הכנות להרחבת הפעולה: עשרות אלפי צווים נשלחו לחיילי המילואים שחלקם מגויסים כבר מאות ימים, זאת לפני מהלך קרקעי משמעותי נוסף ברצועה. במערכת הביטחון והדרג המדיני נמצאים בהכנות האחרונות לקראת אפשרות של מהלך נרחב בעזה, כך פרסמנו אמש (שלישי) במהדורה המרכזית. על הפרק: ההכרעה הצבאית של חמאס - או עסקה להשבת החטופים.
הרמטכ"ל כבר הבהיר מהו סדר העדיפויות מבחינת צה"ל, וגם ההנחיות המדיניות לא שונו, אך יותר ויותר קולות מבפנים קוראים להכרעה צבאית לפני השבת החטופים. שר האוצר סמוטריץ' הבהיר שמבחינתו סדר העדיפויות ברור והמטרה העליונה היא לא החזרתם של 59 החטופים בעזה: "זה מאוד מאוד מאוד חשוב - זאת לא המטרה הכי חשובה". ראש הממשלה נתניהו הדגיש: "במלחמה יש יעד עליון, והיעד העליון הזה הוא הניצחון על אויבינו - ואת זה אנחנו נשיג".

לפי ההערכות, ההכרעה צפויה בתוך שבועות ספורים, עם מהלך שיכלול שני שלבים: הראשון - הגברת הלחץ הצבאי על עזה במטרה לייצר עוד חלון הזדמנויות לעסקה. השני - אם מהלך זה ייכשל, גיוס של מאות אלפי חיילי מילואים לטובת כניסה קרקעית רחבה והכרעת חמאס.
"הרמטכ"ל איל זמיר הציע דרך ביניים", אמר אלוף במיל' גרשון הכהן. "אנחנו נלך למהלך צבאי, ואנחנו לא מוותרים על החטופים. יש מפקדים שמאמינים שאפשר למצוא את דרך הביניים - הלוואי שהם יצליחו". אל"מ במיל' חזי נחמה תומך בגישה התקפית: "צה"ל צריך לפעול לפי עקרונות התורה הצבאית הבסיסית, כיבוש שטח, פינוי אוכלוסייה, טיהור השטח מהאויב, והחלת ממשל צבאי ככל שיידרש. רק כך נגיע להכרעה ולהשבת החטופים".
חשש ממהלך נרחב: "כיבוש עזה - טעות"
מנגד, יש קולות שמזהירים מהשלכות קשות. ד"ר מיכאל מילשטיין הזהיר כי "כיבוש מלא של עזה הוא הדבר הכי גרוע שיכול להיות. זה לא מבצע קטן - אלא מהלך שישנה את חיינו ואת הדיוקן של ישראל להרבה מאוד זמן, עם מחיר כלכלי, ביטחוני ומדיני כבד. חמאס אולי ייפגע, אבל ימשיך לפעול כארגון גרילה וטרור".

לפי צה"ל, הוצגו לקבינט מספר חלופות עם הבדלים דרמטיים בזמן, במספר הנפגעים, בסכנה לחיי החטופים ובכמות חיילי המילואים הנדרשת. האלוף במיל' ישראל זיו אמר: "אין לך היום אויב להילחם איתו. חמאס נמצא במצב הישרדות, מחפש מטרות וכל מהלך של כיבוש רק יגביר את הפגיעות בכוחותינו".
כעת בצה"ל מבינים: אם הולכים להכרעה - זו חייבת להיות מערכה קצרה, עוצמתית, ובעלת מטרה ברורה, אחרת לא יישמר אמון החיילים. גרשון הכהן הוסיף: "הם לא הולכים למהלך כולל לכיבוש כל עזה - יש דאגה גדולה. מתפללים שזה יצליח".

תחושת הספק: "צה"ל לא באמת מתכוון להכרעה"
אבל יש גם תחושת ספק. אל"מ במיל' חזי נחמה סיפר: "שוחחתי עם בכירים בפיקוד הדרום - הם אומרים: 'בתוכנית יש דברים נכונים, אבל צה"ל לא באמת מתכוון להכרעה'. חיילי המילואים שוב מגויסים. הממשלה צריכה להבין - זו ההזדמנות האחרונה שלה, הכדור האחרון במחסנית וצריך להשתמש בו בתבונה".
גם ישראל זיו מצביע על מגבלת המשאבים: "כוח המילואים הוא משאב שהולך ופוחת. אי אפשר להמשיך ולגייס באותו הקצב. כל גיוס בא על חשבון גזרה אחרת - הצפון, יהודה ושומרון. זו החלטה שדורשת ויתורים".
השאלה המרכזית שנותרה פתוחה: האם הפעם ניתן לעשות משהו אחר ולא עוד מאותו הדבר שלא הביא עד כה להשבת החטופים או להכרעת חמאס? בצה"ל ובמערכת הביטחון יש מי שסבורים שכן ורק שילוב בין לחץ צבאי, עצירת הסיוע ההומניטרי, ואיום ממשי באי-שיקום הרצועה, עשוי לייצר תוצאה אחרת.

"זאת לא תהיה השמדה של כל חמאס", הדגיש זיו. "יש שם פוטנציאלית שני מיליון חמאסניקים. צריך להגיע להסכם שבו מישהו מחליף את חמאס. כוח בכוח לא עובד - ראינו את זה גם בלבנון וגם בעזה".
גם ד"ר מילשטיין לא מסתיר את הביקורת: "אין כרגע תכנון, אין אסטרטגיה, אנחנו ממשיכים שנה ושבעה חודשים עם אותן טעויות. אולי צריך להחליף את הצוות, אלה שבראו את הקונספציה ב-7 באוקטובר, ממשיכים לנהל, וסביר להניח שהקונספציה ממשיכה לעוות להם את התפיסות".
ומה לגבי היום שאחרי? בצמרת הביטחונית מזהירים: בלי מהלך מדיני רחב היקף, שיתואם עם ארה"ב, מדינות המפרץ, ירדן ומצרים, ישראל עלולה להיגרר לממשל צבאי מתמשך בעזה, בלי סוף, ובלי תכלית. כדי לסיים את המלחמה - חייבים לבנות מציאות חדשה מעבר לגבול.