יומיים אחרי שישראל הכריזה על פתיחת מבצע "מרכבות גדעון", בעזה דיווחו אתמול (ראשון) על לילה של תקיפות עוצמתיות ברצועה עם 81 הרוגים. התיעודים מהרצועה ממחישים את עוצמת התקיפות – ובשטח גוברת המורכבות: תושבים נמלטים דרומה, מספר הנפגעים גדל וגם נמשכת האנרכיה עם ביזת שקי קמח.

עזתים מתפנים דרומה (צילום: reuters)
300 אלף עזתים התפנו תוך 48 שעות, עפ"י לשכת ההסברה של חמאס|צילום: reuters

אמש, הודיע דובר צה"ל כי כוחות החלו בפעולת קרקעית במספר מרחבים בשטח הרצועה. על רקע ההודעה ובשל התקדמות טנקים באזור אל-פח'ארי, מקורות פלסטיניים דיווחו כי עזתים עזבו את אזור בית החולים האירופי.

עזתים עוזבים את אזור בית החולים האירופי
עזתים עוזבים את אזור בית החולים האירופי

סימני האנרכיה ברצועה - הולכים ומתגברים

בעזה דיווחו על 81 הרוגים בתקיפות צה"ל שבוצעו הלילה באזורים נרחבים ברחבי הרצועה. התקיפות התמקדו באזורים סמוך לבית החולים אל-עודה, בקרבת הבית החולים האינדונזי בצפון הרצועה, באל-מוואסי שבאזור אוהלי העקורים, וכן בח’אן יונס, דיר אל-בלח ובית לאהיא. התיעודים מהשטח מציגים את ההרס – והמספרים מהווים עדות לעוצמת הפעולה הצבאית ביומיים האחרונים.

במקביל, הולכים ומתרבים סימני האנרכיה בעזה. היום תועדו תושבים כשהם בוזזים שקי קמח ממחסן, שסמוך לבית החולים שהדאא' אל-אקצא בדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה. האירוע מצטרף לשורת מקרים שממחישים את איבוד השליטה של חמאס בשטח באזורים המאוכלסים.

300 אלף תושבים היגרו, 1,000 בתים נהרסו

ל-N12 נודע כי ביום חמישי נרשמה היענות נמוכה לקריאות הפינוי בצפון הרצועה, ככל הנראה בשל שיטת פרסום שונה - שהובילה לכך שהמסר לא חלחל לשטח בהיקף רחב. עד ליום שישי הפינויים התרכזו בעיקר בקרב תושבים ממזרח ח'אן יונס, בעוד שבעיר עזה ובצפון הרצועה כמעט שלא נרשמה תנועה.

אולם, החל מאתמול נצפתה תנועה ערה יותר – באל־קרארה, מזרח ח'אן יונס, בית לאהיא ובית חאנון. להערכת מקורות ברצועה, כ־3,000 תושבים עזבו את צפון הרצועה, לצד אלפים ממזרח ח'אן יונס ואל־קרארה.

נראה כי הפינויים הנוכחיים מתבצעים בעיקר באזורים שחווים ריבוי תקיפות, ולאו דווקא בעקבות ההודעות שפורסמו – ככל הנראה על רקע הדיווחים בתקשורת הישראלית על חידוש הלחימה תחת מבצע "מרכבות גדעון".

לשכת ההסברה של חמאס טענה אתמול כי בתוך 48 שעות בלבד התפנו יותר מ-300 אלף תושבים מצפון הרצועה וכ־1,000 בתים נהרסו – כתוצאה מהתקיפות האינטנסיביות של צה"ל במסגרת מבצע "מרכבות גדעון". בינתיים, ניכר כי גובר השיח בעזה – הן סביב עוצמת הפעולה הצבאית והן לגבי התקדמות התמרון הקרקעי של כוחות צה"ל ברצועה.

עזתים מתפנים דרומה (צילום: reuters)
העזתים מתפנים דרומה, שוב|צילום: reuters

"כולנו מוכנים להגר"

בסוף השבוע עוררה הדים יוזמה שיוחסה לדונלד טראמפ להעברת כמיליון תושבים מעזה ללוב, שעליה דווח ברשת NBC. חלק מהעזתים אף הביעו היענות: "המסמכים שלי מוכנים, אני רק מחכה שיפתחו את המעבר", ציין אחד מהם. אחר הוסיף: "כולנו מוכנים להגר".

בשיח ברשתות העזתיות נרשמה גם התייחסות לשם המבצע: "זה לא עגלות גדעון ולא מרכבות גדעון – אלו טנקי גדעון", הדגיש אחד התושבים. יש מי שטען כי המבצע החל מבחינתם כבר ב־7 באוקטובר, וכעת הוא נמצא ב"שלב האחרון – שלב ההרג, העקירה וההשתלטות הישראלית על הרצועה".

תגובות אחרות עסקו בהתקדמות כוחות צה"ל בצפון הרצועה. "איפה הצבא נמצא כעת? בבית לאהיא וג'באליא?!", תהה אחד מהם.

המו"מ בדוחא

מקורות מחמאס ומפלגים פלסטיניים נוספים לא-שרק אל-אווסט: המשא ומתן והמגעים נמשכים ולא הופסקו – אבל "לא נרשמה בהם כל פריצת דרך ממשית" עד כה.

מקור מחמאס הדגיש כי יש "התחמקות גדולה מצד ישראל כדי להימנע מהגעה להסכם כלשהו". לדבריו, "משלחת חמאס שמייצגת את הפלגים הפלסטיניים פתוחה לכל אפשרות במשא ומתן - שיכולה להוביל לסיום המלחמה ולהשגת הדרישות הצודקות של העם הפלסטיני".

המקורות הדגישו כי נעשים "מאמצים עצומים ורציניים" מצד המתווכות וארה"ב כדי לקרב בין העמדות. עם זאת, המקור בחמאס הבהיר: "אין מה לבנות על פריצת דרך או על הצלחה, ולו מינורית, כל עוד לא ניכרת כוונה אמיתית מצד ישראל המצביעה על נכונות להציע ויתורים".

המקור קשר את ההתקדמות האפשרית לכך ש"נתניהו יחדל מההתחמקויות", כך שניתן יהיה להתקרב להסכם, גם אם בשתי פעימות – בתנאי שהשלב השני יוביל להפסקת אש כוללת וקבועה.

פעילות כוחות צה
במקביל למו"מ: כוחות צה"ל פועלים ברצועת עזה|צילום: דובר צה"ל

המקורות מחמאס ומהפלגים ציינו שאין להם התנגדות להמשך המשא ומתן "כדי לאפשר סיכוי לעסקה". לטענתם, חמאס עודד את החזרה לשיחות "ללא תנאים מקדימים מצד אף אחד מהצדדים", אך ישראל "הסכימה ואז התחמקה" במהלך הפגישות והמגעים שהתקיימו בשבת והיום.

המקורות הפלסטיניים מעריכים כי דברי נתניהו על "סיומה המותנה של המלחמה" נועדו לצרכים תקשורתיים פנימיים – להעברת מסרים למשפחות החטופים ולתומכי העסקה כאילו הוא חותר להשגתה. עוד הם ציינו כי המשא ומתן חשף שהוא "לא העניק לצוות הישראלי שנמצא בדוחא כל מרחב תמרון שיאפשר הגעה להסכם".

לפי המקורות, ישראל ממשיכה להתעקש על "הסכם חלקי", ללא כל ערבויות לשלב השני או לסיום המלחמה, כדי להשיב את חטופיה – דבר שהפלגים הפלסטיניים דוחים, תוך שהם דבקים בעסקה כוללת שתביא לסיום המלחמה ולעצירתה, גם אם תבוצע בשלבים עם ערבויות ברורות ומפורשות.

_OBJ

במקביל, מקורות פלסטיניים, ישראליים ומערביים מסרו לערוץ א-שרק הסעודי: ההסלמה הישראלית בעזה נובעת מרצונו של ראש הממשלה נתניהו להגביר את הלחץ על חמאס כדי שיקבל את הצעותיו, בעוד שחמאס מתעקש על ערבויות אמריקניות להפסקת המלחמה ולנסיגה – כתנאי להסכמה לעסקה הישראלית.

בכיר בחמאס אמר לערוץ כי הארגון עדכן את המתווכות שהוא מוכן לקבל את העסקה המוצעת, אם תינתן ערבות אמריקנית לכך שהעסקה תסתיים בהפסקת המלחמה ובנסיגה ישראלית מלאה מרצועת עזה. לדבריו, "חמאס לא יסכים לוותר על קלף החטופים ללא ערבויות להפסקת המלחמה. אנחנו רוצים ערבויות מארה"ב, לא מישראל, כי אנחנו לא סומכים על אף הסכם שייחתם איתה"

המקורות מסרו כי המתווכות הערביות המליצו לחמאס להראות גמישות רבה יותר בסבב המשא ומתן הנוכחי, כדי להקל על מצוקת הרעב והעקירה בעזה, ובגלל היעדר אלטרנטיבות אחרות. מקורות מערביים אמרו לא-שרק: המתווכות העבירו לחמאס התחייבות בעל פה לכך שלא תתחדש הלחימה לאחר קיום העסקה ושחרור כל החטופים הישראלים, אבל חמאס ראה בכך התחייבות בלתי מספקת, ודרש ערבויות אמריקניות מוצקות להפסקת המלחמה ולנסיגה.

לדברי המקורות, חמאס הביע בפגישות הקודמות עם הצוות האמריקני נכונות לגמישות לגבי דרישות אחרות של ישראל לגבי הפסקת המלחמה, כמו לגבי הפיקוח על הנשק, השלטון והביטחון ברצועת עזה – מה שנחשב ל"היענות" מצד חמאס, והותיר אצל הצד האמריקני תקווה לאפשרות של סיום המלחמה.