עד לפני חודשים ספורים הכפרים שבצידה הסורי של רמת הגולן היו נתונים לשליטת כוחות עוינים. כיום, לוחמי צה"ל מחזיקים בקו הגבול – בתוך מוצבים סוריים ישנים ובכפרים שננטשו במהלך מלחמת האזרחים. נוכחותם שם נועדה להבטיח את ביטחונם של תושבי הצפון.

סוריה
קו המוצבים שצה"ל הקים במרחב החיץ בשטח הסורי

צה"ל הקים תשעה מוצבים במרחב החיץ, רצועת הביטחון הסמוכה לגבול, המשתרעים ממשולש הגבולות בדרום ועד לחרמון בצפון. המוצבים מהווים מרחב אבטחה קדמי, והכוחות המוצבים בהם מגנים על יישובי רמת הגולן מתוך שטחה של סוריה. במקביל, לאורך הגבול נחפר בימים אלה מכשול ביטחוני עצום, שנועד לחזק את קו ההגנה החדש בגזרה הסורית.

המכשול הביטחוני שנחפר במרחב החיץ (צילום: N12)
המכשול הביטחוני שמוקם במרחב החיץ|צילום: N12

מאז נפילת משטר אסד בתחילת חודש דצמבר, נכנסו כוחות צה"ל לשטח הסורי ומאז הם פועלים במרחב החיץ כדי למנוע התבססות של גורמי טרור סמוך לגבול. אחת המשימות המרכזיות היא השמדת אמצעי לחימה ותשתיות צבאיות שנותרו מהצבא הסורי – במטרה שלא ייפלו לידי גורמים עוינים.

פעילות כוחות חטיבת הגולן (474) בדרום סוריה (צילום: דובר צה
פעילות של חטיבת הגולן בדרום סוריה|צילום: דובר צה"ל

לצד הפעילות הקרקעית, חיל האוויר ממשיך לבצע תקיפות ברחבי סוריה, במטרה לסכל הברחות אמל"ח ולפגוע ביכולות הצבאיות של ארגוני הטרור במרחב. מהבסיסים שבמרחב החיץ יוצאים הלוחמים לפשיטות יומיות בכפרים הסוריים – חלקם במרחק קצר מהגבול, אחרים בעומק השטח.

אמצעי לחימה שאותרו בדרום סוריה  (צילום: דובר צה
אמצעי לחימה שאותרו בדרום סוריה|צילום: דובר צה"ל

בכפר הסורי קוניטרה, לדוגמה, נוכחות צה"ל הפכה לשגרה. הכוחות נכנסים לכפר כמעט מדי יום – סורקים אחר אמל"ח, מבססים קשר עם התושבים המקומיים ומחזקים את הנוכחות הישראלית במרחב.

גבול סוריה (צילום: עמית מרטין מנשרוף)
כוחות צה"ל מבססים קשר עם התושבים המקומיים ומחזקים את הנוכחות הישראלית במרחב|צילום: עמית מרטין מנשרוף

המציאות בגבול משתנה במהירות. רק בשבוע שעבר הכריז נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על הסרת הסנקציות מסוריה, לצד צמצום הכוחות האמריקניים במדינה. בצה"ל כבר הונחו להיערך לשהות "בלתי מוגבלת" מעבר לגבול.

המציאות הסוריאליסטית מעבר לגבול מספקת אינטראקציות לא צפויות. "יש קשר דיי טוב עם האוכלוסייה פה, אפשר לראות איך התושבים מנופפים לנו לשלום. אנחנו מצידנו מנסים לעזור איפה שאפשר, גם במישור ההומניטרי", אמר אחד הקצינים שפועל במרחב.

הקושי של אנשי המילואים

על רקע המחסור החמור בחיילים כבר למעלה משנה וחצי, כשצה"ל פועל במספר זירות בו-זמנית, כדי להתמודד עם הפערים הצבא נשען על אנשי המילואים. וכך גם בגזרת סוריה – שכמעט את כולה מאיישים חיילי מילואים.

הם משאירים מאחור משפחות, עבודות, לימודים וחיים שלמים – פעם אחר פעם. "אם יקראו לנו שוב – נגיע", אומרים רבים מהם, "אבל אי אפשר להתעלם מהקושי". אחד מהם עזב תינוקת בת שמונה חודשים בבית, אחר נאלץ להפסיד תקופת מבחנים. כולם מרגישים את המחיר, אך מציינים את תחושת השליחות: "אני בן 48, אבא ל-10 ילדים וגאה מאוד להיות כאן".