רונן פורטנוי ז"ל, ששירת למעלה מ-300 ימי מילואים מאז תחילת המלחמה, נמצא ללא רוח חיים בבסיס מצודת יהודה, לאחר שנורה בראשו. מאז האירוע, שהתרחש לפני כשבועיים וחצי, בני המשפחה כואבים ומחפשים תשובות לשאלות שנותרו פתוחות. "למרות הנסיבות החריגות – לא בוצעה נתיחה לאחר המוות, לא קיבלנו את תוצאות החקירה, לא את הטלפון שלו, אפילו לא הסבר ראוי", סיפר אלכס פורטנוי, אחיו של רונן.

רונן שירת למעלה מ-300 ימי מילואים מאז תחילת המלחמה ומאז המקרה משפחתו דורשת תשובות ונתקלת במבוכה, שתיקות וסימני שאלה שהולכים ומתרבים. לדבריהם של בני המשפחה, כל הגורמים שעמם שוחחו - ניסו להניח בפניהם גרסה אחת - התאבדות. 

רונן פורטנוי ז
שירת למעלה מ-300 ימי מילואים, רונן פורטנוי ז"ל|צילום: באדיבות המשפחה

 

"זה חזר על עצמו שוב ושוב, כאילו מדובר במסר שצריך לשתול בנו. אבל לא הוצגה שום הוכחה לכך", אומר אחיו. "אני מצוי בכאב עמוק שלא נותן לי מנוח – כאב של אח שכול שמנסה לחשוף את האמת על מותו המסתורי של אחיו".

אלכס מסביר כי המנח שבו נמצא רונן, הפציעות בגופו, הסימנים הלא מוסברים בצוואר ובאזורים אחרים - לא תואמים תרחיש של התאבדות ומדגיש שמאז האירוע מספרים למשפחה כי לא התקבל תיאור ברור של מה שאירע: "המידע המועט שקיבלנו - סותר ומבלבל. הגרסאות משתנות מאדם לאדם, ממסמך למסמך, נראה שכל מי שבא 'לאסוף מידע' - אוסף רק לעצמו. אנחנו נשארים לבד, בתוך החושך".

רונן פורטנוי ז
"רוניק לא היה אדם שנשבר. ערב לפני שוחחנו והוא היה נשמע רגוע ושמח", אלכס אחיו של רונן משתף|צילום: באדיבות המשפחה

אחיו של רונן ז"ל, מתקשה לקבל את גרסת הצבא: "רוניק לא היה אדם שנשבר. רק ערב לפני שוחחנו והוא היה נשמע רגוע, שמח ומתכנן את העתיד", סיפר. בני המשפחה אמרו כי כל החיילים בבסיס חזרו על משפט אחד: "שום דבר לא שמענו". לדבריהם, גם ההתנהלות לאחר המוות הייתה בלתי נתפסת: "רונן נקבר רק בסוף היום השני בשעה שמונה בערב. לא הייתה הודעה פומבית על מותו. רק לאחר שהתעקשנו - פורסם פוסט קצר באינסטגרם של הגדוד, ורק אז התחילו לדבר על זה".

לטענת המשפחה, בשלב מסוים גם נאמר להם שלא כדאי לראות את הגופה, בשל חומרת הפציעות. "התחננו לראות אותו - ורק לאחר לחץ כבד, אפשרו לאבא שלנו להיכנס. מזל. אחרת לא היינו רואים את מה שראינו - ולא שואלים את השאלות שמסרבות להרפות".

רונן פורטנוי ז
רונן פורטנוי ז"ל|צילום: באדיבות המשפחה

מלבד הביקורת על התנהלות צה"ל, המשפחה ביקשה גם להעלות שאלה רחבה יותר על תנאי השירות במילואים: "אם לא היינו במצב שבו חיילים משרתים ימים ושבועות ברצף אולי דברים כאלו לא היו קורים. אבל יותר מזה, היחס שאחרי המוות, הוא הכתם הכואב ביותר".

"אנחנו לא מחפשים נקמה. אנחנו מבקשים כבוד. אמת שקיפות. ואת הזכות הבסיסית של כל משפחה בישראל - לדעת מה קרה לבן שלה", אמרו בני המשפחה.


תגובת דובר צה"ל: "צה"ל משתתף בצער המשפחה השכולה וימשיך ללוותה. בעקבות האירוע נפתחה חקירה של המשטרה הצבאית החוקרת, המתנהלת בימים אלו. חקירה זו עוסקת בהשתלשלות האירועים שקדמו למות המנוח, לרבות סיבת המוות. עם סיומה, ייבחנו ממצאיה, ולאחר מכן יוצגו למשפחה בשקיפות, כמקובל".