בשיחה שניהל אמש (רביעי) עם מפקדים בפיקוד הדרום, כחלק מההכנה להרחבת הפעולה בעזה, סיפק הרמטכ"ל אייל זמיר מסר חד-משמעי בנוגע לגיוס החרדים והמאבק בהשתמטות. "כולם מתגייסים, כולם משרתים, כולם מקריבים, כולם!", הבהיר זמיר. "אנחנו נמשיך לפעול כדי לגייס את כולם לצה"ל. לשרת בצה"ל זו חובה וזו זכות. אנחנו צריכים לעשות הכול כדי לשלב את כולם ולצד זאת לשמור על הייחוד של כל האוכלוסיות".

את המסר העביר זמיר בהמשך להנחייתו לאגף כוח אדם לשלוח צווים ראשונים לכל בני ה-16.5 בישראל, בהם כלל 80 אלף החרדים בני הגיוס. במקביל לאמירות החדות והברורות של הרמטכ"ל, צה"ל נערך לבצע בקרוב פעולות אכיפה ממוקדות מול עריקים ומשתמטים - רובם חרדים. מדובר בהחלטה מודעת - לא רק לשלוח צווים, אלא גם לאכוף אותם באופן ברור ולהביא את כולם לבקו"ם.

הרמטכ
מסר חד-משמעי. הרמטכ"ל אייל זמיר, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אך הסיפור כאן הוא לא רק מה צה"ל יודע לעשות - מאחר וידיו כבולות. התוכנית הזו מגיעה במקביל לדרישה של הצבא לחוקק סוף סוף חוק גיוס חדש, שלם ומתוקן. את זה יודעים הפוליטיקאים, שהכדור נמצא בידם - הציפייה היא שיטילו סנקציות חריפות ואפקטיביות שדרכן יהיה אפשר להביא את מי שלא רוצה להגיע - ולגרום לו לשרת בצה"ל ולשאת בנטל כמו כולם.

אמירתו של הרמטכ"ל זמיר מגיעה על רקע הפרסום שלנו אמש במהדורה המרכזית, לפיו התקיימה פגישת חירום בקואליציה עקב משבר חוק הפטור מגיוס. את המשבר כינה גורם בכיר כ"מצב הקשה ביותר שהקואליציה הייתה בו". זאת, לאחר שהמפלגות החרדיות הודיעו שלא ישתתפו בהצבעות על הצעות החוק הפרטיות בכנסת - וראש הממשלה נתניהו זעם ואיים: "אם צריך - נלך לבחירות".

חרדים מפגינים נגד גיוס לצה
בצה"ל מתכוונים לאכוף עריקות באופן ממוקד. חרדים מפגינים נגד גיוס לצבא, ארכיון|צילום: אריק מרמור, פלאש 90

כמו רה"מ, גם החרדים איימו מצדם בבחירות במידה ולא יאושר חוק הפטור מגיוס. בליכוד הבהירו: אין שום סיכוי שנאשר חוק כזה בזמן שעשרות אלפי צווי 8 נשלחו לחיילי מילואים, ואולי גם מאות אלפים יישלחו בהמשך.

בצל המתיחות הגוברת בין הצדדים, נתניהו זימן לפגישה את חבר הכנסת אריה דרעי ואת יושב ראש ועדת החוץ והביטחון חה"כ יולי אדלשטיין בניסיון לפתור את המשבר. הפגישה המשולשת נועדה ללחוץ על אדלשטיין, שהצהיר שיגיש חוק גיוס חדש. בשיחה ניסה נתניהו לשכנע את האחרון להגיש הצעת חוק שהחרדים יסכימו לו, כשמטרתו היא להרגיע את הרוחות בשמונת השבועות הקרובים - עד שהכנסת תצא לפגרה. גורמים סיפרו כי אם המצב לא יירגע - נתניהו צפוי להדיח את אדלשטיין מתפקידו כיו"ר הוועדה. 

במקביל, לשכת רה"מ מסרה לאחר הפגישה כי "נרשמה התקדמות, וסוכם שתימשך ההתדיינות בניסיון לגשר על הפערים". נתניהו לא ממהר להוציא את הדחתו של אדלשטיין לפועל מאחר שהוא לא בטוח שהיא תשתלם לו מול החרדים - שלא מתרשמים מפעולה שכזו. זאת, לאחר שהדיח גם את שר הביטחון לשעבר יואב גלנט עבורם והדבר לא קידם את אישור חוק הפטור מגיוס.