נתניהו יצא מחר (שני) לוושינגטון לפגישה ראשונה עם הנשיא טראמפ כשמעל השמחה והציפיות הגבוהות מהמשכה של ידידות מופלאה מעיבים חששות וחריקות מהימין. קודם לכן הוא צפוי לעמוד מול ישיבת קבינט סוערת היום שבה יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט צפוי לתבוע ממנו לנצל את מה שהוא מכנה "רגע היסטורי" ולהתנער בבית הלבן מרעיון המדינה הפלסטינית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בישיבה מחר צפוי נתניהו להציג בפני חברי הקבינט את היעדים לנסיעה. בין הנושאים שבכוונתו להעלות בפני טראמפ: תיאום ולחץ בעניין אירן, דרישה למנוע נוכחות אירנית בסוריה בכל הסדר וכן העניין הפלסטיני. אנשי הבית היהודי בראשות בנט וכן שרים בליכוד לוחצים על נתניהו ללכת "עד הסוף" מול טראמפ. היעד של בנט: לא לחזור על רעיון שתי המדינות ולסגת מנאום בר אילן.
"אם בהודעתם יזכירו את המחויבות להקמת פלסטין, או 'שתי מדינות' בניסוח כזה או אחר, כולנו נרגיש זאת בשנים הקרובות על בשרנו – האדמה תרעד", כתב השר בנט בדף הפייסבוק שלו. "אם בעידן טראמפ-נתניהו ישראל בוחרת להקים את פלסטין, אין דרך חזרה. יובל שנות התיישבות יעמדו בסכנה. שתי מילים – 'מדינה פלסטינית' - הן אסון היסטורי. אסור שהן יאמרו, זהו המבחן שלנו".
ההערכות הן שבנט ינסה לחלץ מנתניהו התחייבות ברוח הזו בקבינט, אבל אנשי נתניהו מגיבים בעצבנות. "בנט חושב שהוא מנהל את ראש הממשלה", אומרים בכירים בסביבת נתניהו. "התבטאויות שרים לפני הדיון הסגור עם טראמפ עלולה לחבל בשיחות", הבהיר גורם מדיני בכיר.
לקראת הפגישה: התייעצויות בלשכת רה"מ
בינתיים, בלשכת ראש הממשלה, במל"ל ובגופים הביטחוניים מתקיימות בימים אלה התייעצויות לקראת פגישת נתניהו עם הנשיא טראמפ. גם השגריר דרמר הגיע השבוע לארץ להתייעצויות והכנות. ביום חמישי האחרון התקיימה ישיבה אצל ראש הממשלה ישיבה עם כל הגופים הרלוונטיים, יחד עם שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש המוסד ובכירים נוספים במערכת הביטחונית.
בנט וגם שרים בליכוד כבר רומזים שנתניהו לא מספיק נחרץ בעניין המדינה הפלסטינית וזה מה שהוביל את טראמפ להתבטאות נגד ההתנחלויות בריאיון שהעניק ל'ישראל היום'. "יש שטח מוגבל שנשאר. כל פעם שאתה לוקח אדמה להתנחלויות נותר פחות שטח", אמר טראמפ. "אני לא מישהו שמאמין שלהתקדם עם ההתנחלויות זה טוב לשלום". התבטאות כזו – מבחינת הימין – היא נורת אזהרה.
נתניהו, לעומת זאת, מאמין שהיעד בנסיעה הוא לייצר קשר אישי וליצור אמון עם הנשיא הטרי. נתניהו יודע שהוא יתקבל בחום, בין היתר מאחר שצפויה להתקיים גם פגישה בין רעייתו שרה למלאניה טראמפ. השאלה היא האם הוא יוכל לחזור ארצה עם תמורות מדיניות קשיחות, כאלה שירצו את שרי הימין שמנסים לחשק אותו.