2,000 קילומטרים מהבית, עשרות מטוסי קרב ישראליים חמושים בפצצות מדויקות חצו פעמיים את שמי המזרח התיכון למשימה קריטית נגד החות'ים בתימן. לאחר שטיל בליסטי נחת בסמוך לנתב"ג וסיכן את אחד העורקים האסטרטגיים של ישראל, יצאו טייסי חיל האוויר פעמיים למבצע נועז שתכליתו אחת – לשלוח מסר ברור למיליציה הפרו איראנית. כך נראית התקיפה הישראלית - מעיניהם של מי שביצעו אותה במו ידיהם.


"הכל מתחיל מהפוש בחדשות שפגע טיל בנתב"ג"
המבצע המורכב החל להתגלגל מרגע הפגיעה בנתב"ג, והתגובה הישראלית הייתה מהירה. "פה התגובה המהירה הייתה מאוד חשובה בשביל שנעביר את היעד שהציבו לנו הדרג המדיני", מסביר אחד מהם. "נדרשנו להכין את המטוסים כמה שיותר מהר, בצורה הכי טובה שיש, על מנת שיגיעו ליעד, לבצע, לחזור בשלום".
הטייסים היו דרוכים מהרגע הראשון. "הכל מתחיל מהפוש בחדשות שפגע טיל בנתב"ג, ומשם אתה יכול להסיק שמתישהו יגיע הטלפון או העדכון שצריך אותך", משתף אחד מהם. "ואז מתחילים לתכנן הכל, מלהכין את המטוסים על ידי הצוות הטכני, עד לתכנון את הלו"ז והמטרות. השיח עם המטה והמודיעין הוא שוטף עד לעלייה למטוסים".

כשהטייסים מתארים את הרגעים הקריטיים של ההכנות, הם מדגישים את מורכבות האופרציה וכמות הגורמים המעורבים בה. "הרבה הרבה מאוד גורמים מתעסקים בזה, מהמטרות במודיעין שמשפיעות בסוף על איזה נ.צ אתה מכניס למטוס, עד לעבודות בטייסת שהיא מתחלקת להכנת המטוסים", מסביר טייס נוסף.

"התקלה הכי קטנה 2,000 קילומטר מהבית יכולה להיות קריטית"
הוא מדגיש את הדיוק הנדרש בכל שלב: "המטוסים צריכים להיות שמישים והחימושים צריכים להיות שמישים כי התקלה הכי קטנה 2,000 קילומטר מהארץ היא יכולה להיות משמעותית יותר גדולה ולהשפיע על המשימה".
"הדבר הראשון שרואים זה את החיוך של הצוות הטכני שרואה לך שחזרת בלי כל החימושים, והם יודעים שביצעת את המשימה", משתף אחד הטייסים. "וברגע שאתה מכבה את המנועים, פותח את החופה ויורד מהמטוס – שם יש פריקת מתח יחסית גדולה".

"אני חושב שהתקיפות האלה הן אזהרה טובה לכל אויב שקיים. כל מי שרוצה לפגוע בנו שאנחנו יכולים ונגיע לכל מקום", סיפר אחד הטייסים ומסביר שהוא מוכן גם לתקוף בזירות אחרות, עם מסר ברור לאיראן: "אני מוכן לתקוף איפה שיגידו לי".
בעידן הדיגיטלי, קשה להסתיר מהבית את העובדה שזה עתה השתתפת במבצע היסטורי. "בדרך כלל לא מתקשרים ומעדכנים, אבל בתקופה שלנו ובעולם הזה, אחרי שאתה לא זמין לבית במשך כמה שעות ואז רואים את העדכונים בחדשות, מבינים מה עשית," מספר אחד הטייסים. תחושת הגאווה מלווה את הטייסים גם לאחר המבצע. "תחושת גאווה גדולה, כי אתה יודע שהתכוננת לזה הרבה מאוד זמן ושעשית בצד את המשימה בצורה הטובה ביותר," אומר אחד מהם.

"בתקיפה השתתפו מעל 50% אנשי מילואים"
נתון שעלה בשיחה הוא המספר הגבוה של אנשי מילואים שהשתתפו במבצע. "אני חושב שיש דברים שקוראים בתקשורת ולא רואים אותם בשטח", אומר אחד הטייסים. "ההירתמות שיש באנשי המילואים, ביחד עם אנשי הקבע והסדירים בצה"ל, היא מדהימה". הוא מפרט: "ספציפית גם בתקיפה האחרונה, היו מעל 50% אנשי מילואים שהשתתפו בה, גם בצוות הטכני וגם בצוות האוויר".
"תקיפה אחרי תקיפה, פחות מ-24 שעות אחת אחרי השנייה"
האתגר גדל משמעותית כשמדובר במבצעים רצופים. "זה שזה תקיפה אחרי תקיפה ויום אחרי יום גורר מורכבות יותר גדולה גם בהכנה בטייסת, גם באופרציה הכללית שצריכה להגיע למקום כל כך רחוק פעמיים, פחות מ-24 שעות אחת אחרי השנייה. זו יכולת מדהימה שיש לצה"ל", מדגיש אחד הטייסים.

בינתיים, הטייסים ממשיכים בשגרת האימונים, מוכנים למשימה הבאה. "כמו שהיינו מוכנים לתימן, כך אני מוכן גם לזירות אחרות, בטווחי זמן כאלה, בטווחי זמן קצרים", הם מסכמים.