כמעט חמישה חודשים לאחר תחילת הפסקת האש בגבול הצפון, צה"ל השלים מהלך אסטרטגי משמעותי שמשנה את מאזן הכוחות באזור. הוקמו חמישה מוצבים חדשים בשטח לבנון עצמה, ומספר מוצבים נוספים בין הגבול ליישובי הצפון - שינוי דרמטי בתפיסת ההגנה על העורף הישראלי.

"אנחנו מספקים הגנה על התושבים והיישובים בצורה שהיא לא זהה ולא דומה למה שהיה", הסביר מפקד מילואים בגזרה. המטרה ברורה: למנוע הישנות של אירועי 7 באוקטובר בגזרה הצפונית, ולאפשר לתושבי הצפון לחזור לבתיהם בביטחון, וצה"ל אינו ממתין להתקפות מצד חיזבאללה. "כל התבססות שאנחנו מזהים, כל תנועה חשודה, אנחנו לא מחכים הפעם שיפתחו עלינו באש,," תיאר מפקד חטיבה באזור. "מסמנים להם שהם לא רצויים, ואם זה לא עוזר - תוקפים בחזרה". מאז הסתיימה המלחמה באופן רשמי, חיסל צה"ל בלבנון למעלה מ-130 מחבלים שהפרו את תנאי הפסקת האש. המסר ברור: הפעם, הכללים השתנו.

המוצבים החדשים בצפון
איתור רחפן בגבול (ארכיון)

אחד החידושים המשמעותיים ביותר הוא הקמת מוצבים צה"ליים בתוך שטח לבנון. "מה שאתה רואה מכאן זה מוצב צה"לי שנמצא בתוך שטח לבנון, והמהות של השהייה של החיילים בפנים - להגן על תושבי שלומי ועל תושבי חניתה מתוך שטח לבנון ולא רק מתוך שטח מדינת ישראל", הסביר קצין בכיר.

"אנחנו מצליחים עם הרחפנים שיש לנו לראות עד 8 קילומטר פנימה לתוך לבנון ולתקוף אם זה רחפנים מתאבדים או רחפנים שמטילים חימוש," סיפר בכיר ביחידת הרחפנים במיל'.

המוצבים החדשים בצפון
איתור בעזרת רחפן (ארכיון)

חישוף השטח: שינוי הטופוגרפיה לטובת ישראל

שינוי מרכזי נוסף לאורך הגבול הוא חישוף נרחב של השטח. לאורך כל הגזרה, מראש הנקרה במערב ועד הר דוב במזרח, הוסרו יערות וצמחייה במטרה לפתוח את שדה הראייה ולשפר את השליטה של הצבא. "אין עכשיו בן אדם שיכול לרדת מהרכס ולתוך הוואדי. אם תלך מעבר לגדר ותסתכל לתוך הוואדי, אתה תראה אותו מחורץ לגמרי והוא פתוח", תיאר קצין. החישוף יצר מרחב ביטחון שבו היכולת של חיזבאללה לבצע חדירה דומה לזו שביצע חמאס ב-7 באוקטובר קטנה משמעותית.

בית שנפגע מירי חיזבאללה במטולה (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
בית שנפגע מירי חיזבאללה במטולה (ארכיון)|צילום: יוסי זמיר, פלאש 90
שרפות בצפון כתוצאה מהמטחים הכבדים (צילום: כב
שרפות בצפון כתוצאה מירי חיזבאללה (ארכיון)|צילום: כב"ה צפון

החזרת האמון של תושבי הצפון בצה"ל

למעלה מ-60 אחוזים מתושבי הצפון כבר חזרו לבתיהם, והנוכחות הצבאית המוגברת היא חלק מהותי מהחזרת תחושת הביטחון. "התושבים מגיעים ורואים שהחיילים פה. לא כמו שהיה לפני המלחמה, שהחיילים היו רחוקים. אנחנו כל בוקר שם, כל ערב שם, כל צוהריים מסתובבים. הם יודעים שהחיילים פה בשבילם", תיאר קצין את תחושת הביטחון שמוענקת לתושבים שחזרו. "אם הייתי גר פה באחד היישובים, הייתי חוזר הביתה. לגמרי, כן", טען הקצין.

למרות ההתקדמות המשמעותית, הדרך לחזרת כל תושבי הצפון לבתיהם עודנה ארוכה. השקט בגבול הצפון מתעתע ובלתי צפוי, והאיזון החדש עדיין שברירי. עם זאת, המוצבים החדשים והשינויים האסטרטגיים שהוביל צה"ל בגבול הצפון מסמנים שינוי בתפיסת הביטחון. אם בעבר הסתמכה ישראל על הרתעה וענישה בדיעבד, כעת המדיניות ברורה: נוכחות קבועה בשטח, יכולת תצפית משופרת, ומדיניות סיכול פרואקטיבית. המהפכה הביטחונית בצפון היא אולי הערובה הטובה ביותר להחזרת התושבים לבתיהם ולשיקום של אזור שספג מכה קשה במהלך המלחמה.