כיממה לפני המראתו לפגישה הראשונה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, התייחס היום (ראשון) ראש הממשלה בנימין נתניהו לתוכן השיחה הצפויה - ושב על המסר לפיו רצוי "לאחד שורות" לפני הנסיעה. "אין חילוקי דעות גדולים בתוך הליכוד בהקשר של טראמפ", אמר בישיבת שרי הליכוד ("שרינו") שנערכה לפני ישיבת הממשלה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אני מכיר את טראמפ שנים אבל נפגש איתו לראשונה בתפקידים הממלכתיים שלנו", הוסיף נתניהו. "אחרי שמונה שנים של ניווט מורכב גם עכשיו צריך להמשיך להתנהל בחוכמה, ונמשיך לדון בקבינט".
בישיבת הממשלה אמר נתניהו: "זו פגישה חשובה מאוד גם לביטחון ישראל, גם למעמדה הבינלאומי של מדינת ישראל שהולך ומתחזק, וגם לאינטרסים הלאומיים הכוללים שלנו. לקראת הפגישה אני מקיים בימים האחרונים דיונים רבים עם ראשי מערכת הביטחון, המל"ל, משרד החוץ וכמובן התייעצויות נוספות".
"אני שומע ומבין שיש התרגשות גדולה לקראת המפגש הזה, עם כל מיני מוטיבציות מאחוריה, אבל המוטיבציה שלי היא אחת בלבד: השיקול העליון שלי הוא לדאוג קודם כל לביטחון מדינת ישראל, לחזק את הברית האיתנה עם ארה"ב, לחזק אינטרסים לאומיים אחרים שלנו שקשורים בטבורם בעוצמת הקשר עם ארה"ב", הוסיף. "זה מחייב מדיניות אחראית, זה מחייב מדיניות של שיקול דעת - וכך אני מתכוון לנהוג. אני ניווטתי את היחסים בין ישראל לארה"ב באופן מושכל, ואמשיך לעשות זאת גם עכשיו".
"לא צריכים ששרים ילמדו את נתניהו"
למרות המסר של נתניהו, בליכוד ובימין המשיכו הלחצים על נתניהו להציג חזון מדיני אחר שכולל סיפוח או החלת ריבונות. השרה מירי רגב אמרה בתום ישיבת השרים כי "זאת פגישה שהיא הזדמנות היסטורית לישראל. ממשל טראמפ מדבר בזמירות אחרות מאשר בשמונה השנים האחרונות ואומר שההתנחלויות הן לא מכשול לשלום".
"במהלך הישיבה בירכתי את ראש הממשלה ואיחלתי לו הצלחה לקראת פגישתו עם טראמפ", הוסיפה רגב - שמתחה ביקורת מרומזת על שרי הבית היהודי: "אנחנו לא צריכים ששרים ילמדו את ראש הממשלה ויחנכו אותו מה החשיבות ההיסטורית והביטחונית של יהודה ושומרון. יהודה ושומרון היא חלק מישראל, תמיד הייתה, וברורים לנו האינטרסים הלאומיים והביטחוניים".
שרת התרבות הדגישה כי "הפתרון בוודאי הוא לא מדינה פלסטינית. יש הבדל בין מעמד השטח ומעמד התושבים יש מנעד רחב של פתרונות. כשנגיע ונצטרך לדבר על העניין נדון בפתרונות. אני סומכת על ראש הממשלה שיעמוד בצורה עניינית כפי שעשה עד היום על האינטרסים הביטחוניים של ישראל ובוודאי בכל מה שקשור להתיישבות להרחבת ההתיישבות ולבנייה בהתיישבות".
השר אופיר אקוניס הוסיף: "חזרתי על עמדתי בישיבת שרי הליכוד, התנגדתי למדינה פלסטינית. אינני זקוק להתווית הדרך מצד בנט: יש רוב גדול בליכוד המתנגד למדינה פלסטינית".
מנגד, שרת המשפטים איילת שקד אמרה: "למי אתייחס אם לא לטראמפ, למזג האוויר? המפלגה הרפובליקנית הסירה את הקמת מדינה פלסטינית מהמצע שלה. אין סיבה שממשלת ימין ישראלית תאגף אותה משמאל. קוראת לראש הממשלה להתנער מרעיון המדינה הפלסטינית ולהציב אלטרנטיבה אחרת, אנחנו מאחלים לו המון בהצלחה - זה רגע היסטורי עם יכולת להשיג הישגים חסרי תקדים. חשוב מאוד ששרים בממשלה יביעו את דעתם ושממשלת ימין תקיים את האידיאולוגיה שלשמה היא נבחרה".
גם יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, התייחס לסוגייה לקראת הדיון שייערך היום בקבינט: "החזון של מדינה אחת לשני עמים שדוחף אליה נפתלי בנט משרת את המטרה ששואפים אליה אויבי ישראל - אובדן זהות מדינת ישראל כמדינת הלאום היהודית. נתניהו צריך להחליט אם הוא טס לארה"ב כראש ממשלת ישראל או כשר החוץ של נפתלי בנט".
"על נתניהו להחליט אם הוא ממשיך את הזחילה המביכה אחר בנט והימין הקיצוני שששים לספח אל מדינת ישראל מיליוני פלסטינים", הוסיף הרצוג, "או שהוא פועל לראשונה בכהונתו במנהיגות ובאחריות וחוזר בפגישתו עם נשיא ארה"ב על המחויבות של ישראל לפתרון שתי המדינות. פתרון שיבטיח את המשך קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית עם רוב יהודי - האינטרס הלאומי העליון של מדינת ישראל."