היציאה - ולכן, לעיתים, עלול להיות גבוה מהרגיל. חשוב לציין כי המדינה אינה משתתפת בהוצאות החברה בשום צורה, וכל העלויות, כולל הפעלת המטוסים, צוותים ולוגיסטיקה - נושאות במלואן על ידי ארקיע בלבד".

"לצד פעילות החילוץ המינימלית שאושרה לחברה, ארקיע אפשרה לכלל לקוחותיה שטיסותיהם בוטלו לקבל החזר כספי מלא או לחלופין שובר זיכוי בשווי מלא עם תוקף מימוש של שנתיים. החברה ממשיכה לעשות כל שניתן להשיב את אזרחי ישראל הביתה במהירות ובבטחה, ואנו מודים לציבור על ההבנה, הסבלנות והתמיכה בימים מורכבים אלו".