האיחוד העולמי של חכמי ההלכה המוסלמים שיושב בקטאר הצית סערה בסוף השבוע כשפרסם פסק הלכה הקורא לג'יהאד נגד ישראל ולהתערבות צבאית מידית של כל המדינות הערביות והמוסלמיות. בתגובה חריפה, מוסד המופתי המצרי, גוף רשמי של השלטון במצרים, תקף את הפתוא וכינה אותה: "הרפתקה חסרת שיקול דעת שתביא לעוד הרס ולאסונות על הפלסטינים עצמם".
עימות תיאולוגי זה אינו מתרחש בחלל ריק, אלא על רקע המתיחות המדינית המתמשכת בין מצרים לקטאר, שהחריפה לאחרונה בעקבות פרשת קטארגייט. המחלוקת הדתית משקפת את הקרע העמוק בעולם הערבי בין המחנה הפרגמטי המבקש להימנע מהסלמה אזורית, לבין הגורמים הרדיקליים המקדמים עימות כולל עם ישראל.


האיחוד העולמי של חכמי ההלכה המוסלמים הוא ארגון סוני-קיצוני שמזוהה עם האחים המוסלמים, אלא שהפתוא שהוציא עורר עימות. הוא כולל שורת קביעות הלכתיות נחרצות: "חובת ג'יהאד במלחמה נגד הכיבוש בפלסטין על כל מוסלמי", חובת התערבות צבאית מידית מצד מדינות ערב והאסלאם; חובת הטלת מצור על "האויב הציוני" ביבשה, בים ובאוויר, וכן הקמת ברית צבאית אסלאמית להגנת האומה והרתעת התוקפים.
מוסד המופתי המצרי פרסם אתמול (שני) הצהרה חריגה, שבה גינה את פסק ההלכה. "לשום גורם או קבוצה אין זכות לקחת סמכות בפרסום פסקי הלכה בנושאים רגישים אלו, באופן שמפר את כללי השריעה ומסכן את ביטחון החברה ואת יציבותן של מדינות האיסלם", הוא הדגיש.
"התמיכה בעם הפלסטיני ובזכויותיו הלגיטימיות היא חובה הלכתית, אנושית ומוסרית, אבל בתנאי שהתמיכה תהיה במסגרת מה שישיג את האינטרסים של העם הפלסטיני, ולא על מנת לשרת אג'נדות או הרפתקאות בלתי מחושבות, שיביאו לעוד הרס, עקירה ואסונות על הפלסטינים עצמם", הוסיף מוסד המופתי המצרי.
עוד ציינו כי "הקריאה לג'יהאד ללא התחשבות ביכולות האומה ובמציאות המדינית, הצבאית והכלכלית היא קריאה חסרת אחריות שמפרה את עקרונות השריעה המחייבים להתחשב בתוצאות. השריעה האסלאמית דורשת הערכת אינטרסים ונזקים, ומזהירה מפני החלטות נמהרות שאינן מתחשבות באינטרס הציבורי, ואף עלולות להביא להכפלת הפגיעה באומה ובחברה".
יוסף מחפוד לוי, מומחה לשפה הערבית ולתרבות האסלאמית, אמר ל-N12: "בפסקי ההלכה דתיים, הכול עניין של פרשנות. בפתוא (פסק הלכה) שכתבו לביצוע ג'יהאד כנגד ישראל, מציינים חכמי הדת באיחוד העולמי לחכמי הדת המוסלמים, כי ביצוע ג'יהאד מלחמתי כנגד ישראל הוא מצוות חובה קודם כל על המדינות המקיפות את ישראל, בניהן מצרים, ירדן ולבנון, ולאחריהן שאר המדינות הערביות והאסלאמיות. ובסופו של דבר, זו מצוות חובה על כל מוסלמי ברחבי העולם שיכול לעשות זאת".
מחפוד הדגיש כי "כנגד פסק ההלכה של האיחוד, יוצאים דווקא אנשי הדת במוסד לפסקי הלכה שבמצרים, שטוענים כי אין רשות לאף 'איחוד' או התארגנות להכריז על ג'יהאד, כיוון שמדובר בנושא רגיש ומדוקדק. העיקרון שעליו מסתמכים אנשי הדת במצרים, הוא המַצְלַחַה (תועלת), שבמקרה זה הוא האינטרס הציבורי ושלום הציבור. לשיטתם יציאה לג'יהאד מזויין כנגד ישראל תגרום כרגע נזק למדינות ערב ולפלסטינים, וכי הנזק (מַפְסַדַה) עולה על התועלת (מַצְלַחַה)".
"לא רק מוסד פסקי ההלכה שבמצרים, יוצא הלכתית כנגד האיחוד העולמי לחכמי הדת המוסלמים. ארגון זה נמצא ברשימת ארגוני הטרור של סעודיה, בחריין, איחוד האמירויות ומצרים, דבר המעיד על התפיסות השונות של פרשנות דתית", הוא סיכם.