שנה וחצי אחרי פרוץ המלחמה, מערך המילואים של צה"ל מתמודד עם משבר הולך וגובר. אחוזי ההתייצבות צונחים, המוטיבציה בירידה והעומס על אלה שכן מתייצבים פעם אחר פעם ועוזבים את השגרה רק הולך וגדל. מפקדים בשטח מזהירים: "אם לא יהיה שינוי אמיתי, לא יהיה מי שיילחם במלחמה הבאה". עזה, לבנון, סוריה ויהודה ושומרון. הצבא מתוח בימים אלה מקצה לקצה, והמשימות רק הולכות ומתרבות. המחסור שזועק לשמיים גורם לתופעות שלא נצפו עד כה כגון שכנוע, שינוע כוח אדם בין היחידות בצורה מסיבית וחיפוש אנשי מילואים ברחבי הרשת.

הנתונים שזוהו בצבא לראשונה מדאיגים על רקע השיח הציבורי סביב חוק הפטור מגיוס. מתחילת המלחמה ועד חודש פברואר השנה נרשמה ירידה של יותר מ-40 אחוז בהתייצבות למילואים. "אם אני משווה את זה לתחילת הלחימה, היינו ב-100 ואפילו 300 אחוז. היום אנחנו באזור ה-50, 70 אחוז לכל היותר", העיד עוז עמוס, מפקד במילואים. הבעיה חמורה במיוחד על רקע המחלוקת סביב חוק הפטור מגיוס, שגורמת לתחושת חוסר שוויון בנטל.

עוז עמוס מ
עוז עמוס מ"מ במילואים

המחיר האישי גובר ככל שמתמשכים הסבבים

המחסור באנשי מילואים הביא לתופעה חדשה: מפקדים מגייסים חיילים באופן עצמאי דרך הרשתות החברתיות. אבל גם זה לא מספיק. "אם תהיה מלחמה מחר, אני חושב שכן תהיה פה בעיה כי אני נכנס עם מחלקה שהיא לא מספיק אורגנית", התריע עוז. "חייל שבא לחודש ונמצא בבית חודשיים, בזמן שהחבר'ה שלו יוצרים אורגניות ביניהם, ואז פתאום במלחמה הוא כן מגיע - אי אפשר. צריכים לדעת להילחם ביחד".

שיחה עם מפרסמת מודעה לגיוס מילואים בפייסבוק
שיחה עם מפרסמת מודעה לגיוס מילואים בפייסבוק

בניסיון להתמודד עם המצב, החל צה"ל להחזיר בחצי השנה האחרונה למילואים אנשים שקיבלו בעבר פטור, אך גם צעד זה אינו מספק מענה הולם. "אנשים איבדו את העבודה שלהם במילואים האלה, ואנחנו בשנת מלחמה, זה רק צפוי ללכת ולעלות", שיתף רועי, מפקד במילואימניקים. רבים מהם קוראים לשינוי מהותי: "אני חושב שצריך לקרות פה רפורמה במעמד המשרת. משהו שהוא מקובע בחוק, מעכשיו ועוד עשרות שנים קדימה. אפליה מתקנת כלפי מילואימניקים שחייבת להיות".

רועי פרנק מ
רועי פרנק מ"מ במילואים

תמרור אזהרה למקבלי ההחלטות

מערך המילואים של צה"ל נשען במשך עשרות שנים על תחושת שליחות, רעות והבנה שכשצריך, כולם מתייצבים. אבל השנה וחצי האחרונות שינו את הכללים. השחיקה גוברת, המוטיבציה יורדת, והתחושה בשטח ברורה: בלי שינוי אמיתי, קשה יהיה להמשיך כך לאורך זמן. "אנחנו צריכים עזרה, אנחנו צריכים עוד כתפיים תחת האלונקה", סיפר רועי. "בסוף הסבב הזה תפסנו את הראש ואמרנו, אני לא מדבר רק על עצמי, אני מדבר כמפקדים, כקצינים - אין מצב שהם יגיעו לסבב הבא". זהו תמרור אזהרה שמקבלי ההחלטות אינם יכולים להרשות לעצמם להתעלם ממנו. מערך המילואים, עמוד השדרה של צה"ל, קורס תחת הנטל.