מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (שלישי) לציבור דו"חות ביטחוניים שנערכו עוד לפני 7 באוקטובר, ושחשפו כבר אז כשלים ופערים חמורים בהגנה על גבול הצפון. ממצאי דוחות אלה, הוגשו באמצע אוגוסט 23 לראש הממשלה נתניהו, לשר הביטחון באותה עת יואב גלנט ולרמטכ"ל הרצי הלוי, ולנוכח זאת, נדרש היה לפי המבקר כי הדו"חות יהוו "תמרור אזהרה בדבר הפערים והכשלים בהגנה על גבולות המדינה".
על הדוחות הוטל חיסיון מלא על-ידי ועדת המשנה של הוועדה לענייני ביקורת המדינה, והיום מתפרסמים חלקים מהם שאושרו לפרסום על ידי הוועדה. אנגלמן הדגיש כי הדוחות האלה הם עדות לחשיבות הקריטית של ביקורת המדינה ולחובה של המבוקרים "לפעול לתיקון הליקויים מבעוד מועד".

הדוח שעוסק בהגנת הגבול בפיקוד הצפון, התבסס על ביקורת פתע שקיים המבקר בשמונה מוצבים בגבול במהלך יולי 23, ומהם עלו כשלים בהגנה עליו. עבודת הביקורת היתה בעקבות התגברות פעילות חיזבאללה בקרבת הגבול בתקופה זו, באופן שהפר את החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם שהתקבלה לאחר מלחמת לבנון השנייה. מטרת הביקורת היתה לבדוק את רמת הכשירות והמוכנות המבצעית של המוצבים ושל כוחות צה"ל לפעילות בטחון שוטף בפיקוד צפון לנוכח התגברות פעילות זו.
לפי ממצאי המבקר, בעת עריכת הביקורת, התגלו פערים בתחום איסוף המודיעין באזור, ועלה שסימון קו הגבול עם לבנון באמצעות חביות לא נעשה באופן ברור ורציף, מה שאפשר לפעילי חיזבאללה ולאזרחים להתקרב לאזור ולייצר חיכוך עם כוחות צה"ל. לפי המבקר, פעילים רבים מיחידת רדואן היו פרוסים בשגרה בדרום לבנון מול הגבול עם ישראל, וכ-30 מטרים בלבד הפרידו בין מוצב מסוים ברכס רמים לבין מאחז חיזבאללה שהוקם ממול למוצב, בעת הביקורת.

בביקורת עלה כי ישנם פערים משמעותיים מבחינת נשק מחלקתי בין גדוד סדיר לגדוד מילואים. כך למשל לוחמי מילואים שמשרתים באחד המוצבים לא הוסמכו לירי באמצעי לחימה מסוימים והם לא מצוידים בהם - אף על פי שמדובר באמל"ח בסיסי ביחידות חי"ר בצה"ל. באחד המוצבים אף לא היה מוצב אמל"ח מסוג מסוים כלל, מכיוון שחיילי המילואים בו לא הוסמכו להשתמש בו. לפי המבקר, מדובר ב"פער מבצעי ופגיעה בקטלניות הכוחות והגברת הסיכון לחיילי המילואים".
כמו כן, נמצא כי המוצבים בגבול לבנון בחטיבה המרחבית חירם, אינם מצוידים באמצעי לחימה מסוימים, אפילו שהם עשויים לשפר את אבטחתם מפני תקיפה, ושלוחמים מחטיבת כפיר לא עברו אימונים באמל"ח מסוים מאז הכשרתם הבסיסית.

כשל נוסף נמצא בתקינות רכבי הסיור – שהובילו מפקדים לבטל סיורים מבצעיים, ובאחד המוצבים התגלה כי יש פער בזמינות שלהם ובתקינות שלהם. כמו כן, עלה כי בחלק מהמוצבים שנבדקו, חלק מהסיורים הרכובים הם ברכבים לא ממוגנים. גם מבחינת הגדר התגלו בעיות: בשני מוצבים, ההתרעות בגדר, שעליה חיישני מגע, הופעלו מספר רב של פעמים במקרים שבהם לא מדובר היה בחדירות של אויב. לפי המבקר מצב זה עלול לשחוק ולפגוע ברמת המוכנות והדריכות של הכוחות כשהם בודקים התרעות על נגיעה בגדר. כמו כן, עלה כי נכון ליוני 23', רק חלק מגדר הגבול המיושנת, הוחלפה במכשול מורכב ומתקדם כחלק מפרויקט הצבא של "מגן הצפון" שנועד להחליף אותה.

המבקר המליץ אז לנתניהו ולקבינט לבחון את המשמעויות שעולות מאי עמידת לבנון בהחלטה 1701, ושיסכמו מדיניות שתענה על הבעיה המבצעית שנוצרת בעקבות כך; כמו כן הוא המליץ לרמטכ"ל לבחון את המענה המבצעי, סדר הכוחות ואמצעי הלחימה שנדרשים בגבול, לנוכח מגמת התגברות האיומים מלבנון באותה עת, ולפיקוד צפון ואגף המבצעים לבחון את הוראות הפתיחה באש בקרב הכוחות בגבול, לשם חיזוק ההרתעה ושמירה על חיי חיילים – לאחר שכמה מהם התלוננו בפני המבקר שמדרג הפעולות שנדרש מהם עד לפתיחה באש "אינו מותאם לאיום הנשקף להם".
כמו כן, הומלץ לטפל בסוגיית הימצאות אמצעי לחימה בכלל המוצבים, לפעול להשלמת החוסרים בתחמושת אימונים, ולכך שהכוחות הסדירים והמילואים יהיו מאומנים ומוכשרים להשתמש באמצעי הלחימה. המבקר ציין כי טיוטות הדוח נשלחו לראש הממשלה, שר הביטחון ולצה"ל לצורך קבלת התייחסותם עוד לפני המלחמה – ושתגובת הצבא התקבלה שבוע וחצי לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל.
תגובת דובר צה"ל:
"צה"ל רואה חשיבות בביקורת, למד את ממצאיה והגיב לדוייח כאמור בחודש ספטמבר 2023. ממצאי הדו"ח מתייחסים לביקורת שבוצעה לפני המלחמה בחודש יולי 2023, ואינם משקפים את המצב הקיים בשטח.
"טרם פרוץ המלחמה, צה"ל החזיק במגוון תכניות מבצעיות המותאמות לתכניות האויב, אימן ושמר על כוננות של סדייכ מתאמן בגזרה וחטיבות מהירות שבעת הצורך יתנו מענה מבצעי מהיר לתרחישים השונים. תכניות אלו עודכנו בהתאם להערכת המצב ופריסת הסד"כ, והופעלו במהלך מלחמת "חרבות ברזל".
"צה"ל ערוך באופן שוטף למגוון תרחישי קיצון באמצעות תרגילים הכוללים סד"כ משמעותי ממספר חטיבות ואוגדות בתוואי שטח שונים על מנת להתכונן בצורה המיטבית לאירועים שונים. כמו כן, בהתאם לתפיסת ההגנה בה בין כל ישוב ישראלי לבין הגבול ישנו מוצב צה"לי, מוצבים קיימים חודשו וכן נבנו מוצבים נוספים.
"לאורך השנים צה"ל משקיע רבות במוכנות למערכה בגבול הצפון והנושא נדון באופן תדיר במהלך שנת 2023. צה"ל שידרג, חיזק והוסיף אמצעים טכנולוגיים והנדסיים למכשול "מגן הצפון", פעל לחישוף שטחים מיוערים והסיר תשתיות טרור ממרחב הגבול. כמו כן, מחלקות ההגנה בישובים הוגדלו, נוספו מרכיבי הגנה רבים לישובים, והמחלקות מקיימות אימונים על פי תכניות סדורות. צה"ל רואה חשיבות רבה בכוחות הבטחון השוטף, כחלק מכך הוקצו ללוחמים במשימות הקצה משאבים ואמצעי לחימה שונים".