אחרי תקופה ארוכה שבה עוקבים בפיקוד הדרום ובחיל האוויר אחר מוחמד סינוואר, אתמול (שלישי) בשעות אחר הצוהריים מזהים הזדמנות – ואז מתקבלת ההחלטה לבצע את החיסול, למרות העיתוי הרגיש שבו אנחנו נמצאים. גורם בפיקוד הדרום שוחח עם N12 אמר כי "סינוואר היה מהמתנגדים הגדולים ביותר, גם בשטח רצועת עזה, לעסקת חטופים". הוא הבהיר כי "דווקא החיסול שלו יכול לקדם עסקה".

עוד בנושא - סיקור N12

במערכת הביטחון מעריכים שזה יכול לקחת זמן, אולי גם כמה שבועות, עד שיתברר אם אכן סינוואר חוסל. כמו שהיה גם במקרה של מוחמד דף. גורמים בירושלים הבהירו הערב כי החיסול של מוחמד סינוואר הגיע בעקבות "הזדמנות מתפרצת". עובדים על זה הרבה זמן, אבל ההזדמנות שהיתה היום היא כנראה חד-פעמית, ובזמן אמת הוחלט להוציא אותה אל הפועל.

בשעות הערב המאוחרות, פרסם צה"ל תיעוד של תקיפת המנהרה שבה חוסל ככל הנראה מוחמד סינוואר. בהודעה לא נמסר מידע על החיסול ומידת הצלחתו. "צה"ל ושב"כ השמידו תשתית טרור תת-קרקעית של ארגון הטרור חמאס מתחת לבית החולים האירופאי שבחאן יונס שבדרום רצועת עזה", נכתב בהודעת דובר צה"ל. "מתחילת המלחמה, צה"ל ושב"כ פועלים להשמדה ונטרול של תשתיות תת-קרקע של ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה", הוסיפו בהודעה.

בשעות האחרונות לפני החיסול התנהלו דיונים באשר לחיסול הזה, ולאחר מכן התקבל אישור של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. גורמי הביטחון בדיונים, כולל ראש מפקדת החטופים בצה"ל ניצן אלון, מבהירים לרמטכ"ל כי אין חטופים בסביבה שבה נמצא סינוואר, וחצי שעה לאחר מכן החיסול מתבצע. גורם בירושלים אמר כי "אם סינוואר היה שם – הוא חוסל".

מעבר לחיסול הערב, בחודש וחצי האחרונים מצליחים בצה"ל לחסל יותר מ-50 פעילים בכירים בחמאס. ברגעים שלאחר החיסול נשמע הכאוס הבולט ברשת הקשר הפנימית של חמאס. את המתקפה היה ניתן לשמוע היטב מיישובי העוטף, וברגע שנשמעו הפיצוצים היה ברור לגמרי שמדובר באירוע אחר וחריג.

תקיפה בבית החולים האירופי בח'אן יונס
התקיפה בבית החולים האירופי בח'אן יונס, הערב

אם החיסול צלח - בזרוע הצבאית של חמאס בעזה נותרו בכירים בודדים: מח"ט עזה עז א-דין אל-חדאד, ראש אגף המבצעים של חמאס ראאד סעד ומח"ט רפיח מוחמד שבאנה. משרד הבריאות העזתי מסר בשעות הערב כי 16 בני אדם נהרגו ו-70 פצועים בתקיפה בבית החולים האירופי שבח'אן יונס. גם לאחר החיסול, בצה"ל תקפו את מי שמנסה להתקרב לבית החולים האירופי ולנסות לחלץ מתוך ההריסות.

ערוצים שמזוהים עם חמאס קראו בשעות שלאחר התקיפה "להימנע מהפצת שמועות". לטענתם, השמועות נועדו כדי לאסוף מידע על בכירי חמאס לצורכי מעקב וחיסול עתידי. פורסמה גם קריאה לתרום דם בבית החולים נאצר בח'אן יונס.

ערוץ שמזוהה עם מנגנוני הביטחון של חמאס הכחיש את הדיווחים בתקשורת הישראלית על הימצאותם של בכירי חמאס בבית החולים האירופי. לטענת מקור בחמאס: "הממשלה הישראלית מבקשת להיראות כבעלת הזכויות על ההישגים האחרונים בצל מאמצי הפסקת האש המתנהלים כעת. נתניהו מנסה לרצות את הימין הישראלי ולהציג מצג שווא של הישגים בעזה, בעוד שבפועל הוא 'טובע בבוץ' של הרצועה, וכוחותיו שחוקים". גם הוא הדגיש את הצורך "לנקוט זהירות רבה ולא לאמץ את נרטיב האויב, המקור האמין היחיד למידע הוא ההתנגדות".

מוחמד סינוואר, אחיו הצעיר בן ה-49 של יחיא סינוואר, היה שותף למעגל המצומצם של מתכנני טבח 7 באוקטובר. הוא היה בכיר בזרוע הצבאית של חמאס, ובחודשים שחלפו מאז חיסול אחיו הוא השתלט למעשה בפועל על הנהגתה. בעברו תפקיד כמח"ט ח'אן יונס, והיה מעורב גם בחטיפת גלעד שליט. הוא נחשב למתנגד המרכזי לכל עסקת חטופים שהוצעה. גם בחמאס חו"ל רצו להסכים לעסקאות קודמות. ייתכן וחיסולו ישפיע על הניסיונות לקדם עסקה.