בריאיון בלעדי, מתאר יו"ר קרן הסיוע האמריקנית הכומר ד"ר ג'וני מור את המשבר ההומניטרי ברצועת עזה. "המצב רציני, הוא חמור ואף מחמיר יותר נוכח העובדה שכמעט כל הסיוע שנכנס לרצועת עזה לא רק במהלך המלחמה הזאת, אלא מאז ומעולם - היה תחת שליטה מוחלטת של חמאס וזה רק פגע בתושבי עזה".

לדבריו, המשימה של הקרן "פשוטה" - "אנחנו צריכים להעביר מזון לעזתים, בחינם, באופן הבטוח ביותר שניתן, בתקווה באופן מגוון גיאוגרפית ככל הניתן", אך המכשולים הם לאו דווקא רק בשטח: "מה שמפריע לזה זאת גם הקהילה הבין-לאומית שמצטרפת לחמאס בהתנגדות אלינו".

מרכזי חלוקת הסיוע ברצועת עזה (אילוסטרציה: דובר צה
מרכזי חלוקת הסיוע ברצועת עזה|אילוסטרציה: דובר צה"ל

כשנשאל אם יש מספיק מזון, ענה יו"ר הקרן: "אין מספיק עדיין, לא. אין מספיק. אנחנו מחלקים בין 2 ל-3 מיליון ארוחות ביום". לדבריו, מקור חלק מהביקורת נגד הקרן הוא בקמפיין מתוזמן של חמאס.

"על הקשיים מבחינת יח"צ - אני לא בטוח שניתן להתגבר", מודה מור. "מבחינת הקשיים התפעוליים - אנחנו לומדים בכל יום, אנחנו מתאימים את עצמנו בכל יום. אנחנו משתפרים במה שאנחנו עושים". הוא מדגיש: "עזה היא מקום קטלני להיות בו. אנחנו לא פועלים בזמן של הפסקת אש אלא במהלך המלחמה".

מור מספר שחמאס אף מאיים על צוותי הקרן ופוגע פיזית בעובדי סיוע: "חמאס מאיימים עלינו ולצערי אף הורג חלק מעובדי הסיוע המקומיים שלנו. אגב, עד כה אף אחד מהאו"ם לא גינה את זה".

כאוס במרכזי חלוקת הסיוע בעזה (צילום: AP)
כאוס במרכזי חלוקת הסיוע בעזה|צילום: AP

באשר לדיווחים על כך שצה"ל ירה במבקשי סיוע, מור אומר: "היו אירועים שבהם צה"ל היה מעורב. אבל זו שאלה שצריך להפנות לצה"ל". עם זאת, הוא מדגיש את חלקו של חמאס בתקריות: "לפי ההערכות שלנו – חמאס פוגע במכוון באנשים רבים כדי להאשים אותנו או את צה"ל".

לבסוף, הוא מסכם: "היו אירועים עם צה"ל, כנראה הרבה פחות ממה שאנשים מצפים. חמאס מזהה את הכוח של הנרטיב הזה כחלק ממלחמת המידע - הם מפריזים, ממציאים, ועוד יותר חמור - הם הורגים בכוונה עזתים, ויש לנו מידע על כך".

מור לא חושף מי עומד מאחורי המימון של הקרן: "ממה שאני מבין, המימון הראשוני לכלה מבצע הזה הגיע ברובו משתי מדינות אירופאיות שמתוך חשש מביקורת החליטו להישאר אנונימיות".