כוחות חטיבה 474 פעלו במהלך הלילה במרחב תסיל שבדרום סוריה, החרימו אמצעי לחימה והשמידו תשתיות טרור – כך הודיע הבוקר (חמישי) דובר צה"ל. במהלך הפעילות, מספר חמושים ירו לעבר כוחות צה"ל במרחב. הכוחות הגיבו לעברם בירי, וחיסלו מספר מחבלים חמושים מהקרקע ומהאוויר. מדובר צה"ל נמסר כי הכוחות השלימו את משימתם במרחב, וכי אין נפגעים לכוחותינו. "הימצאות אמצעי לחימה בדרום סוריה מהווה איום על מדינת ישראל. צה"ל לא יאפשר קיום של איום צבאי בסוריה ויפעל נגדו", הוסיפו.

אזרחים בסוריה מדווחים על כך שבשעות האחרונות פוזרו כרוזים בכפר כואיה במערב דרעא, ובהם נקראו התושבים להימנע מנשיאת נשק בשטח הכפר וסביבתו, וכן להימנע ממעבר הכביש המחבר בין הכפר לאזור אגן הירמוך, שהוא משולש הגבולות בין סוריה, ירדן וישראל. 

אבו מוחמד אל ג'ולאני, ארדואן (צילום: Turkish Presidency/Mustafa Kamaci, getty images)
מסר לארדואן. נשיא טורקיה בפגישה עם נשיא סוריה|צילום: Turkish Presidency/Mustafa Kamaci, getty images

עוד בנושא - סיקור N12

התקיפות הלילה הגיעו לאחר שלהק המודיעין בחיל האוויר עקב בתקופה האחרונה אחרי אמל"ח ויכולות אסטרטגיות בבסיסי התעופה הצבאיים תדמור ו-T4, שהיו בשליטת צבא אסד. הלילה בתקיפה נרחבת, חיל האוויר השמיד את היכולות האלה כדי לשמר את העליונות האווירית במרחב. בין היתר הותקפו מסלולי טיסה, מאגרי דלק ומכ"מים.

במקביל לתקיפת הבסיסים האוויריים, פעלו כוחות צה"ל גם מהקרקע – ותקפו מטרות טרור במרחק נרחב יחסית מאזור החיץ. התקרית שבה נפתחה אש לעבר הכוחות אירעה כ-14 ק"מ מהגבול, אחרי מרחב החיץ. המטרה הייתה להשמיד אמצעי לחימה שצה"ל ידע שיש שם.

כשעה לתוך הפעילות, באזור השעה 00:00, מספר מחבלים פתחו באש על הכוחות. המחבלים היו במרחק של מאות מטרים בודדים מהכוחות. עדיין לא ידועה זהות המחבלים, אך בשטח התנהלו חילופי אש במשך למעלה משעה. מספר מחבלים חוסלו, ולא היו נפגעים בקרב כחות צה"ל.

שר הביטחון ישראל כ"ץ התייחס היום לחיסול המחבלים בסוריה ולתקיפות חיל האוויר בשדות התעופה. "אני מזהיר את שליט סוריה ג'ולאני: אם תאפשר לכוחות עוינים לישראל להיכנס לסוריה ולסכן אינטרסים ביטחוניים ישראליים - אתה תשלם מחיר כבד ביותר", אמר כ"ץ. "פעילות חיל האוויר היא אזהרה כלפי העתיד - לא נאפשר לפגוע בביטחון מדינת ישראל".

צה
הכרוזים שפוזרו לטענת הסורים

התקיפות על בסיסי חיל האוויר הלילה, מגיעות על רקע ניסיונות של צבא טורקיה להשתלט על הבסיס האסטרטגי T4. לפי דיווחים באתר הקטארי  MIDDLE EAST EYE, בשטח הבסיס שנמצא במחוז חומס במדינה, תכננו הטורקים הרחבה שבה יוצבו מערכות הגנה אווירית. מאז הדחת בשאר אסד בדצמבר, אנקרה ודמשק מנהלות משא ומתן על הסכם הגנה. לממשלה הסורית החדשה אין די כוחות צבאיים מתפקדים, ולכן היא דנה עם טורקיה בקבלת הגנה אווירית וצבאית.

בעוד שישראל רואה בנוכחות צבאית טורקית בסוריה איום פוטנציאלי, טורקיה שואפת לייצב את מצבה באמצעות יכולותיה הצבאיות. בנוסף, היא רוצה למלא את הוואקום שנוצר בעקבות נסיגת רוסיה ואיראן מסוריה. טורקיה גם מתכננת להגביר את המאבק נגד דאעש, תנאי מרכזי של ארה"ב כדי שתשקול לסגת מהאזור. גורם המעורה בפרטים אמר כי טורקיה כבר החלה לפעול להשתלטות על בסיס T4. הוא הוסיף כי מערכת הגנה אווירית מסוג "היסאר" תיפרס בבסיס "כדי לספק לו כיסוי אווירי".

_OBJ

גם בשבוע שעבר פעל חיל האוויר בסוריה, והשלים סדרה נוספת של התקפת תשתיות צבאיות שנותרו בשטח המדינה והיו שייכות לצבא אסד. לאחר התקיפה, צה"ל עדכן כי זוהו מספר מחבלים חמושים שירו לעבר כוחותינו בדרום סוריה. הכוחות השיבו אש, וכלי טיס תקף את המחבלים. זוהתה פגיעה במטרה ואין נפגעים לכוחות צה"ל.

בתקיפה קודמת, הושמדו בבסיס T4 כ-20 מטוסי סוחוי מתוצרת רוסיה, ובתקיפה נוספת הושמדו באותו בסיס מגדל הפיקוח, האנגרים של מטוסים ומסלולי טיסה. השלמת השמדתו של הבסיס היא על מנת להוציאו מכלל שימוש עתידי של המשטר הנוכחי בסוריה, שעשוי לנסות ולפעול נגד ישראל ביום מן הימים.