המגעים לעסקת חטופים: אמש (שישי) פרסמנו ב"אולפן שישי" כי בישראל ממתינים לתשובת חמאס להצעה המצרית, וגורם במו"מ מעריך כי השילוב בין הלחץ הצבאי למדיני יכול ליצור הזדמנות שעוד לא הייתה. גם משפחות החטופים עודכנו שהושגה התקדמות משמעותית ושניתן להגיע לפריצת דרך תוך ימים.

עם זאת, בישראל לא מתכוונים לתת למו"מ להימרח - ומציבים יעד של עד שבועיים, כדי שנדע אם המגעים מבשילים לכדי עסקה, או מתקדמים ל"שלבים אחרים בתוך המערכה הצבאית".

גורם שמעורה במשא ומתן אמר שיש מגעים אינטנסיביים מול המתווכות, כשמי שמובילה את הסבב הזה הפעם זו מצרים, שהשבוע דווח שההצעה שהגישה מדברת על שחרור 8 חטופים חיים. בישראל לוחצים ומנסים למקסם את ההצעה למסר דו-ספרתי של חטופים חיים.

נשיא ארה
הפעם - מצרים מובילה ולא קטאר. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם נשיא מצרים א-סיסי בבית הלבן, ארכיון|צילום: רויטרס

ואצל המשפחות, הכול קורע לב. בין היתר, יש חשש כבד מאוד למי שמוחזקים במקומות שצה"ל לא נמצא בהם, שם הם נמצאים בתנאים קשים, עם שובים אלימים מאוד, והורי החטופים מנהלים מרתון של שיחות.

אבל עוד לפני מספר החטופים שישוחררו, צריך גם לסגור את המפתחות לשחרור ואת אופן נסיגת הכוחות. ישראל עומדת עכשיו ב"פינג פונג" הזה, ומעוניינת בהפסקת אש מצומצמת יותר בזמן - לא 70 ימים, יותר לכיוון 50-40 ימים.

עזתים מפגינים נגד חמאס והמשך המלחמה (צילום: פלאש 90)
ישראל עומדת על הפוגה ל-50-40 יום. עזתים מפגינים נגד חמאס והמשך המלחמה, ארכיון|צילום: פלאש 90

בישראל גם עומדים על שחרור של החטופים כבר בתחילת העסקה, ולא בפעימות. מעבר לאיטיות המייסרת, זה גם לא משאיר זמן אמיתי לדון במו"מ. בישראל מעוניינים גם בעדכון על מצבם של כל החטופים החיים, וגם רוצים לראות איך מבטיחים את שלומם - גם מבחינת תזונתית וגם מבחינת טיפול רפואי שנדרש. וויטקוף והאמריקנים לוחצים חזק בעניין הזה.

השילוב בין הלחץ הצבאי - הרחבת הפעולה הקרקעית, תפיסת שטח ועצירת הסיוע ההומניטרי - ללחץ המדיני - עשוי להשפיע על חמאס. בישראל מזהים שמוחמד סינוואר הוא המכשול המרכזי שמונע את התקדמות העסקה.

משאיות סיוע הומניטרי בעזה (צילום: reuters)
השילוב בין הרחבת הפעולה ועצירת הסיוע מביא ללחץ על חמאס. משאיות סיוע הומניטרי בעזה, ארכיון|צילום: reuters

הפעולה הצבאית שנעשית כעת ברצועה מתמקדת בתפיסת שטחים. הכוחות מרחיבים את הפרימטר (מרחב החיץ לאורך כל גבול הרצועה), ומשתלטים על עוד אזורים בצפון הרצועה שמחזיקים בהם. בתוך ימים בודדים ישלימו בצה"ל את ההשתלטות על ציר מורג ויתחילו להרחיב אותו. עם השלמת המהלך צה"ל כבר יחזיק בכמעט 40 אחוזים משטח הרצועה.

כל מערכת הביטחון - הרמטכ"ל, ראש המוסד, ראש השב"כ וגם האלוף הממונה על השבויים והנעדרים - תומכת במהלך הצבאי שמתבצע. זהו למעשה שלב ראשון של מהלך גדול, שאם המו"מ לא יצלח, אנחנו נראה איך ישראל הולכת עד הכרעת חמאס.