מאז התחדשה הלחימה ברצועת עזה לפני כחודש, שוגרו למעלה מ-16 טילים בליסטיים מתימן לעבר ישראל, אך כ-50% מהשיגורים נכשלים – כך מסרו היום (שני) גורמים ישראליים ששוחחו עם N12. לדברי אותם גורמים, רבים מהשיגורים נכשלים בשל קשיים טכניים. הירידה בכמות האזעקות לעומת הירי שבוצע בשלבים המוקדמים יותר של הלחימה, נובעת גם מהעובדה שרבים מהשיגורים שכן מצליחים – מיורטים על ידי מערכת חץ 3 הישראלית ומערכת THAAD האמריקנית.

נפילת שברי יירוט בבית באזור ירושלים (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
נפילת שברי יירוט על בית באזור ירושלים בינואר|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

הגורמים הישראלים ציינו כי קיים שיתוף פעולה הדוק בין ישראל לארצות הברית, כמו גם מדינות אחרות - שמסייע גם נגד החות'ים וגם נגד איומים אחרים. בשורה התחתונה, כמות השיגורים לא פחתה במקצה הנוכחי של הירי (מאז התחדשות הלחימה בעזה), וכמות האזעקות פחתה בעיקר בזכות היירוטים והכשלים במערכות הירי בתימן.

אתמול הופעלו אזעקות בטווח רחב – מאזור ירושלים ועד גוש דן, השפלה והשומרון, בעקבות שיגור של טיל בליסטי מתימן. מערכות ההגנה האווירית הצליחו ליירט בהצלחה את הטיל, מחוץ לשטח הארץ. מצה"ל נמסר כי "התרעות הופעלו במספר מרחבים בשטח המדינה, לאחר בדיקה עולה כי מדובר בטיל בודד אשר שוגר מתימן. בוצעו ניסיונות יירוט והטיל ככל הנראה יורט בהצלחה. ההתרעות הופעלו על פי מדיניות".

זירת נפילת הטיל הבליסטי מתימן (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
נפילת שברי יירוט של שיגור מתימן, לפני כ-3 חודשים ביפו|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

בשבועיים האחרונים נמשכו התקיפות האמריקניות בתימן, נגד יעדים של החות'ים ובוצעו כמה ניסיונות מצד החות'ים לירות טילים לעבר ישראל. הירי אתמול מגיע בזמן שבו ארה"ב ואיראן, בת ברית של החו'תים, מקיימות שיחות עקיפות בסוגיית הגרעין.

השיגורים מתימן - סיקור N12

לישראל וארה"ב מספר שכבות הגנה מפני טילים בליסטיים: מערכת "חץ 3" הישראלית – יירוט במרחק מאות קילומטרים מחוץ לאטמוספרה, מערכת "חץ 2" הישראלית – יירוט סמוך לגבול האטמוספרה, מערכת THAAD האמריקנית – מערכת ליירוט טילים בליסטיים לטווח קצר ובינוני, ומערכת AEGIS על משחתות אמריקניות – מצוידת בטילי SM-3A2 שמיירטים טילים במרחקים של מאות קילומטרים.

מערכת THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) הוצבה בישראל באוקטובר האחרון ומי שמפעיל את הסוללות הם חיילים אמריקנים. היא פותחה על ידי חברת לוקהיד מרטין ונועדה ליירט טילים בליסטיים קצרי-טווח, בינוניים ובינוניים-ארוכים בשלבי המעוף הסופיים שלהם, בתוך האטמוספירה ומחוצה לה. המכ"ם של המערכת, מסוג AN/TPY-2, מאפשר גילוי טילים ומטוסים במרחק העולה על 2,000 ק"מ, ומשתף מידע עם מערכות ההגנה האווירית האחרות.

אזעקות ברחבי הארץ בעקבות שיגורים מתימן
אזעקות ברחבי הארץ בעקבות שיגור מתימן אתמול

המערכת פועלת בשיטת "פגע והשמד" (Hit-to-Kill), כך שטיל היירוט שלה אינו נושא ראש קרב אלא מסתמך על ניצול האנרגיה הקינטית של מעופו בעת פגיעתו במטרה. לפי דיווחים, THAAD כבר יירטה בהצלחה לפחות שבעה טילים בליסטיים ששוגרו מתימן. על רקע המבצע שמנהלת ארה"ב בתימן נגד החות'ים, ובצל איומיו של הנשיא דונלד טראמפ לתקוף את מתקני הגרעין באיראן אם לא תקיים מו"מ על תוכנית הגרעין שלה, הערוץ הסעודי "אל-חדת'" דיווח כי ארה"ב העבירה לישראל סוללת THAAD נוספת להגנה מפני טילים בליסטיים, וכן שתי סוללות פטריוט, כחלק מחיזוק ההגנה האווירית על ישראל.

פיקוד המרכז של צבא ארה"ב (CENTCOM) משמש כמטרייה הגנתית לכל פעילות ההגנה האווירית. ישראל הועברה לאחריותו בתחילת 2021, והוא אחראי על 21 מדינות במזרח התיכון ובמרכז אסיה. הפיקוד "מתיך" את התוצרים האלקטרוניים שמגיעים מאמצעי הגילוי השונים ומאפשר לייצר תמונה משולבת של איומים בזירה – ולהתאים להם במהרה אמצעי יירוט.