צה"ל פרסם הערב (חמישי) את עיקרי התחקיר הצבאי על הטבח במסיבת נובה שהתרחש בבוקר 7 באוקטובר, לאחר שהוצג למשפחות השכולות, משפחות החטופים ושורדי הטבח. התחקיר שערך תת-אלוף במיל' עידו מזרחי, מתמקד בכשלים ובמחדלים של צה"ל, שהובילו לאירוע הטרור החמור בתולדות המדינה, שבו נרצחו 378 אזרחים ואנשי ביטחון - ונחטפו עשרות לרצועת עזה. בתחקיר נקבע: צה"ל נכשל במשימתו להגן על משתתפי מסיבת הנובה. אזרחים רבים גילו תעצומות נפש ופעלו בגבורה.

תחקיר נובה

על פי התחקיר, המחבלים תכננו להגיע לנתיבות - טעו בניווט, והגיעו למתחם הנובה. למקום הגיעו 14 טנדרים, שבכל אחד מהם נכחו בממוצע 8 מחבלים - ובסך הכול כ-100 מחבלים. לפי הערכות של צוות התחקיר, במהלך הלחימה חיסלו אנשי כוחות הביטחון כ-20 מחבלים. 

התחקיר ארך כעשרה חודשים וכלל שעות רבות של ריאיונות ותשאולים עם מפקדים, לוחמים, מארגני המסיבה וכוחות הביטחון שלחמו במרחב. כמו כן, התחקיר התבסס על קריאה וצפייה בעשרות עדויות שנגבו מהשורדים.

סיקור N12 - הטבח במסיבת נובה

סיקור N12 - התחקירים שפורסמו

שרשרת כשלים בהליך אישור מסיבת הנובה

צה"ל אמון על אישור אירועים סמוך לגבול, בעוד שהמשטרה אחראית על רישוי אירועים אזרחיים. התחקיר חושף פערים חמורים בתיאום בין הגופים:

  • המסיבה אושרה בידי מפקד החטיבה הצפונית.

  • קיום המסיבה היה ידוע למפקד אוגדת עזה ולמפקד פיקוד הדרום.

  • במסגרת הערכת המצב האוגדתית בימים שקדמו לאירוע, לא עלתה סיבה ביטחונית מובהקת למנוע אותו. ההחלטה הצבאית לאשר את קיום המסיבה - נמצאה סבירה.

  • בלילה שלפני הטבח לא התקיים שיח על קיום המסיבה, ולא התקבלה החלטה ביחס להמשך קיומה או סגירתה.

  • קיומה של המסיבה כלל לא הובא לידיעת מרבית הכוחות בשטח.

המחדלים החמורים הבולטים שעלו בתחקיר

  • לא בוצעה הערכת מצב ביטחונית מותאמת לאירוע.

  • כוחות ההגנה נוטרלו בשלב מוקדם ולאוגדה לא היו כוחות לשלוח למתחם הנובה.

  • לא הוצב נציג צבאי קבוע ("שדכן") בחפ"ק המשטרתי.

  • לא היו במקום מערכות לירי תלול מסלול, שמתריעות לצה"ל על ביצוע ירי רקטי מעזה, כמתחייב בפקודות צה"ל.

  • ההחלטה לאבטח את המסיבה מרחוק במקום להציב כוח בתוך המתחם הוגדרה כשגיאה.

מתקפת הטרור במסיבה נובה ברעים
בשעה 9:15 - החל הטבח: המחבלים יורים לכל עבר, גם לתאי השירותים במתחם המסיבה

השתלשלות האירועים - דקה אחר דקה

6:29 - החל ירי רקטי מאסיבי מרצועת עזה לעבר עוטף עזה.

6:30 - החל פינוי המסיבה ממבלים, לאחר שמפקד תחנת משטרת אופקים החליט על סגירת המסיבה. כוחות משטרה ואבטחה הכווינו את המשתתפים ליציאה דרך כביש 232.

6:45 - עשרות ממשתתפי המסיבה שהתפנו לכיוון צפון ודרום על ציר 232 - הותקפו בידי מחבלים שחדרו והציבו מארבים בצירי התנועה ובצמתים מרכזיים. עשרות נוספים הותקפו בזמן ששהו במיגוניות לאורך ציר 232 או בכניסה ליישובי העוטף.

7:05 - כמה נפגעי ירו חזרו מכיוון לצפון למתחם המסיבה כדי לקבל סיוע.

7:20 - המשטרה חסמה את התנועה על ציר 232 לכיוון צפון בעקבות הירי של המחבלים.

7:35 - כוחות המשטרה והאבטחה פתחו ציר עפר למילוט ופינו את משתתפי המסיבה מזרחה לכיוון היישוב פטיש.

הקרב על כביש 232

8:00 - שיירה של 14 טנדרים ושני אופנועים עם מאה מחבלים הייתה בדרכה לכביש 232 לכיוון דרום. המחבלים פגעו ורצחו אזרחים רבים. כוחות המשטרה באוזר הנובה הבינו שהמחבלים "סוגרים עליהם" מצפון ונערכו לקרב בלימה.

8:10 - מחבלים פרקו במרחק כמה עשרות מטרים מהמחסום, המשטרה ניהלה קרב השהייה מולם. בשלב הזה החלו להישמע קולות ירי בתוך מתחם המסיבה, מאות ממשתפיה נטשו את רכביהם וברחו ברגל לעבר השטחים הפתוחים.

8:20 - טנק מגדוד נחל עוז הגיע למרחב לאחר לחימה עצימה בקו המגע, שבה נפגע הטנק מירי נ"ט. בשלב הזה התנהלה לחימה במרחב עד לעצירת הטנק בנקודה הדרומית על ציר 232.

8:25 - כמאה מחבלים ביצעו טבח במרחב.

8:30 - לאחר קרב עיקש, הכריעו המחבלים את כוחות המשטרה והאבטחה בנקודת החסימה הצפונית - ופרצו את החסימה. הם השיגו שליטה מבצעית על ציר 232 מנקודת החסימה הצפונית ועד לנקודת החסימה הדרומית.

הטבח במתחם הנובה

9:15 - המחבלים הגיעו למתחם המסיבה והמשיכו במסע הרג אכזרי.

9:23 - רקטת RPG שוגרה לעבר אמבולנס בשטח הקמפינג שבמתחם המסיבה.

10:10 - מרבית המחבלים מכוח הפשיטה יצאו ממרחב הנובה.

10:30-10:00 - עשרות מחבלים ללא שיוך ארגוני הגיעו למתחם המסיבה והמשיכו לבצע הרג, טבח, חטיפות ופשעים אכזריים נוספים. במקביל, מאות ממשתתפי המסיבה שהיו פזורים בשטחים הפתוחים ניסו להזעיק עזרה.

11:00 - כוח צה"ל שנשלח למרחב המסיבה פרק רגלית סמוך לקיבוץ רעים כדי להגיע לחניון רעים. הכוח שמע ירי סמוך לכניסה הדרומית לקיבוץ, נכנס להילחם בתוכו - ולא הגיע למתחם המסיבה. זאת בעוד שחמ"ל החטיבה הצפונית עודכן כי הכוח אכן הגיע לחניון רעים.

תיעוד ממצלמות הגוף של המחבלים (צילום: מתוך הסרט
8 על כל טנדר: המחבלים הגיעו למסיבה לאחר שתכננו במקור להגיע לנתיבות|צילום: מתוך הסרט "עוד נחזור לרקוד"

הגעת כוח צבאי ראשון

11:35 - כוח צה"ל ראשון שהיה בתעסוקה מבצעית ביו"ש הגיע למתחם וחבר לקצין צה"ל במקום. לאחר הערכת מצב, הכוח החל בסריקות וטיהור המרחב. בהמשך, הגיעו כוחות ביטחון נוספים והצטרפו לסריקות. בזמן הסריקות, פעלו בחופשיות במרחב מחבלים ללא שיוך ארגוני.

15:00 - מרחב הנובה טוהר ממחבלים.

חילוץ פצועים ופינוי גופות

15:30 - מפקד מל"י קיבל את האחריות למרחב עד לבוקר יום ראשון, 8 באוקטובר. כוח מל"י ניהל את מלאת איסוף ופינוי הנרצחים, בסיוע כוחות צה"ל נוספים, כוחות זק"א, איחוד הצלה ומשטרת ישראל.

תחקיר נובה
האירועים בזמן אמת במתחם הנובה

מסקנות התחקיר

צה"ל קובע כי ההחלטה לאפשר את האירוע הייתה סבירה בהיעדר איום מבצעי ישיר, אך התגלו כשלים קריטיים:

  • לא בוצעה התאמה ביטחונית מספקת לעצם קיום המסיבה בשטח החטיבה המרחבית. נמצאו פערים חמורים במערכת ההכנות הצבאית ביחס למיקום המסיבה ולאיומים הפוטנציאליים שחלו עליה.

  • לא בוצעה הערכת מצב ייעודית בדרג החטיבה לקראת קיומה של מסיבת רבת משתתפים, בשטח פתוח במהלך סוף שבוע שכולל חג. לכן, לא הועברו עדכונים והנחיות ברורות לכוחות הגזרתיים. מרבית הכוחות הללו לא הכירו את קיום המסיבה ובתוך כך גם את מיקומה, היקפה, כוח האבטחה המצוי בה וכן את סדר הפעולות הנדרש בעת אירוע ביטחוני המהווה איום על המשתתפים.

  • העובדה כי המשך קיומה של המסיבה, שהחלה ב-5.10, לא עלה במסגרת הערכת המצב האוגדתית בליל המתקפה - היא שגיאה. שיח עמוק בנושא עשוי היה להביא להחלטה על סגירת המסיבה.

זירת המסיבה ברעים
לא התקיים שיח על המסיבה בהערכת מצב בליל הטבח, הכוחות ששהו בשטח לא ידעו על קיומה
  • ההחלטה של מפקד החטיבה הצפונית לאבטח את קו המגע ולא להקצות כוח צבאי למתחם ומרחב המסיבה - היא שגיאה. זאת בהתחשב בהיקף המשתתפים הגדול, במועד ובמיקום הרגיש של המסיבה. סביר להניח כי לכוח צבאי במתחם הייתה יכול להיות תרומה משמעותית בהשהיית האויב וחיבור המבצעי לכוחות בגזרה.

  • המערכת המבצעית קרסה, והכוחות לא ידעו על ממדי האסון בזמן אמת.

  • לא הייתה הבנה מה קורה במתחם הנובה. תמונת המצב השגויה שהצטיירה בחמ"ל החטיבה הצפונית היא כי 90% ממשתתפי המסיבה ההתפנו מהמקום ללא פגע.

  • לפי צה"ל, כוחות אוגדת עזה והחטיבה הצפונית נלחמו בקו המגע וביישובים מול מתקפה משולבת שהיה בעדיפות מספרית ובעליונות מבצעית. הלחימה במוקדים כה רבים ובנחיתות מספרית קיצונית הובילו לקושי ביצירת קשר עם הכוחות הלוחמיםף ובגיבוש תמונת המצב במשך שעות ארוכות.

  • השתלשלות האירועים וממדי האסון לא הגיעו לידיעת פיקוד הדרום וחטיבת המבצעים בזמן.

  • בשעות הראשונות למלחמה לא התקבלו בחטיבת המבצעים דיווחים חריגים הנוגעים למסיבת הנובה ביחס לדיווחים הרבים שהתקבלו במוקדים אחרים, שהיו יכולים להעיד על ההיקף וחומרת האירוע.

תחקיר נובה
  • במפקדת אוגדת עזה, מערכת הפיקוד והשליטה נפגעה קשות ולא נוצר קשר ישיר בין כוחות המשטרה והאבטחה במסיבה ובין חמ"ל אוגדת עזה. כך, לפי מסקנות התחקיר, לא שוקפה תמונת המצב לרמה הממונה.

  • ההחלטה על פינוי המסיבה ממבלים - הצילה את חייהם של רבים.

המלצות למניעת אסון עתידי

  • התחקיר ממליץ על שינוי נהלים לאישור אירועים סמוך לגבול.

  • הגדרת אירועים אזרחיים כנכסים חיוניים המחייבים היערכות ביטחונית מוגברת.

  • יש לקבוע פקודות קבועות לבעלי תפקידים באחריות צה"ל.

  • לחזק את שיתוף הפעולה בין צה"ל למשטרת ישראל.

תחקיר נובה

ההחלטות שהצילו את חייהם של אלפי מבלים

למרות הכשלים, התחקיר מציין לחיוב את ההחלטות שהתקבלו במשטרה: מפקד תחנת אופקים לשעבר, סגן-ניצב ניבי אוחנה, הבין בתוך דקות ספורות את גודל האירוע - והורה בעצמו, ללא כל הוראה שקיבל מלמעלה, לפזר את המבלים מהמסיבה. ההחלטה שלו, יחד עם ההחלטה של המשטרה והמאבטחים לחסום את ציר 232 ולפתוח ציר מילוט - הצילה חיי אלפי מבלים. כעת, בעקבות הממצאים, צפויים להיבחן צעדים למניעת הישנות אסונות מסוג זה בעתיד.

תגובת מפיקי הנובה לתחקיר

התחקיר חשף ואימת את גודל ההפקרה שחשנו על בשרנו ועוצמת המחדל שעולה ממנו היא רב מערכתית, מזעזעת ובלתי נתפשת. עם זאת, אנו מעריכים את העובדה שבפעם הראשונה מאז אותו יום ארור וקשה מנשוא, מתייצב מולנו סוף סוף גורם רשמי, לוקח אחריות, מודה בכישלונו ומתמודד עם הזעם, הכאב והשאלות הקשות. התחקיר קובע ומכיר בעובדה שמסיבת הנובה נערכה בהתאם לכל חוק ודין, ביצעה הליך רישוי סדור וקיבלה את כל האישורים הנדרשים.

התחקיר מכיר בעובדה שהופקרנו במשך שעות ארוכות ומוכיח שאפשר היה להציל עוד חיים רבים. מפיקי הנובה ורבים מחברי הצוות נשארו בשטח, פינו את המשתתפים, הגישו עזרה רפואית הצילו חיים ונלחמו כמעט בגפם, תוך שהם מחלצים מאות פצועים ובני ערובה לאורך אותה שבת.

אנו נמשיך לבנות ולשקם את הקהילה שלנו, זו היא משימת חיינו ואנו מקווים שהפעם, לא נישאר לבד במערכה.
כדי ללכת קדימה כקהילה, כחברה וכמדינה נדרש תחקיר מקיף, רב מערכתי שיביא לגילוייה המלא של האמת ויאפשר בנייה מחדש של המדינה, באמון מלא ובשותפות גורל אמיתית.