כוחות צה"ל פתחו היום (רביעי) באש סמוך למשלחת דיפלומטית בעת שהגיעה לכניסה למחנה הפליטים ג'נין, לצורך סיור במקום. אין נפגעים מהירי. בצבא הסבירו שמשלחת הנציגים הזרים סטתה מהמסלול שאושר לה, והחיילים בשטח ביצעו ירי באוויר כדי להרחיק אותם. איטליה זימנה לשיחה את שגריר ישראל בעקבות התקרית.

 

המשלחת הדיפלומטית כוללת שגרירים ממדינות ערב ומדינות זרות, שהגיעה למקום כדי לקבל תדרוך על מצב העיר ומחנה הפליטים. המושל הציג בפניהם סקירה מפורטת על המצב הכלכלי בעיר, השפעות המבצע על התשתיות, הנזקים הכלכליים וההרס הנרחב, וכן על מצבם של כ-22 אלף פלסטינים שעזבו את בתיהם במחנה.

דיווחים פלסטיניים: אירוע חריג בג'נין
דיווחים פלסטיניים: אירוע חריג בג'נין - צה"ל פתח באש לעבר משלחת
דיווחים פלסטיניים: אירוע חריג בג'נין
אל-ג'זירה: במשלחת שביקרה בג'נין היו כ-25 שגרירים ודיפלומטים ערביים ואירופים

משרד החוץ הפלסטיני גינה את התקרית החריגה: "הפרה חמורה ובוטה של המשפט הבין-לאומי ושל היחסים הדיפלומטיים המעוגנים באמנת וינה משנת 1961, שמבטיחה הגנה וחסינות למשלחות דיפלומטיות. מדובר בהסלמה מסוכנת בהתנהלות הכיבוש, שמעידה על זלזול שיטתי בדין הבין-לאומי ובחסינותם של נציגי מדינות זרות בשטחה"

דיווחים פלסטיניים: אירוע חריג בג'נין
דיווחים פלסטיניים: אירוע חריג בג'נין - צה"ל פתח באש לעבר משלחת

המשלחת כללה שגרירים ונציגים ממצרים, ירדן, מרוקו, האיחוד האירופי, פורטוגל, סין, אוסטריה, ברזיל, בולגריה, טורקיה, ספרד, ליטא, פולין, רוסיה, יפן, רומניה, מקסיקו, סרי לנקה, קנדה, הודו, צ’ילה, צרפת, בריטניה ומדינות נוספות.

גורמים בצבא: המשלחת סטתה מהמסלול שתואם

גורמים בצה"ל הסבירו שכניסת המשלחת הדיפלומטית לג'נין נעשתה בתיאום, והועבר לאנשי המשלחת מסלול מאושר שאליו הם צריכים להיצמד בשל הימצאותם בשטח לחימה פעיל. עם זאת, בצבא טוענים שהמשלחת סטתה מהמסלול והגיעה לאזור שאסור לה לשהות בו.

מבצע חומת ברזל בג'נין (צילום: reuters)
כוחות הביטחון בג'נין. בצבא הסבירו: "המשלחת הגיעה לאזור שאסור לה לשהות בו"|צילום: reuters

כמו כן,  בצבא הסבירו שהכוח בשטח, שלא ידע שהמשלחת תעבור לידו, ביצע ירי לאוויר ולא לעבר המשלחת על מנת להרחיק את החשודים מהאזור, ללא פגיעה בנפש. 

בצה"ל הבהירו כי בתום האירוע ולאחר שהתברר כי מדובר במשלחת דיפלומטית, מפקד אוגדת איו״ש תת-אלוף יקי דולף, תחקר באופן מיידי את האירוע. בנוסף, מפקד המנהל האזרחי תת-אלוף הישאם אבראהים, ניהל שיחות עם נציגי המדינות ועדכן אותם בממצאי התחקיר הראשוני שנערך בנידון.