כיממה לאחר ביקור נתניהו בבריטניה, בממלכה מוסיפים להיות מודאגים ממדיניות הממשלה - ובפרט מחוק ההסדרה, שאושר אמש (שני) בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. היום שלח השר הבריטי לענייני המזרח התיכון, טוביאס אלווד, הצהרה ביקורתית נגד החוק הטרי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"החוק סולל את הדרך לצמיחה משמעותית בהתנחלויות בעומק הגדה המערבית", כתב, "והדבר מהווה מקור לדאגה גדולה. בעינינו זה מסכן את הדרך לפתרון שתי המדינות".
השר הבריטי הוסיף: "כחבר של ישראל במשך שנים רבות, אני מגנה את אישור החוק בכנסת - מהלך שפוגע במעמד ישראל מול עמיתיה הבינלאומיים. אנו מדגישים את תמיכתנו בפתרון שתי המדינות, שיוביל לישראל בטוחה מטרור לצד מדינה ריבונית פלסטינית".
גם שר החוץ הצרפתי ז'אן-מארק ארו הביע את התנגדותו. "אני מגנה את אימוץ החוק אמש על ידי הכנסת המסדיר אלפי יחידות דיור שנבנו על שטחים פרטיים פלסטיניים בגדה המערבית", אמר. "החלטת האו"ם הזכירה בברור שההתנחלות על כל צורותיה אינה חוקית בעיני החוק הבינלאומי. אני קורא לישראל לכבד את התחייבויותיה הבינלאומיות ולחזור בה מחוק זה".
גם באיחוד האירופי ממהרים להעביר לישראל מסר ברור של התנגדות: הבוקר (שלישי) הודיעו שרי החוץ של האיחוד על דחיית פסגה דיפלומטית עם ישראל שתוכננה לסוף החודש - במחאה על מדיניות הבנייה בהתנחלויות.
אמש התקיימה פגישה של מועצת שרי החוץ של האיחוד האירופי, בה דנו במפגש עם דיפלומטים ישראלים בשם "פסגת האסוציאציה" שתוכננה לסוף פברואר עד מועד סופי טרם נקבע. במפגש החליטו שרי החוץ שלאור הפעילות החקיקתית בכלל וחוק הסדרה בפרט, שלא לקבוע מועד למפגש.
באיחוד לא ביטלו לגמרי את המפגש, אלא סיכמו כי ידונו מחדש בקיומיו. גורמים דיפלומטים ישראלים אישרו כי אכן מדובר בתגובה לחוק ההסדרה, אך במשרד החוץ לא התייחסו לדיווחים.
במקביל התייחס גם שליח האו"ם למזה"ת ניקולאי מלדנוב לחוק ההסדרה ואמר כי יש לו השלכות חוקיות מרחיקות לכת לישראל. "הוא מאוד מפחית את הסיכויים לשלום ערבי - ישראלי", אמר מלדנוב.