מרחוק ארצות הברית נראית לנו כמו מדינה מאוד מסודרת: מערכת בחירות לנשיאות כל 4 שנים - ולרוב הנשיא הנבחר ממשיך גם לכהונה שנייה. אך מערכת הבחירות הנוכחית היא שונה. בעיקר בגלל המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ. במהלך 8 השנים האחרונות, כשאובמה ישב בחדר הסגלגל, ברחוב בלפור התפלל ראש הממשלה נתניהו שיחליפו מועמד רפובליקני. אך ספק גדול אם המועמד לו פילל ראש הממשלה הוא טראמפ - האיש שמחדד את סימני השאלה סביב מי יהיה יותר טוב לישראל, לימין ולנתניהו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
אז מה בעצם אנחנו יודעים על עמדותיהם של שני המועמדים? השר צחי הנגבי טוען כי "אף אחד לא יכול לדעת מה יעשה הנשיא העתידי טראמפ בשום נושא, הוא מגיע נטול אג'נדות עקביות ונטול כל רקורד בתחום הציבורי. הוא נעלם מוחלט, ולכן אי אפשר להיות רגוע".
אמירות של טראמפ מתחילת הקמפיין שלו עלולות לעורר דאגה. מול קהל יהודי הוא אמר לפני חצי שנה כי "אני יודע למה לא תתמכו בי, זה כי אני לא רוצה את הכסף שלכם, אתם רוצים לשלוט בפוליטיקאים שלכם".
ומה לגבי עמדותיו בנוגע לסכסוך? "הסכם בין ישראל לפלסטין זו העסקה הכי קשה לביצוע", אמר בעבר. "אי אפשר לפתור אותה אם תנקוט צד זה או אחר. אני אגיע כדף חלק". למרות זאת, מאז עברו כבר כמה חודשים וגם אמירותיו של טראמפ התרככו כלפי ישראל.
העמדות של קלינטון, לעומת סימן השאלה הגדול שהוא טראמפ, ידועות פחות או יותר: היא בעד שתי מדינות לשני עמים, ההתנחלויות אינן חוקיות בעיניה, וההסכם עם אירן אינו מושלם אך טוב בסופו של דבר.
לעומת טראמפ, טענה קלינטון כי "ארה"ב לא יכולה להיות ניטרלית בעניין ביטחון ישראל או הישרדות ישראל. כל מי שלא מבין את זה לא יכול להיות נשיא".
על פי סקר מיוחד שנערך עבור חדשות 2 על ידי מנו גבע ומינה צמח ממכון המחקר "מדגם" בשיתוף עם "אייפנל", נראה כי אם הישראלים היו צריכים לבחור את הנשיא, הם היו מעדיפים את קלינטון. המועמדת הדמוקרטית זוכה ל-42% תמיכה בשאלה הזו, לעומת 35% בלבד לטראמפ.
גם בשאלה מי ראוי יותר לכהן כנשיא ארצות הברית - היתרון הוא של שרת החוץ לשעבר. 47% מהישראלים סבורים כי היא ראויה יותר, לעומת 31% בלבד שהשיבו כי טראמפ הוא הראוי.
כששאלנו מי ילחץ יותר על ישראל להגיע להסכם, הנשאלים השיבו כי קלינטון היא זו שתפעיל מכבש לחצים כבד יותר ברוב של 57% מול 13% בלבד.
אבל בניגוד ליתרון של קלינטון בשאלות הללו, בשאלה הנוגעת ליחסים האישיים של המועמדים עם ראש הממשלה נתניהו, טראמפ לוקח את ההובלה. 43% מהישראלים סבורים שיחסיהם של השניים יהיו טובים, לעומת 34% בלבד שענו כי קלינטון ונתניהו יהיו קרובים יותר.
השאלה האחרונה ואולי החשובה ביותר שנשאלו אנשי קבוצת המיקוד הייתה מי יהיה נשיא טוב יותר לישראל. כאן ניצח טראמפ באחוז בודד אחד כשזכה לתמיכה של 37% מול 36% לה זכתה קלינטון.
יועצו של טראמפ: "הוא יגדיל את הסיוע לישראל"
מקורביהם של השניים מנסים ככל יכולתם להטות את דעת הקהל הישראלית והיהודית לטובתם. חיים סבן, איש העסקים ומקורבה של קלינטון, טוען כי היא תטיל וטו על כל החלטה נגד ישראל במועצת הביטחון באו"ם. לטראמפ, לטענתו, "נצטרך להסביר מה זה מועצת הביטחון".
בצד השני, יועצו של טרמאפ לענייני ישראל דיוויד פרידמן מטיל פצצה הנוגעת לסיוע הביטחוני האמריקני. "ממשלו של טראמפ לא יקצץ בסיוע שהוא נותן לבעלת הברית החשובה שלו", טען. "לדעתי הוא עשוי אפילו להגדילו".