אירן:
"סיוע למאבק באירן" (ארכיון)|צילום: רויטרס, חדשות

הסכם הפיוס עם טורקיה: גורם מדיני בכיר אומר הערב (שני) כי ההסכם שצפוי להיחתם מחר יאפשר שיתוף פעולה בין שתי המדינות בכדי למנוע את נפילתה של סוריה בידי אירן וחיזבאללה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המשמעות העולה מדבריו של הגורם היא שלמרות חילוקי הדעות והבעיות בתפיסות הביטחון השונות שיש בין ישראל לטורקיה - קיים אינטרס משותף בנושא הסורי. הרצון הוא למנוע מחיזבאללה וכוחות אירנים של משמרות המהפכה לשלוט בסוריה. בהקשר זה, הסכם הפיוס יאפשר פעילות משותפת בדרגים מקצועיים בהם הצבא והמוסד במסגרת יוזמות הקשורות לנושא.

ארדואן (צילום: רויטרס, חדשות)
"נתנגד להתנהגות הבלתי חוקית", ארדואן|צילום: רויטרס, חדשות

מוקדם יותר הערב התייחס נשיא טורקיה ארדואן בשנית להסכם עם ישראל במהלך מפגש עם אנשי עסקים במשכנו באנקרה. הוא ציין כי כבר ביום שישי הקרוב תפליג מטורקיה לרצועת עזה ספינה עם אספקת מזון, ביגוד ומוצרים נוספים. "מעתה ואילך ניתן יהיה לשלוח כל סיוע הומניטרי מטורקיה לעזה", אמר ארדואן.

בטורקיה מציינים כי הספינה תכלול 10,000 צעצועים לילדי הרצועה, 10,000 חבילות מזון, 5,000 טונות קמח, 2,000 טונות אורז ו-3,000 טונות סוכר. ארדואן הוסיף כי טורקיה תסייע בשיקום תשתית החשמל ברצועה, תספק לתושבים מי שתייה נקיים ותתרום גם בתחומי המזון, הציוד הרפואי והדיור. מלבד זאת תסייע טורקיה לקדם את פיתוחו של אזור תעשייה חדש בג'נין.

במהלך המפגש במשכנו הדגיש ארדואן כי טורקיה "תמשיך להתנגד להתנהלות הבלתי-חוקית של ישראל במסגד אל-אקצה" וכי היא תנקוט באמצעים הדרושים כדי להתמודד עם מצוקתו של העם הפלסטיני.

נתניהו במסיבת העיתונאים ברומא (צילום: רויטרס)
"לייצר יציבות", נתניהו|צילום: רויטרס

"ההסכם יגן על חיילי צה"ל"

מוקדם יותר היום כינס נתניהו מסיבת עיתונאים ברומא בה הוא הכריז באופן רשמי על הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה. לדברי נתניהו, ההסכם "יגן על חיילי צה"ל", ואינו כולל בתוכו את הסרת הסגר הימי על רצועת עזה. למרות זאת, בהצהרה מקבילה באנקרה, הצהיר ראש הממשלה הטורקי כי "ההסכם יקל מאד את הסגר המוטל על תושבי עזה".

"ישראל הגיעה להסכם בעל חשיבות אסטרטגית למדינת ישראל, לביטחון, ליציבות האזורית ולכלכלת ישראל", אמר נתניהו. "המזרח התיכון בטלטלה והמדיניות שלי היא לייצר אי של יציבות באזור הבלתי יציב הזה. אנחנו עושים זאת עם שכנותינו הקרובות, אנחנו עושים זאת עם יוון וקפריסין, עם רוסיה, גם עם טורקיה וכמובן עושים את כל זה בתיאום מלא עם בעלת בריתנו הגדולה ארה"ב. ישראל וטורקיה הן שתי מעצמות באזור והנתק בינינו לא הועיל לאינטרסים שלנו ומנע מאיתנו לשתף פעולה במקרים שהיה בכך צורך".