בבריטניה התפרסם לפנות בוקר (רביעי) דוח של ארגון אמנסטי, שקורא לחרם מצד כמה מאתרי התיירות הפופולריים בעולם נגד אתרי מורשת יהודיים.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
מדובר בדוח שמגיע ככל הנראה על רקע מספר השיא של התיירים שהגיעו לישראל בשנה שעברה, שרבים מהם עוברים באופן טבעי בים המלח, בעיר העתיקה בירושלים, בכותל ובעיר דוד. הדוח הזה בעצם מנסה לייצר קו מחבר בין התיירות באתרים האלו לתמיכה בכיבוש ובניסיון למחוק את הזיקה ההיסטורית של הפלסטינים לאזור.
מדובר בקמפיין שקורא בפירוש ל-airbnb לחזור בהם מהכוונה להפסיק את פעילותם מעבר לקו הירוק – והקריאה לא קשורה רק לאתרים ביהודה ושומרון, אלא גם בירושלים ובים המלח. הארגון קורא גם לאתרי booking, expedia ו-tripadvisor להחרים את אתרי התיירות הללו, ולמדינות שבתחומן פועלים אותם אתרים לחוקק חוקים שיגבילו את הפעילות שלהם בנוגע לאתרים שישראל מנסה לדברי מחברי הדוח לקשר את עצמה היסטורית לכאן.
ההאשמה המרכזית של הדוח היא שהחברות הללו מרוויחות מפעילותן בשטחים כבושים בזכות מה שמכונה בו "תיירות יהודית" – ולכן תומכות אקטיבית בהפרות זכויות אדם. בין היתר, נכתב בדוח כי ישראל הקימה התנחלויות בסמוך לאתרים ארכיאולוגיים במטרה ליצור קשר בין ישראל המודרנית להיסטוריה היהודית, וכי ישראל מתעלמת מארכיאולוגיה לא-יהודית כדי לשכתב את ההיסטוריה ולמזער את חלקם של הלא-יהודים באזור.
בדוח נכתב כי שלושת האתרים בהם ביקרו התיירים הרבים ביותר במהלך שנת 2017 היו בעיר העתיקה בירושלים: הרובע היהודי, הכותל המערבי וכנסיית הקבר. באמנסטי לא מתייחסים לעובדה שמדובר במקומות הקדושים ביותר ליהדות ולנצרות, ומדגישים את העובדה כי הם ממוקמים בשטח שנכבש במלחמת ששת הימים ומציגים זאת כבעיה שיש לפתור אותה.
"עיתוי הקמפיין אינו מקרי"
זאת ועוד: בדוח נטען כי 45% מהתיירים הזרים שהגיעו לים המלח קשורים למפעל ההתנחלויות בשטח C, כי רובו בשטח כבוש – זאת למרות העובדה שאזור המלונות עליו מדובר נמצא דווקא בתוך גבולות הקו הירוק.
הטענות מבוססות על ריאיונות שערכו פעילי אמנסטי עם תושבים בגדה ועל שורה של ארגונים ישראליים ופלסטיניים. רוב הראיונות אנונימיים. בנוסף, הדוח מבוסס לא על עובדות שבארגון אספו באופן עצמאי, אלא על שלל ארגונים אחרים המצוינים בדוח, בדוח בצלם, יש דין, שלום עכשיו, עיר עמים, סוכנויות או"ם שונות, EAPPI (פעילים של מועצת הכנסיות הפועלים במסווה של תיירים), דיאקוניה (ארגון נוצרי של הממשלה השוודית) ועוד.
"עיתוי הקמפיין אינו מקרי, ומתואם עם פרסומה הקרב של 'הרשימה השחורה' של האו"ם להחרמת שורה ארוכה של חברות ותאגידים הפועלים בישראל", טוענים ממכון המחקר NGO monitor. "הקמפיין מתמקד באתרי תיירות תיירות בעלי זיקה להיסטוריה התנ"כית והמורשת היהודית, כולל ירושלים. אין זה מפתיע כיוון שאמנסטי ידוע בסובלנותו כלפי גילויי אנטישמיות בשורות הארגון ומאמץ באופן רשמי מדיניות BDS ברורה נגד מדינת ישראל ללא כל התייחסות לאזורי סכסוך אחרים בעולם".
גם במשרד החוץ דחו את הדוח ומסרו: "שוב אמנסטי הוציאו דוח מדובר פוליטי עוין ומגמתי.מוטב שאמנסטי יתמקדו בפגיעה בזכויות אדם באיראן וסוריה, במקום לפעול נגד ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".
שר ירושלים ומורשת, זאב אלקין, מסר בתגובה: "אני מצר על כך שארגון אמנסטי בחר בדפוס אנטישמי קלאסי. במקום להסיק את המסקנה הנכונה - שריבוי אתרי מורשת יהודית ביהודה ושומרון מלמד על השורשים שלנו וזיקה עמוקה של יהודה ושומרון ללב ההיסטוריה היהודית - אמנסטי החליט לעסוק בהכחשת האמת ההסיטורית, ולפעול נגד אתרי מורשת יהודיים. פעם אחרונה שראינו פעילות מכוונת נגד אתרי מורשת זה היה בפעילות של דאע"ש בסוריה. אבל שום קמפיין בין לאומי אנטישמי לא ינתק אותנו מאתרי המורשת שלנו וכשר ירושלים ומורשת אמשיך לפעול בכל הכח בפיתוח אתרי מורשת יהודית בירושלים וביהודה ושומרון".
השר לעניינים אסטרטגיים וביטחון הפנים, גלעד ארדן, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "אמנסטי הפך למנהיגה בקמפיין ה-BDS האנטישמי. הדוח שיפרסם הלילה בנוגע לישראל הוא ניסיון שערורייתי לעוות את העובדות, להתכחש למורשת היהודית ולעשות דה-לגיטימציה לישראל". עוד אמר ארדן: "כפי שהחלטת פלורידה בנוגע ל-Airbnb מוכיחה, כניעה ל-BDS מגיעה כעת עם מחיר".
שר התיירות יריב לוין הגיב לפרסום: "שום כוח בעולם לא ישנה את האמת ההיסטורית הפשוטה - ארץ ישראל שייכת לעם ישראל. אנו ניאבק בהחלטה האנטישמית הבזויה הזו, ולא ניתן לאיש להחרים את ישראל או חלקים ממנה. התיירות לישראל וליהודה ושומרון נמצאת בשיא של כל הזמנים וזו התשובה הטובה ביותר להחלטות מבישות מהסוג הזה".